Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
13.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec nogomet

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 13.47

6 let, 6 mesecev

Selektor Srečko Katanec pred tekmo z Anglijo

Katanec opozarja reprezentante

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Srečko Katanec | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca se pripravlja na tretjo tekmo v kvalifikacijah za SP 2018. Po Litvi (2:2) in Slovaški (1:0) se bo pomerila s favorizirano Anglijo, ki s šestimi točkami vodi v skupini F. "Angleška reprezentanca je kakovostnejša od slovaške v vseh pogledih," je slovenski selektor Srečko Katanec prepričan, da njegove izbrance v torek čaka še težja naloga od tiste, ki so jo v soboto opravili z odliko.  

Slovenija – Anglija, Stožice, torek, 11. oktober, 20.45 

V ponedeljek so imeli na Brdu pri Kranju zadnji trening pred torkovim spektaklom z Otočani. "Tekma z Anglijo je za nas nagrada. Angleži so le kultna reprezentanca, proti kateri nimamo česa izgubiti. V torek nas čaka še težja tekma," je v soboto po domači zmagi nad Slovaško (1:0) sporočil Srečko Katanec. O dvoboju s prvimi favoriti kvalifikacijske skupine F za SP 2018 razmišlja podobno tudi dan pred velikim spopadom.

"Fantje bodo dali vse od sebe, ali bo to dovolj za zmago ali remi, pa bomo videli. Vzdušje v ekipi je dobro, sem pa fante opozoril, da jih ne sme ponesti evforija. Če postaneš preveč sproščen ali pa imaš prevelike želje, to ni dobro. Morajo le delati tisto, kar znajo, in spontano doseči pravi rezultat. Fantom se ni treba bati poraza," je poudaril selektor po zadnjem treningu na Brdu pri Kranju, ki je bil zaprt za javnost.

Katanec spoštuje Rooneyja, ki mu forma pada

Wayne Rooney je lani odločil srečanje v Stožicah z zadetkom za 3:2. | Foto: Vid Ponikvar Wayne Rooney je lani odločil srečanje v Stožicah z zadetkom za 3:2. Foto: Vid Ponikvar Ko je Katanec stopil pred sedmo silo in razkril pričakovanja slovenske reprezentance pred dvobojem, ki bo napolnil tribune največjega štadiona v Sloveniji, je njegovim mislim prisluhnilo tudi nekaj otoških novinarjev. Najbolj jih je zanimal Wayne Rooney, ki bi lahko zaradi skromne predstave proti Litvi izgubil mesto v začetni postavi. Katanec ima o angleškem kapetanu dobro mnenje.

"Vemo, kaj pomeni za reprezentanco. Igralci okrog njega funkcionirajo zelo dobro. Je njihov vodja, saj je odigral veliko tekem za reprezentanco. Angleži dobro stojijo na igrišču, so fizično in tehnično močni, naš cilj pa mora biti, da dosežemo zadetek," je razkril cilj. Dodal je, da ga ne bi presenetilo, če bi se Rooney v torek znašel na klopi za rezervne igralce.

"Dejstvo je, da leta prihajajo za njim. Ni več na taki ravni, kot ga poznajo angleški novinarji. Je v nekem padcu, a rajši vidim, da ga ne bi bilo v igri," je priznal peščici angleških novinarjev. Ti so slovenskemu selektorju odkrito priznali, da je zvezdnik Manchester United v teh dneh na Otoku nogometna tema št. 1.

Treba bo vključiti možgane

Jan Oblak se bo v torek prvič pomeril z Anglijo. Lani je za Slovenijo še branil Samir Handanović. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan Oblak se bo v torek prvič pomeril z Anglijo. Lani je za Slovenijo še branil Samir Handanović. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Selektor se ne obremenjuje s tem, s katero enajsterico Anglije se bo srečal v torek zvečer, saj zaupa izbrancem in je prepričan, da bodo kos vsaki postavi treh levov.

"Pomembna je inteligenca igralcev, da lahko nekaj predvidimo pred tekmo, ko vidimo, kakšne bodo postave, pa spet vključimo možgane in se na začetku tekme prilagodimo. Bo pa Anglija igrala v standardnem sistemu," pričakuje postavitev Anglije s štirimi branilci, hitrimi in agresivnimi bočnimi igralci ter tremi napadalci.

"Moramo vzpostaviti ravnotežje med željo po zadetku in tem, da se ne odpremo preveč, kar bi lahko Angleži izkoristili s hitrimi prehodi. Ne smemo se povleči v svoj kazenski prostor, prav tako pa ne iti preveč visoko. Morali bomo najti pravo srednjo rešitev," napoveduje slovenski selektor.

Se bo Anglije lotil s "slovaško" enajsterico?

Slovenija bi brez zadetka lahko osvojila največ točko, a je treba dodati, da ni na štirih dozdajšnjih medsebojnih srečanjih s tremi levi niti enkrat ohranila mreže nedotaknjene. Na zadnjih dveh tekmah je bila premagana trikrat.

Katanec skriva začetno postavo, s katero se bo lotil favoriziranih gostov. Ne izključuje možnosti, da bi ostal zvest tisti, s katero je začel dvoboj s Slovaško. S tistim, kar je videl na zadnjih treningih, je bil zadovoljen, prav tako s pripravljenostjo izbrancev, ki so si zadali cilj, da si čim hitreje obnovijo moči za nov zahteven izpit.

Trije levi so v soboto na Wembleyju pričakovano odpravili Malto. Premagali so jo z 2:0.  | Foto: Reuters Trije levi so v soboto na Wembleyju pričakovano odpravili Malto. Premagali so jo z 2:0. Foto: Reuters
Oktobrska reprezentančna akcija se bo torej za slovensko izbrano vrsto končala v torek, ko bo v Stožicah gostovala Anglija. Nekdanji svetovni prvaki (1966), ki so v kvalifikacijah za EP oziroma SP neporaženi že kar 32 tekem, so v Ljubljani nazadnje gostovali lani, ko so Katančevo četo premagali s 3:2. Pred tem so v kvalifikacijah za EP 2016 na Wembleyju odpravili Slovenijo s 3:1 in ohranili stoodstotni izkupiček v srečanjih z najboljšimi nogometaši, kar jih premore dvomilijonska država na sončni strani Alp.

Angleški zvezdniki bodo v Slovenijo pripotovali v popoldanskih urah. Začasni selektor Gareth Southgate bo o pričakovanjih v Stožicah spregovoril malce po 19. uri.

Ne spreglejte