Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 10. 2019,
22.40

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

21

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Euro 2020

Sobota, 12. 10. 2019, 22.40

4 leta, 6 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA EP 2020, SEDMI KROG

Italijani že na evropskem prvenstvu, Španci le do točke na Norveškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,69

21

Italija | Italijani so si že zagotovili nastop na EP. | Foto Reuters

Italijani so si že zagotovili nastop na EP.

Foto: Reuters

Po za Slovence tako črnem četrtku je bil sedmi krog kvalifikacij za EP 2020 sklenjen z današnjimi tekmami. V Zenici v dresu Bosne in Hercegovine zvezni igralec Maribora Dino Hotić proti Finski ni dočakal svoje priložnosti na klopi za rezerve, a se je kljub temu s soigralci veselil visoke zmage. Italija se je po zmagi nad Grčijo na seznamu udeležencev EP 2020 pridružila Belgiji.

Sedmi krog kvalifikacij je bil sklenjen v soboto ko je zvezni igralec Maribora Dino Hotić prvič kandidiral za reprezentanco Bosne in Hercegovine, a še ni dočakal priložnosti za igro. Izbranci Roberta Prosinečkega so visoko s 4:1 ugnali drugouvrščene Fince in se jim približali na lestvici. Bosanski nogometaši niso mogli računati na Edina Džeka, ki bo po operaciji ličnice odsoten približno mesec dni.

Italija, vodilna reprezentanca v skupini J, je drevi v Rimu ugnala Grčijo z 2:0 in si je tako že zagotovila nastop na evropskem prvenstvu. Za razliko od Italije, ki ima edina poleg Belgije stoodstotni izkupiček v teh kvalifikacijah, je Španija le remizirala in je tako prekinila niz šestih zaporednih zmag. Na obračunu v norveški prestolnici je španski kapetan Sergio Ramos odigral 168. tekmo za svetovne prvake 2010 ter evropske prvake 2008 in 2012 ter na večni lestvici prehitel dolgoletnega reprezentančnega in klubskega soigralca - vratarja Ikerja Casillasa.

Prvi poraz Angležev po desetih letih!

Harry Kane je Anglijo s strelom z bele pike popeljal v vodstvo, a to ni bilo dovolj za končni uspeh. | Foto: Reuters Harry Kane je Anglijo s strelom z bele pike popeljal v vodstvo, a to ni bilo dovolj za končni uspeh. Foto: Reuters V petek je Anglija v Pragi prekinila zmagoviti niz, Češka pa je povečala prednost pred Kosovom, eno največjih senzacij teh kvalifikacij. Za Angleže je bil to prvi poraz v kvalifikacijah za nastop na evropskem ali svetovnem prvenstvu po desetih letih. Nazadnje so izgubili 10. oktobra 2009 proti Ukrajini, nato pa so nanizali kar 43 tekem brez poraza (34 zmag, devet remijev).

Evropska prvakinja Portugalska je v Lizboni s 3:0 odpihnila Luksemburg, Ukrajina pa je z zmago nad Litvo naredila dodaten korak k nastopu na Euru 2020.

V skupini H so Francozi po zadetku Olivierja Girouda vknjižili tri točke na zahtevnem gostovanju pri Islandiji. Albanija, ki jo vodi zamejski Slovenec Edoardo Reja, je izgubila pri vodilni Turčiji.

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek je v uri in pol padel nekaj nadstropij nižje
Severna Makedonija
Sportal Makedonci so se po bolečem porazu Slovenije spomnili na Bojana Križaja
Slovenija Navijač Makedonija
Sportal Scenarij, ki bi mu zaploskala vsa Slovenija!

Makedonci prizemljili Kekovo četo

Veliki junak Makedoncev je bil Eljif Elmas. | Foto: Reuters Veliki junak Makedoncev je bil Eljif Elmas. Foto: Reuters Slovenska nogometna reprezentanca je v četrtek z 1:2 izgubila v Skopju in na lestvici padla na četrto mesto. Izbranci Matjaža Keka so si v Severni Makedoniji zapletli pot do sanjskega razpleta, preboja na evropsko prvenstvo 2020. Namesto četrte zaporedne zmage in utrditve na drugem mestu skupine G, ki ob koncu kvalifikacij zagotavlja udeležbo na velikem tekmovanju, so doživeli poraz in na lestvici padli pod Makedonijo in Avstrijo, ki je doma premagala Izrael.

Zdaj mora Slovenija dobiti vse tekme do konca kvalifikacij, če se želi uvrstiti na evropsko prvenstvo, ki ga bo naslednje poletje gostilo 12 držav.

Junak srečanja je bil 20-letni Makedonec turških korenin Eljif Elmas. Mladi as Napolija je dvakrat premagal Jana Oblaka. Ta je v odsotnosti Bojana Jokića, ki še vedno ostaja pri 99 nastopih za Slovenijo, v Skopju nosil kapetanski trak.

Eljif Elmas
Sportal Čudežni deček, makedonski Zidane … Fant, ki je zrušil Slovenijo.

