Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Anglija Jan Oblak Jan Oblak Wayne Rooney kvalifikacije za SP 2018 infografika Joe Hart Josip Iličić Srečko Katanec

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Primerjava slovenske in angleške reprezentance

Z Oblakom se lahko primerja le angleški kapetan

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Jan Oblak, portret | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ko je lani postalo jasno, da bo Slovenija v kvalifikacijah za SP 2018 iskala srečo v skupini z Anglijo, za selektorja Srečka Katanca vprašanja o tem, kdo bo prvi favorit, preprosto ni bilo več. Vlogo najmočnejše udeleženke skupine ji pripisuje še danes, o njeni moči pa lahko marsikaj pripomnijo še statistične številke.

Slovenija – Anglija, Stožice, torek, 11. oktober, 20.45

Primerjava vrednosti slovenskih in angleških nogometnih reprezentantov razkriva, da bo slačilnica v Stožicah, v kateri se bodo v torek pripravljali gostje, vredna kar 368 milijonov evrov. Trije levi, ki jih bo v Ljubljani spremljalo vsaj 1.700 njenih navijačev in kopica novinarjev, so na podlagi ocen spletne strani Tranfsermarkt.de, kjer podrobno spremljajo dogajanje na evropskem nogometnem trgu, vredni skoraj petkrat toliko kot Katančeva četa.

 

Anglija je po tem merilu edini tekmec v kvalifikacijski skupini F, ob katerem se Slovenija počuti kot palček. Ne le v zemljepisnem smislu, kjer je Anglija neprimerno večja in bogatejša država od Slovenije, ampak tudi v dojemanju nogometnega okolja, ki angleške zvezdnike, člane bolj ali manj znanih klubov, časti kot predstavnike evropske elite.

Nemiren spanec angleškega kapetana

Bo Wayne Rooney v torek sploh zaigral? | Foto: Vid Ponikvar Bo Wayne Rooney v torek sploh zaigral? Foto: Vid Ponikvar V Katančevi četi se lahko s takšnim statusom pohvali le nekaj posameznikov. Vsekakor prvi vratar Atletica Jan Oblak, s 35 milijoni evrov najdražji slovenski nogometaš, s katerim se lahko v vrstah nekdanjih svetovnih prvakov (Anglija je bila najboljša na svetu pred natanko 50 leti) enakovredno kosa le Wayne Rooney.

Angleški kapetan za razliko od Škofjeločana nemirno spi pred velikim dvobojem, saj je po skromni predstavi proti Malti tarča kritik. Te so tako ostre, da ga v torek, kot kaže, sploh ne bo v udarni enajsterici Anglije.

Odpravil se je tja, kjer je največ Slovencev

Joe Hart se je iz Manchestra preselil v Torino, a ne brani za Juventus. | Foto: Reuters Joe Hart se je iz Manchestra preselil v Torino, a ne brani za Juventus. Foto: Reuters Statistika razkriva, da so slovenski kandidati za srečanje nekoliko starejši od slovitih gostov. Izkušnje, pogojene s številom nastopov v državnem dresu, so zelo podobne, ogromno razhajanje pri slovensko-angleški nogometni primerjavi pa se pojavlja v rubriki legionarjev. Večina slovenskih reprezentantov si nogometni kruh služi v tujini, medtem ko je v Angliji ravno obratno.

Če se vratar Joe Hart poleti zaradi nerazumevanja s trenerjem Josepom Guardiolo ne bi odločil, da bo Manchester City do konca sezone zamenjal s Torinom, bi vsi angleški reprezentanti igrali na Otoku. Tako pa imajo enega legionarja, ki se dokazuje v serie A. Ravno tam, kjer v zadnjih sezonah igra največ Slovencev. Tega se zaveda tudi angleški vratar, saj je za najnevarnejšega slovenskega igralca označil Josipa Iličića, s katerim se je že pomeril v italijanskem prvenstvu.

Za Slovenijo senzacija, za Anglijo sramota

Anglija je v preteklosti Slovenijo še vedno ugnala v kozji rog. Vedno je bilo napeto, na koncu pa je zmagala z 2:1 (2009: prijateljska tekma v Londonu), 1:0 (2010: svetovno prvenstvo v JAR), 3:1 (2014: kvalifikacije za EP 2016 v Londonu) in 3:2 (kvalifikacije za EP 2016 v Ljubljani). Slovenija je na dveh tekmah povedla, a ji tudi to ni pomagalo za pozitiven rezultat.

Ko je Katančeva četa lani gostila Anglijo, je povedla z 1:0, še nekaj minut pred koncem imela v žepu točko (2:2), nato pa izgubila. Glavni krivec? Wayne Rooney. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ko je Katančeva četa lani gostila Anglijo, je povedla z 1:0, še nekaj minut pred koncem imela v žepu točko (2:2), nato pa izgubila. Glavni krivec? Wayne Rooney. Foto: Grega Valančič/Sportida

V kvalifikacijah je Anglija izrazito uspešnejša od Slovenije. Če vsaka uvrstitev Slovenije na veliko tekmovanje spada na seznam prvovrstnih senzacij, pa je obratno z Anglijo. Vsakič, ko se ji zalomi v kvalifikacijah, je to tako negativno presenečenje, ki odmeva po vsem svetu, da na Otoku že meji na nacionalno sramoto.

Čarobnih sedem let od zadnjega poraza

Začasni angleški selektor ima na voljo ekipo, vredno blizu 400 milijonov evrov. | Foto: Reuters Začasni angleški selektor ima na voljo ekipo, vredno blizu 400 milijonov evrov. Foto: Reuters Nazadnje so krajšo potegnili v kvalifikacijah za EP 2008, ko so v zadnjem krogu doživeli hladno prho na Wembleyju proti Bilićevi Hrvaški. Točno pred sedmimi leti, bil je 10. oktober 2009, so zadnjič izgubili na kvalifikacijskem srečanju. Na gostovanju v Ukrajini so ostali praznih rok (0:1), nato pa nanizali neverjetnih 31 tekem brez poraza.

Neporaženi so kar sedem let, kar je dodaten motiv za Katančeve izbrance, da se vpišejo v zgodovino in dokažejo, da so tudi Angleži, ki jih vodi začasni selektor Gareth Southgate, le nogometaši iz mesa in krvi. Na Euru 2016 so to dokazali Islandci, ki se v osmini finala niti pod razno niso ustrašili evropskega velikana.

To se jim je obrestovalo. Se lahko v torek tudi sproščenim Slovencem, ki so si z zmago nad Slovaško polepšali življenje?

O tej temi preberite še:

Ne spreglejte