Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2019,
22.35

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,02

21

Natisni članek

Celovec Euro 2020 Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 8. 6. 2019, 22.35

4 leta, 10 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA EP 2020, TRETJI KROG

Polom svetovnih prvakov, nor podvig Rusov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,02

21

Turčija, Francija | Francozi so v Turčiji doživeli hladen tuš. | Foto Reuters

Francozi so v Turčiji doživeli hladen tuš.

Foto: Reuters

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 so se v soboto tekme tretjega kroga odigrale še  v skupinah C, E, H, I in J. Hrvaška je doma v derbiju skupine J premagala Wales (2:1). V skupini I je Rusija z 9:0 premagala San Marino, svetovni prvaki Francozi pa so v skupini H v Konyi z 0:2 izgubili proti Turčiji. Slovenija je ob slabi predstavi v petek izgubila z 0:1 proti Avstriji v Celovcu in je z zgolj z dvema točkama po treh tekmah na predzadnjem mestu skupine G.

V soboto so v skupini E svetovni podprvaki Hrvati, ki so v prejšnjem krogu izgubili proti Madžarski, v Osijeku premagali Wales z Garethom Balom z 2:1 in tako hitro popravili spodrsljaj iz prejšnjega kroga. V skupini H so Islandci doma z 1:0 premagali Albance in prišli do druge zmage.

Pravcati podvig je v skupini I uspel Rusiji, ki je v Saransku z 9:0 premagala San Marino, zadnjih pet golov pa zabila v vsega 14 minutah, med 74. in 88. minuto. V skupini J je Bosna in Hercegovina doživela boleč poraz na Finskem, kjer je klonila z 0:2 in zdrsnila z mest, ki prinašajo nastop na evropsko prvenstvo.

Za konec sobotnega dne smo bili priča velikemu presenečenju. Svetovna prvakinja Francija je kljub zvezdniški zasedbi brez strela v okvir vrat z 0:2 izgubila proti Turkom. Nemčija je brez večjih težav slavila v Belorusiji, Belgija se je s pol moči poigrala s Kazahstanom, sredozemski derbi med Grčijo in Italijo pa je gladko pripadel azzurrom.

Slovenija je po treh tekmah v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 v precej neugodnem položaju. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija je po treh tekmah v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 v precej neugodnem položaju. Foto: Vid Ponikvar

Sloveniji gori pod nogami

Matjaž Kek je v petek doživel prvi poraz na klopi Slovenije po povratku na njeno klop in v Celovcu, kjer se je zbralo tudi veliko število slovenskih navijačev, z 0:1 izgubil proti Avstriji, ki je tako popravila svoj položaj v kvalifikacijski skupini G po porazih na prvih dveh tekmah.

slovenska nogometna reprezentanca Avstrija Celovec kvalifikacije Euro 2020
Sportal Kekova četa priznala premoč sosedom
Na štadionu Wörthersee so bili Avstrijci od prve do zadnje minute boljši nasprotnik in bi, če Slovenijo med vratnicami ne bi reševal Jan Oblak, lahko zmagali še z višjo razliko. Kljub slabi igri je bil rezultat na semaforju vse do 74. minute 0:0, potem pa je zadel napadalec nemškega Schalkeja Guido Burgstaller in odločil zmagovalca.

Sportal Vse skupaj so si drugače predstavljali #video

Slovenija je po treh tekmah v skupini J z dvema točkama na predzadnjem mestu. Za njo je samo Latvija Slaviše Stojanovića, ki je še brez točke. Prav proti reprezentanci njenega nekdanjega selektorja se bo Slovenija pomerila v ponedeljek, ko bo zvečer gostovala v Rigi. Zdaj Slovencem in njenemu selektorju Keku že gori pod nogami, zato je v Latviji zmaga skorajda nujna.

Sportal Razkril, zakaj so bili Avstrijci boljši #video

Na vrhu skupine so Poljaki, ki so tokrat z 1:0 zmagali v Severni Makedoniji, in imajo stoodstoten izkupiček. S sedmimi točkami so drugi Izraelci, ki so v petek s 3:0 v gosteh premagali Severno Makedonijo. Ta je s štirimi točkami trenutno tretja, Avstrijci pa so s tremi točkami na četrtem mestu.

Fotogalerija s tekme (foto: Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1 / 44

Črna gora na Kosovem zaradi groženj močno oslabljena

Vroče je bilo v skupini A med "nekdanjimi brati" iz Črne gore in s Kosova. Nekdanji trofejni trener Partizana, zdaj selektor Črne gore, Ljubiša Tumbaković, ter nogometaša beograjske Crvene zvezde Mirko Ivanić in Filip Stojković niso sodelovali na tekmi s Kosovom. V Srbiji rojena trojica naj bi se obračunu odpovedala zaradi pritiskov in groženj iz Srbije. Gostitelje je ob remiju tako vodil Miodrag Džudović.

