Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
19.30

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Sportalov zakaj Euro 2016

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 19.30

6 mesecev, 1 teden

Sportalov zakaj/ sportalov zato

Zakaj je Belgija najboljša na svetu, čeprav vedno razočara?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Belgijska nogometna reprezentanca, ki je kljub vlogi ene izmed tihih favoritinj razočarala tudi na letošnjem evropskem prvenstvu in se poslovila v četrtfinalu, je bila ob koncu preteklega leta na prvem mestu jakostne lestvice Mednarodne nogometne organizacije (FIFA) in kot taka izbrana za ekipo leta. Zakaj je bila najboljša, čeprav je, odkar poznamo omenjeno razvrščanje vseh reprezentanc na svetu, na velikih tekmovanjih nikoli ni bilo niti blizu vrha?

Belgija je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji izpadla v četrtfinalu, pred tem je na najmočnejšem reprezentančnem tekmovanju na svetu ni bilo od leta 2002. Na evropskih prvenstvih je njena zgodba podobna. Letos je izpadla v četrtfinalu, na prejšnje tri se ni uvrstila. Kljub temu je trenutno na visokem drugem mestu lestvice Fife in je dobitnica nagrade za ekipo leta 2015. Ob koncu prejšnjega leta je bila namreč na prvem mestu.

Zadnja lestvica Fife (2. junij 2016):

1. Argentina 1.503 točk
2. Belgija 1.384
3. Kolumbija 1.328
4. Nemčija 1.310
5. Čile 1.293
6. Španija 1.267
7. Brazilija 1.257
8. Portugalska 1.181
9. Urugvaj 1.150
10. Avstrija 1.077
...
57. Slovenija 567

Lestvico poznamo od leta 1992

Kako pri Fifi razvrščajo reprezentance na lestvici, ki jo poznamo od leta 1992 in se spreminja enkrat na mesec? V zadnjem času se to zgodi vsak prvi četrtek v mesecu. Nazadnje se je spremenila 2. junija, naslednjič se bo že čez tri dni.

Zakaj je Slovenija med 209 reprezentancami trenutno na 57. mestu in s 567 točkami za kar 936 točk zaostaja za vodilno Argentino?

Točkovanje, ki šteje za lestvico FIFA, je zelo zapleteno. | Foto: Točkovanje, ki šteje za lestvico FIFA, je zelo zapleteno.

Štirje dejavniki, ki se upoštevajo pri točkovanju

Točkovanje je zelo zapleteno, upošteva se povprečje točk s tekem, odigranih v zadnjih štirih letih, nanj vplivajo štirje dejavniki. To so rezultati tekem, ki jih ekipa odigra v zadnjih štirih letih, pomembnost tekem, uvrstitev nasprotnika na lestvici Fife in konfederacija, katere član je nasprotnik. Te točke se med seboj pomnožijo.

Formula za izračun točk, ki jih prinaša posamezna tekma:

Točke = rezultat tekme X pomembnost tekme X uvrstitev nasprotnika na lestvici Fife  X konfederacija, katere član je nasprotnik

  • Rezultati tekem:

Tukaj je točkovanje preprosto. Tri točke prinaša zmaga, dve zmaga po enajstmetrovkah, točko poraz pri enajstmetrovkah, brez točk pa reprezentanca ostane, če izgubi.

  • Pomembnost tekme:

Tudi tukaj je točkovanje dokaj preprosto. Štiri točke prinašajo tekme svetovnega prvenstva, tri točke obračuni na celinskih prvenstvih (evropsko, južnoameriško prvenstvo …), 2,5 točke kvalifikacije za svetovna ali celinska prvenstva in točko prijateljske tekme.

  • Uvrstitev nasprotnika na lestvici Fife:

Tukaj točke dobijo tako, da številki 200 odštejejo uvrstitev nasprotnika na lestvici Fife.

Pri tem sta dve izjemi.

Vodilna ekipa na lestvici ima vrednost 0 in ne 1, tako je kvota, ki jo prinaša njenemu nasprotniku, 200 in ne 199.

Vse ekipe, ki so na lestvici Fife nižje od 150. mesta, imajo vrednost 150. uvrščene reprezentance. Njihovemu nasprotniku torej prinašajo kvoto 50.

Tekme na velikih tekmovanjih, kot je evropsko prvenstvo, prinašajo več točk. | Foto: Tekme na velikih tekmovanjih, kot je evropsko prvenstvo, prinašajo več točk.

  • Konfederacija, katere član je nasprotnik:

Vsaka konfederacija ima svoj koeficient med 0,85 in 1, ki je izračunan na podlagi rezultatov, ki so jih njene članice dosegale na zadnjih treh svetovnih prvenstvih.

