Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 12. 2022,
22.23

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,87

6

Natisni članek

Memphis Depay Graham Arnold Frenkie de Jong Christian Pulisic nizozemska nogometna reprezentanca Lionel Scaloni Lionel Messi Lionel Messi argentinska nogometna reprezentanca Katar 2022 SP 2022 v nogometu

Sobota, 3. 12. 2022, 22.23

1 leto, 4 mesece

SP 2022 v Katarju, 14. tekmovalni dan, osmina finala

Bilo je napeto do konca, Messi spisal zgodovino!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,87

6

Avstralija Argentina | Lionel Messi je dosegel že tretji zadetek na SP v Katarju. Prvič v karieri je zadel v polno na tekmi izločilnega dela na SP. | Foto Reuters

Lionel Messi je dosegel že tretji zadetek na SP v Katarju. Prvič v karieri je zadel v polno na tekmi izločilnega dela na SP.

Foto: Reuters

Znan je prvi četrtfinalni par na letošnjem SP v Katarju. Kot prvi sta se med najboljših osem prebili izbrani vrsti Nizozemske in Argentine. Tulipani so s 3:1 odpravili ZDA, gavči pa so na prav posebni tekmi za Lionela Messija, ki je odigral jubilejno tisočo tekmo v karieri, z 2:1 strli odpor Avstralije. Bilo je napeto do zadnjih sekund, Južnoameričani so zapravili veliko priložnosti, z izjemno obrambo v izdihljajih tekme je izenačenje na 2:2 preprečil vratar Argentine Emiliano Martinez.

Švica Srbija
Sportal Srbe razburila provokacija kapetana Švice, primitiven izpad Stojkovića

SP 2022 v Katarju, 14. tekmovalni dan, osmina finala:

Fotogalerija s tekme Argentina : Avstralija, foto Reuters: 

Fotogalerija
1 / 27

Pa ga je vendarle dočakal! Lionel Messi, za mnoge najboljši nogometašev vseh časov, ki mu v bogati zbirki lovorik manjka le še naslov svetovnega prvaka, se je na največjem tekmovanju na svetu končno vpisal na seznam strelcev tudi na tekmi izločilnega dela. Argentina se je na stadionu Ahmada bin Alija namučila z Avstralijo, a je na koncu, zadnje minute so bile še kako razburljive, zmagala z 2:1, kar je zadoščalo za preboj favoritov v četrtfinale. 

Dvakratni svetovni prvaki Argentinci so v uvodni tretjini srečanja prevladovali na igrišču, imeli večino časa žogo v svojih nogah, a so izostale priložnosti, po katerih bi resneje zadišalo po zadetku. Avstralija se je dobro branila, nekajkrat celo zapretila v kazenskem prostoru gavčev, nato pa je v 35. minuti spravil na noge več deset tisoč navijačev Argentine Lionel Messi. Argentinski superzvezdnik je mojstrsko premagal avstralskega vratarja. S prefinjenim diagonalnim strelom je poskrbel za delirij argentinskih navijačev in se vpisal v zgodovino, saj je zadel v polno prvič v karieri na tekmi izločilnega dela SP. Pred tem je bil osemkrat strelsko uspešen v skupinskem delu SP 2006, 2014 in 2018.

Za Argentino sta zadela v polno Lionel Messi in Julian Alvarez. | Foto: Reuters Za Argentino sta zadela v polno Lionel Messi in Julian Alvarez. Foto: Reuters

V 57. minuti si je nedopustno napako privoščil avstralski vratar. Ko mu je branilec vrnil žogo, sta se mu nevarno približala dva argentinska nogometaša. Rodrigu De Paulu se je skušal izogniti z drznim preigravanjem, a je njegovo namero opazil in prebral Julian Alvarez. Mladi napadalec Manchester Cityja je prišel do žoge in zlahka zatresel avstralsko mrežo. Argentina je podvojila prednost, Avstralija, ki do takrat ni usmerila niti enega strela v okvir vrat, pa se je znašla v hudih težavah.

V 77. minuti je za Avstralijo le posijal žarek upanja. Rezervist Craig Goodwin je z veliko pomočjo Enza Fernandeza zatresel mrežo Argentine. Avstralec je streljal z roba kazenskega prostora, nato pa je zvezni igralec gavčev, ki je skušal blokirati strel, povsem spremenil smer žogi. Vratar Emiliano Martinez je bil nemočen, "kenguruji" so po avtogolu člana Benfice znižali rezultat. In to iz prvega strela na gol na srečanju. V nadaljevanju so zaigrali še bolj pogumno, zvrstilo se je nekaj nevarnih napadov Avstralije, nogometni navdušenci so lahko prišli na svoj račun. Najbližje izenačenju je bil Aziz Behich, avstralski navijači so se prijeli za glavo.

Avstralci so po znižanju na 1:2 lovili izenačenje, a ga niso dočakali. | Foto: Reuters Avstralci so po znižanju na 1:2 lovili izenačenje, a ga niso dočakali. Foto: Reuters

Sledil je razburljiv zaključek, v katerem je najprej Lautaro Martinez zapravil ogromno lepih priložnosti za gavče, blizu povišanja prednosti je bil tudi Messi, nato pa je imel v zadnji minuti sodnikovega podaljška na nogah "podaljšek" rezervist Avstralije Garang Kuol. Z desne strani kazenskega prostora je udaril proti vratom Argentine, kjer se je izkazal Emiliano Martinez, ubranil strel in preprečil izenačenje na 2:2. Končalo se je s tesno zmago enih od največjih favoritov za osvojitev naslova, Avstralci pa se od Katarja poslavljajo z dvignjenimi glavami. 