Hud poraz Srbov

Srbija je v skupini B gostovala v Lvovu pri vodilni Ukrajini in vknjižila hud poraz, Ukrajinci so zakurili petardo. V derbiju skupine D sta se Danska in Irska razšli brez zmagovalca (1:1), v skupini F so Španci s 4:1 ugnali Ferske otoke, Švedi pa s 3:0 Malto.

Zadnje štiri potnike bo dala liga narodov

Euro 2020 bo potekal v 12 različnih državah, na njem pa bo nastopilo 24 udeležencev. Dvajset jih bodo dale kvalifikacije za EP, zadnji štirje potniki pa bodo iskali vstopnico za veliko tekmovanje prihodnje leto na zaključnem turnirju lige narodov. Finale bo odigran v Londonu.

Kvalifikacije za EP 2020, 3. krog: 

Skupina G:

Skupina A:

Skupina B:

Skupina C

Skupina D:

Skupina E:

Skupina F:

Skupina H:

Skupina I:

Skupina J:

Avstrija : Slovenija 1:0 (0:0)

Konec tekme: Avstrijci se veselijo prvih točk in zmage z 1:0 v tem kvalifikacijskem ciklu, Slovenci ostajajo pri dveh točkah (dva remija).

90. minuta: Slovenci so po podaji Iličića iz kota zapretili s Šporarjem, ki je poskušal z glavo, a je žoga zletela prek gola.

78. minuta: Kek je opravil zadnjo menjavo in namesto Črnigoja v igro poslal Berića, ki je kaj hitro prišel do priložnosti. Po prostem strelu je poskušal s strelom z glavo, a je streljal prek gola.

74. minuta: Francu Fodi se je menjava obrestovala. Slovenska obramba nikakor ni uspela izbiti žoge iz kazenskega prostora, kar je najbolje izkoristil rezervist Burgstaller in z bližine zadel za 1:0.

70. minuta: Novi menjavi. Miho Zajca je zamenjal Damjan Bohar, selektor Avstrije pa je iz igre potegnil razpoloženega Sabitzerja in na zelenico poslal Guida Burgstallerja.

63. minuta: Kek je opravil prvo menjavo. Bijola, ki se v prvem polčasu ni najbolje znašel, je zamenjal debitant Denis Popović.

60. minuta: Avstrijci ostajajo nevarnejši tekmec, a Oblaka niso uspeli premagati, Slovenci so si v 15 minutah priigrali nekaj polpriložnosti, a nobene resnejše.

46. minuta: Začel se je drugi polčas. V nobeni reprezentanci ni prišlo do sprememb.

45. minuta: Po koncu prvega polčasa je rezultat 0:0. Avstrijci so bili boljši tekmec, a jim je zadetek preprečil Jan Oblak, ki se je večkrat izkazal.

42. minute: Avstrijska reprezentanca še naprej prevladuje, a do prve resnejše priložnosti so prišli tudi varovanci Matjaža Keka. Po odlični Iličićevi akciji je najprej poskušal Črnigoj, a so Avstrijci njegov strel blokirali, nato je poskušal še Kurtić, a je žoga zletela mimo vrat.

32. minuta: Še naprej hud pritisk gostiteljev. Xaver Schlager je izigral slovensko obrambo, se ena na ena srečal z Oblakom, a je Škofjeločan zaustavil tudi ta strel in ohranil mrežo nedotaknjeno.

25. minuta: V Celovcu še naprej avstrijska prevlada. Vroče je bilo pred slovenskimi vrati, spet je z bližine poskušal Sabitzer, a so se Slovenci s pomočjo Oblaka, ki je žogo odbil, in okvirja vrat ubranili. 

14. minuta: Avstrijci so več pri žogi in precej bolj nevarni, Marcel Sabitzer je poskušal z bližine, a je Oblak strel ubranil. Slovenci še niso prišli do resnejše priložnosti.

12. minuta: Po podaji kapetana Davida Alabe v kazenski prostor je s prvič resneje poskušal Marko Arnautović, a streljal prek vrat.

20.45: Tekma na stadionu Wörthersee Stadion v Celovcu se je začela po minuti molka v spomin na pred dnevi umrlega nekdanjega predsednika Uefe, sicer očeta Lige narodov, Lennarta Johanssona. Glavni sodnik je Belorus Aleksej Kulbakov.

Začetni postavi:

Slovenija: Jan Oblak; Aljaž Struna, Miha Mevlja, Petar Stojanović, Bojan Jokič; Jaka Bijol, Miha Zajc, Jasmin Kurtić; Josip Iličić, Domen Črnigoj; Andraž Šporar

Avstrija: Heinz Lindner; Stefan Lainer, Aleksandar Dragović, Martin Hinteregger, Andreas Ulmer; Konrad Laimer; David Alaba, Xaver Schlager, Marcel Sabitzer, Valentino Lazaro; Marko Arnautović

*tekma se je začela ob 20.45

Ne spreglejte