Trenutno najvišjega imata pričakovano evropska (UEFA) in južnoameriška (CONMEBOL), in sicer 1. S koeficientom 0,88 se ponašajo članice Severne in Srednje Amerike in Karibskega otočja (CONCACAF). Najnižji koeficient prinašajo nasprotniki, ki prihajajo iz azijske (AFC), afriške (CAF) in oceanske konfederacije (OFC), in sicer 0,85.

Točke na lestvici prinaša izračun za obdobje zadnjih štirih let

Točke, ki jih vidimo ob reprezentancah na lestvici Fife, dobijo tako, da v formuli za njihov izračun računajo povprečje točk, ki jih je posamezna reprezentanca dobila v obdobju zadnjih štirih let. Računajo povprečje vsakega leta posebej, s tem, da rezultati zadnjih 12 mesecev od zadnje odigrane tekme na končno število točk vpliva najbolj. Vsako starejše izmed obdobij zadnjih štirih let vpliva manj.

Vpliv obdobij zadnjih štirih let:

- Zadnjih 12 mesecev (100 odstotkov).
- Obdobje zadnjih 12 do 24 mesecev (50 odstotkov).
- Obdobje zadnjih 24 do 36 mesecev (30 odstotkov).
- Obdobje zadnjih 36 do 48 mesecev (20 odstotkov).

Primer:

Vzemimo primer zadnje tekme letošnjega evropskega prvenstva, ki sta jo včeraj v četrtfinalu v Parizu odigrali Islandija in Francija

  • Rezultati tekme: zmaga, ki prinaša 3 točke.
  • Pomembnost tekme: celinsko prvenstvo, ki prinaša koeficient 3.
  • Uvrstitev nasprotnika na lestvici Fife: Islandija je na 37. mestu, kar je Francozom prineslo koeficient 163.
  • Konfederacija, katere član je nasprotnik: Islandija je članica Uefe, kar pomeni koeficient 1.

Formula za izračun: 3 X 3 X 163 X 1 = 1.467.

Francija je zmagala in zato dobila 1.467 točk.

Francija, ki je šele na 17. mestu lestvice Fife, saj v zadnjih dveh letih ni igrala kvalifikacijskih, ampak samo prijateljske tekme, ima na zadnji lestvici vsega 925 točk, a bo na naslednji po štirih zmagah in remiju, ki jih je dosegla na letošnjem evropskem prvenstvu, zagotovo krepko poskočila, potem ko bo v formuli izračunano število točk s tekem, ki jih je odigrala v zadnjih štirih letih.

Še ta podatek: končna številka, skorajda vedno je decimalka, se zaokroži na najbližje celo število (Francija je imela na zadnji lestvici 924,51 točke).


Brazilci, absolutni rekorderji, so bili na vrhu lestvice ob koncu leta nazadnje leta 2006. | Foto: Brazilci, absolutni rekorderji, so bili na vrhu lestvice ob koncu leta nazadnje leta 2006.

Daleč najuspešnejša je Brazilija

Pri Fifi na podlagi lestvice, o kateri pišemo, vsako leto ob koncu leta podelijo dve nagradi. Za najboljšo ekipo leta in ekipo, ki je najbolj napredovala.

Najuspešnejša je Brazilija, ki je bila kar dvanajstkrat ekipa leta. Sledijo Španci, ki so s 1.920 točkami, kolikor so jih imeli novembra 2010, tudi rekorderji, s šestimi takšnimi priznanji. Tretji so Nemci z dvema, po enega imajo Francozi, Argentinci in po novem Belgijci.

Slovenija je bila leta 2010 po nastopu na svetovnem prvenstvu na lestvici najvišje. Dva meseca zapored je bila 15. | Foto: Slovenija je bila leta 2010 po nastopu na svetovnem prvenstvu na lestvici najvišje. Dva meseca zapored je bila 15.

Nagrajena je bila tudi Slovenija

Nagrado za ekipo, ki je v zadnjem letu najbolj napredovala, je za leto 2015 dobila Turčija. Kolumbija (1993 in 2012) in Hrvaška (1994 in 1998) sta edini reprezentanci, ki sta po dvakrat pridobili največ mest v enem letu.

Leta 1999 je nagrado za reprezentanco, ki je najbolj napredovala, dobila Slovenija. Najvišje na lestvici je bila uvrščena oktobra in novembra leta 2010, ko je bila, selektor je bil Matjaž Kek, na 15. mestu. Najnižje je bila decembra leta 1993 na 134. mestu, kar je razumljivo, saj se je takrat šele priključila Fifi. 

Ne spreglejte