Messi prehitel Maradono

Lionel Messi pri 35 letih igra verjetno svoje zadnje svetovno prvenstvo v karieri. | Foto: Reuters Lionel Messi pri 35 letih igra verjetno svoje zadnje svetovno prvenstvo v karieri. Foto: Reuters Kapetan Argentine Lionel Messi se je proti Avstraliji vpisal med strelce. To je bil njegov deveti zadetek na svetovnih prvenstvih, s čimer je na večni argentinski lestvici prehitel legendarnega rojaka Diega Armanda Maradono (osem). Rekorder ostaja Gabriel Batistuta (deset), Messi pa ga lahko ujame oziroma prehiti že 9. decembra, ko se bodo gavči v četrtfinalu pomerili z Nizozemsko.

35-letni napadalec Argentine je proti Avstraliji odigral jubilejno tisočo tekmo v karieri. V njej se je podpisal pod neverjetnih 789 zadetkov.

Nizozemci strli ameriški oreh, Dumfries junak srečanja

V uvodno tekmo osmine finala svetovnega prvenstva so bolje vstopili Američani. Prva velika priložnost se jim je ponudila že v 3. minuti. Napadalec Chelseaja Christian Pulisic, ki je odpravil zdravstvene težave in stisnil zobe za najpomembnejšo tekmo na letošnjem SP, se je znašel sam pred vratarjem Andriesom Noppertom. Zadišalo je po nedovoljenem položaju, a bi zadetek zvezdnika Chelseaja, če bi bil natančnejši pri strelu, veljal, saj je bil na drugi strani kazenskega prostora še bližje nizozemskim vratom Daley Blind.

Fotogalerija s tekme med Nizozemsko in ZDA, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 30

Američani niso izkoristili zrele priložnosti, le sedem minut pozneje pa so bili na drugi strani uspešnejši Nizozemci. Memphis Depay je izjemno akcijo tulipanov kronal z zadetkom za 1:0. Denzel Dumfries je prodrl po desni strani, nato zaposlil 28-letnega napadalca Barcelone, ta pa je z natančnim strelom premagal Matta Turnerja.

Depay prehitel Huntelaarja

Nizozemski napadalec Memphis Depay je po zadetku proti ZDA na večni lestvici strelcev poskočil na drugo mesto. To je bil njegov 43. zadetek v državnem dresu, s tem je prehitel izkupiček Klaas-Jana Huntelaarja. V vodstvu je legendarni Robin van Persie, ki je med letoma 2005 in 2017 na 102 nastopih dosegel okroglih 50 zadetkov.

Ko se je že zdelo, da bo Nizozemska odšla na počitek s tesno prednostjo, pa je v izdihljajih prvega polčasa mrežo Američanov zatresel še Daley Blind. Znova je podajo prispeval Dumfries. Izbranci Louisa van Gaala so tako v zadetek pretopili oba strela, ki sta v prvem polčasu romala v okvir vrat tekmeca.

Tulipani so se kot prvi v Katarju uvrstili med najboljših osem. | Foto: Reuters Tulipani so se kot prvi v Katarju uvrstili med najboljših osem. Foto: Reuters

Američani so se znašli v zaostanku, časa za morebiten preobrat je bilo vedno manj. Sredi drugega polčasa je v igro vstopil  Haji Wright, le devet minut pozneje pa je 24-letni napadalec Antalyasporja z neverjetnim zadetkom, po podaji Christiana Pulisica je žogo zadel s peto, nato pa se je od Virgila van Dijka v visokem loku odbila v mrežo Nizozemske, ZDA vrnil v igro. Američani so našli priključek, znižali na 1:2, nato nanizali še nekaj nevarnih napadov, v 81. minuti pa je sledil nov udarec za ZDA. Denzel Dumfries je izkoristil izvrstno podajo Daleyja Blinda in znova vrnil Nizozemsko na bolj varno razliko.

To je bil tudi končni rezultat, tako da so se nogometaši v oranžnih dresih, ki so v bogati zgodovini v finalu svetovnega prvenstva zaigrali že trikrat, kot prvi na prvenstvu v Katarju uvrstili med najboljših osem. Nizozemci so nazadnje izgubili lani v osmini finala evropskega prvenstva, v četrtfinalu SP 2022 pa jih 9. decembra čaka Argentina.

Gabriel Jesus Neymar
Sportal Velik udarec za Brazilijo na SP
Pele Brazilija
Sportal Žalostne novice iz Brazilije, Pele se ne odziva več na kemoterapijo
Srbija : Švica Katar 2022 Remo Freuler
Sportal Švicarji do zadnje velike vozovnice, po drami konec za Srbe in Urugvajce
SP navijači Argentina
Sportal Evforija v Argentini, selektor pa: Nismo favoriti za naslov #video
SP Argentina Poljska Messi Szczesny
Sportal Argentina zmlela Poljsko, ki napreduje kljub jurišu srčne Mehike
Nemčija Kostarika
Sportal Flick po popolni katastrofi ne vidi razloga za odstop. Slovo Müllerja?
Joško Gvardiol
Sportal Hrvaški nogometni Zorro: Morda maske sploh ne bom več snel
Gaucho da Copa 2014
Sportal Sinova nadaljujeta tradicijo najbolj žalostnega navijača #video
Ne spreglejte