Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2022,
21.52

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,79

4

Natisni članek

Ekvador Nizozemska Senegal Katar ZDA Iran Wales Anglija Katar 2022 SP 2022 v nogometu

Petek, 25. 11. 2022, 21.52

1 leto, 5 mesecev

SP 2022 V KATARJU, 6. TEKMOVALNI DAN

Po Nizozemski z bledo igro razočarala še Anglija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,79

4

SP Anglija ZDA | Anglija je z ZDA igrala le 0:0. Najbližje golu je bil Američan Christian Pulisic. | Foto Reuters

Anglija je z ZDA igrala le 0:0. Najbližje golu je bil Američan Christian Pulisic.

Foto: Reuters

V Katarju se je začel drugi krog skupinskega dela. Prva sta na igrišče stopila Wales in Iran. Po napetem dvoboju so tekmo skupine B z 2:0 dobili Iranci. Na večerni tekmi je favorizirana Anglija z ZDA igrala 0:0 in bila večji del tekme v podrejenem položaju. Evforija v Angliji je bila preuranjena. Nihče si še ni zagotovil osmine finala. Gostitelj Katar je v skupini A sicer zabil svoj prvi gol na mundialih, a ga je Senegal premagal s 3:1. Nizozemska (en sam strel na gol) je razočarala na tekmi z Ekvadorjem, ki ima tako po remiju 1:1 enako točk kot tokratni nasprotnik in eno več od Senegala.

Brazilija - Srbija, Katar 2022 Richarlison
Sportal Brazilci strli srbski oreh, Portugalci zmagoviti na krilih Ronalda

SP 2022 v Katarju, 6. tekmovalni dan:

Lestvici:

Angleški navijači proslavljali prehitro

SP Anglija ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters Otok je po visoki zmagi nad Iranom s 6:2 zajela evforija, tako so bili navijači pred tekmo z ZDA prepričani o zmagi. Pred začetkom se je tako v Katarju kot v lokalih v Londonu in drugod po Angliji odvijala velika zabava. A le uvodne minute so njihovi ljubljenci odigrali dobro, Harry Kane je v deseti minuti prvi zapretil, pa so mu Američani blokirali strel. V nadaljevanju je bila boljša igra ekipe iz Severne Amerike. Christian Pulisic je v 33. minuti celo stresel okvir vrat. Nogometaš s hrvaškimi koreninami je imel še eno lepo priložnost v 43. minuti. Anglija pa je sploh prvič v okvir gola streljala šele v sodnikovem dodatku prvega polčasa, a je strel Masona Mounta Matt Turner ubranil. Na glavni odmor sta tako ekipi odšli brez doseženega gola.

Navijači Anglije pred tekmo z ZDA (vir: Reuters):

Čeprav je imela Anglija nekaj več žogo v svoji posesti, pa je bila tudi v prvih 20 minutah drugega polčasa za gol nevarnejša reprezentanca ZDA. Sicer nismo videli strela v okvir vrat, so si pa Američani do te minute skupaj priborili že sedem udarcev iz kota (Angleži le dva). ZDA so igrale tako čvrsto in disciplinirano v obrambi, da Anglija ni imela ideje, kako se jim zoperstaviti. Menjave so sicer dvignile ritem igre evropske ekipe, a jim je zmanjkovalo časa za gol in zmago. Navijači v domovini so bili vse bolj frustrirani. In res se do konca izid ni spremenil. 0:0 in velika točka za ZDA. S tribun pa so se slišali žvižgi angleških navijačev.

Utrinki iz Londona, New Yorka in s tekme v Katarju med Anglijo in ZDA (foto: Reuters):

Fotogalerija
1 / 22

Žoga že v mreži, a veselje Irana ni dolgo trajalo

Prvi gol Irana na tekmi je bil v 16. minuti razveljavljen. | Foto: Reuters Prvi gol Irana na tekmi je bil v 16. minuti razveljavljen. Foto: Reuters Uvodne minute tekme med Walesom in Iranom so bile živahne, saj sta obe ekipi tekmo začeli zelo odprto. V 12. minuti je imel prvo veliko priložnost Kieffer Moore, a je ni izkoristil. Vratar Irana je bil na pravem mestu in uspešno ubranil strel visokoraslega Valižana. Moore je ob tej akciji dobil udarec v obraz, a k sreči brez hujših posledic.

Zelo vroče je bilo v 16. minuti, ko so Valižani v obrambi naredili napako. Nogometaši Irana so to znali izkoristiti. Ali Gholizadeh je zadel v polno, a minuto pozneje je glavni sodnik s pomočjo tehnike VAR zaradi prepovedanega položaja gol razveljavil. Do konca polčasa nismo videli zadetkov, tako da so se nogometaši na odmor odpravili pri izidu 0:0.

Iran do zmage v sodnikovem dodatku

Nogometaši Irana so zadeli v sodnikovem dodatku. | Foto: Reuters Nogometaši Irana so zadeli v sodnikovem dodatku. Foto: Reuters V 52. minuti tekme smo videli pravi rafal na vrata Walesa, saj se je kar dvakrat zatresla vratnica valižanskega gola. Najprej je poskusil Ali Gholizadeh, nato še Sardar Azmoun, a izid na semaforju je ostal 0:0. Tudi v nadaljevanju tekme so bili nogometaši Irana nekoliko bolj podjetni.