Poročilo s tekme Severna Makedonija : Slovenija:

Severna Makedonija - Slovenija: Eljif Elmas vs Jan Oblak
Sportal Je Elmas pokopal slovenske sanje o Euru?

Robert Lewandowski je proti Latviji dosegel trojček. | Foto: Reuters Robert Lewandowski je proti Latviji dosegel trojček. Foto: Reuters Avstrija je proti Izraelu igrala brez zvezdnika Davida Alabe, ki ga bo najverjetneje pogrešala tudi na nedeljski tekmi s Slovenijo v Stožicah. Severnim slovenskim sosedom na začetku ni šlo vse po načrtih. Eran Zahavi, z desetimi zadetki z naskokom najboljši strelec kvalifikacij za EP 2020, je popeljal Izraelce v vodstvo. To gostiteljev ni vrglo iz tira. S tremi zaporednimi goli so priredili preobrat in se na lestvici povzpeli na drugo mesto. Avstrija bo v nedeljo gostovala v razprodanih Stožicah.

Vodilna Poljska je v Rigi brez večjih težav razorožila Latvijo, ki jo vodi Slaviša Stojanović in je po sedmih nastopih še brez točke. Poljaki so zmagali s 3:0, vse tri zadetke pa je dosegel prvi zvezdnik rdeče-belih Robert Lewandowski. 

Belgija prva nazdravlja s šampanjcem

Znan je že prvi udeleženec EP 2020. To je Belgija. Rdeči vragi, poleg Angležev, Italijanov in Špancev edina reprezentanca s stoodstotnim točkovnim izkupičkom v kvalifikacijah, so se v Bruslju znesli nad nebogljenim San Marinom (9:0) in si priigrali neulovljivo prednost pred zasledovalci.

Belgijski zvezdniki, ki so bili lani tretji na SP 2018, so si prvi zagotovili vstopnico za Euro 2020. | Foto: Reuters Belgijski zvezdniki, ki so bili lani tretji na SP 2018, so si prvi zagotovili vstopnico za Euro 2020. Foto: Reuters

V odličnem položaju je tudi Rusija, ki ima po visoki zmagi nad Škotsko tri kroge pred koncem kar osem točk prednosti pred Ciprom.

Hrvaška rapsodija v Splitu brez navijaških izgredov

Hrvaška je na Poljudu nadigrala Madžarsko. | Foto: Reuters Hrvaška je na Poljudu nadigrala Madžarsko. Foto: Reuters V težko pričakovanem srečanju skupine E sta se v Splitu udarili Hrvaška in Madžarska. Svetovni podprvaki so po več kot štirih letih prvič gostovali na Poljudu, zaradi ogromnega razočaranja splitske navijaške skupine Torcida nad delom vodstva Hrvaške nogometne zveze pa je razprodana tekma – vstopnice so pošle v nekaj urah – dvigovala prah zlasti z nešportnimi temami. Ogromen trud policije, stroški varovanja so segli do 400 tisoč evrov, pomagala pa jim je celo vojna ladja, je obrodil sadove.

Dvoboj pred skoraj 35 tisoč gledalci je minil brez navijaških zapletov, Hrvaška pa je že v prvem polčasu ponižala goste in zmagala s 3:0. Najprej je v polno zadel kapetan Luka Modrić, nato pa dvakrat napadalec Dinama Bruno Petković. Hrvaška je s pomembno zmago zadržala vodilni položaj v skupini, v kateri sta se v drugi tekmi večera Wales in Slovaška razšla brez zmagovalca.

Nizozemci vstali od mrtvih

Nizozemska bi v eni izmed poslastic večera v skupini C skoraj doživela šok. Čeprav je bila nevarnejša, je doma proti Severni Irski v derbiju skupine C, še kako pomembnem v boju za Euro 2020, od 75. minute izgubljala z 0:1. Tulipanom, ki niso nastopili na zadnjih dveh velikih tekmovanjih, je začela teči voda v grlo, nato pa je sledil velik preobrat. Do konca srečanja so dosegli tri zadetke, junak pa je postal dvakratni strelec Memphis Depay. Nizozemcem se zdaj tako kot Nemcem nasmiha nastop na Euru 2020, Severni Irci pa so zapravili imenitno priložnost za senzacijo.

Zadnje štiri potnike bo dala liga narodov

Euro 2020 bo v 12 različnih državah, na njem pa bo nastopilo 24 udeležencev. Dvajset jih bodo dale kvalifikacije za EP, zadnji štirje potniki pa bodo iskali vstopnico za veliko tekmovanje prihodnje leto na sklepnem turnirju lige narodov. Finale bo odigran v Londonu.

Makedonija Navijač
Sportal Dokaz, da Kekova četa Makedoniji (še) ne more uničiti sanj o Euru

Kvalifikacije za EP 2020, 7. krog: 

Skupina G:

Skupina A:

Skupina B:

Skupina C

Skupina D:

Skupina E:

Skupina F:

Skupina H:

Skupina I:

Skupina J:

Ne spreglejte