V zadnjih desetih minutah je bilo med igralci čutiti nekoliko več nervoze. V 85. minuti smo videli nevaren nalet Wayna Hennesseyja. Sprva je valižanski vratar dobil le rumeni karton, a po ponovnem preverjanju mu je sodnik pokazal rdeči karton. Iranci so vse bolj pritiskali na vrata Walesa. Prišla je deveta minuta sodnikovega podaljška, ko je z razdalje zadel Roozbeh Cheshmi, tri minute pozneje pa je končni izid tekme (2:0) postavil Ramin Rezaeian.

Utrinki s tekme Iran - Wales (foto: Reuters):

Fotogalerija
1 / 14

Sportal Angleškim križarjem vstop prepovedan #video

Senegalski navijači plesali, njihovi nogometaši zmagali

Dia je zabil za 1:0. | Foto: Reuters Dia je zabil za 1:0. Foto: Reuters Drugo tekmo prvenstva je gostitelj Katar na začetku igral nekoliko bolje, a še pred koncem prvega polčasa doživel hladno prho. Po veliki napaki v obrambi je Boulaya Dia zabil za vodstvo Senegala z 1:0. Katarci po treh polčasih še naprej niso niti enkrat streljali v okvir vrat. Dobili niso niti 11-metrovke, ko je v kazenskem prostoru padel Akram Afif. Se je pa izkazal njihov vratar Meshaal Barsham, ki je v 30. minuti ubranil nevaren strel Ismaila Sarra.

Katar je bil v izgubljenem položaju že v 48. minuti tekme, ko je Ismail Jakobs podal iz kota, v kazenskem prostoru pa je bil najvišji Famara Diedhiou. Katarski vratar je bil nemočen, napadalec turškega Alanyaspora je zabil čudovit gol za 2:0. Senegal od njega na tem prvenstvu veliko pričakuje, potem ko je zaradi poškodbe odpadel njihov prvi zvezdnik član Bayerna Münchna Sadio Mane. V 63. minuti pa se je vendarle zgodil prvi strel Katarja v okvir vrat na tem prvenstvu. Streljal je Almoez Ali. A je bil Edouard Mendy na pravem mestu. Štiri minute pozneje so imeli še eno priložnost domači (Ismaeel Mohammad), a je bila še boljša obramba vratarja Senegala.

Senegalci, ki so jih z glasbo in plesom podpirali številni navijači (poglejte v videu), so ob prednosti dveh golov nerazumljivo popustili in Katar je v 78. minuti prišel celo do gola. Z glavo je nemočnega Mendyja premagal Mohammed Muntari. Preobrat? Ne. Že šest minut pozneje so Katarci nespretno izgubili žogo, akcijo Senegala pa je z golom za 3:1 končal Bamba Dieng. Senegalci se s prvimi tremi točkami vračajo v boj za napredovanje.

Valencia igra za Ekvador, Nizozemska vodi

Cody Gakpo je zadel za 1:0. | Foto: Reuters Cody Gakpo je zadel za 1:0. Foto: Reuters Enner Valencia, ki je na prvi tekmi Ekvadorja zadel dvakrat, a je dobil udarec v gleženj, je tekmo drugega kroga z Nizozemsko lahko začel v prvi postavi. Na tekmi za vrh v skupini A smo prvi gol videli že v šesti minuti, ko je zabil mladi zvezdnik PSV Cody Gakpo. To je bil izvrsten strel 23-letnika z roba kazenskega prostora. Nizozemska do konca prvega polčasa ni več imela prave priložnosti, Ekvador pa je v zadnjem napadu zadel. A gol Pervisa Estupinana zaradi prepovedanega položaja ni veljal. Ob polčasu je bilo tako 1:0.

Nizozemski selektor Louis van Gaal je po menjavi posegel že ob polčasu, ko je Stevena Bergwijna zamenjal s povratnikom po poškodbi Memphisom Depayjem. Že v četrti minuti nadaljevanja je Ekvador prišel do izenačenja. Svoj tretji gol na prvenstvu je po napaki nizozemske obrambe zabil Valencia. Boljša igra, pravi nalet Ekvadorja, se je nadaljevala. V 58. minuti je najprej še enkrat nevarno streljal, a je njegov poskus odbil eden od branilcev, nekaj sekund pozneje pa je Gonzalo Plata stresel prečko. Bil je bližje zmagi, saj je imela Nizozemska na vsej tekmi en sam strel v okvir vrat.

Ekvadorec Valencia je s tremi goli za zdaj prvi strelec mundiala 2022. | Foto: Reuters Ekvadorec Valencia je s tremi goli za zdaj prvi strelec mundiala 2022. Foto: Reuters

Thomas Delaney
Sportal Poškodbe na SP 2022: Danci se držijo za glavo, Angleži so si oddahnili
Kingsley Coman
Sportal Coman predčasno končal trening. Nove skrbi za Francoze?
japonski navijači
Sportal Japonski navijači so najboljši gostje. Poglejte, zakaj. #video
 
Ne spreglejte