Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2018,
23.35

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Natisni članek

Ricardinho futsal euro 2018 futsal

Sobota, 10. 2. 2018, 23.35

6 let, 2 meseca

Euro 2018, 10. tekmovalni dan

Polne Stožice izpisale zgodovino: Portugalci prvič evropski kralji futsala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Španija Portugalska Futsal | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Portugalska reprezentanca v futsalu je nova evropska prvakinja. V napetem finalu je v razprodani dvorani Stožice, tekmo je spremljalo 10.352 gledalcev, premagala branilko naslova Španijo. Redni del se je po razburljivi končnici končal z 2:2, v zadnji minuti podaljška, ko je moral prvi zvezdnik ekipe Ricardinho zaradi poškodbe zapustiti igrišče, pa je zmagoviti zadetek dosegel Bruno Coelho. Tretje mesto je osvojila Rusija.

Evropa ima novega kralja v futsalu. Portugalska je po velikem nogometu (2016) postala najboljša na stari celini tudi v futsalu. To je njen največji reprezentančni uspeh v dvoranskem nogometu, v katerem je z evropskega prestola sklatila sosedo Španijo. Odločale so malenkosti, Portugalci pa so zmagoviti zadetek dosegli v zadnji minuti podaljška.

Fotogalerija finala - fotografa: Žiga Zupan in Urban Urbanc/Sportida:

Fotogalerija
1 / 22

Portugalci so povedli nepričakovano hitro. Po napaki španskega asa Miguelina je v 59. sekundi zadel v polno Ricardinho, strelski rekorder evropskih prvenstev, in dosegel že sedmi zadetek na tem euru. To je bil najhitrejši zadetek v zgodovini finalnih srečanj na EP. Vodstvo Portugalcev, ki so naskakovali prvi evropski naslov, je trajalo skoraj do konca prvega polčasa. V 19. minuti je za izenačenje poskrbel Marc Tolra, tako da sta ekipi v drugi polčas vstopili z rezultatom 1:1.

Coelho najprej rešil Portugalce, nato pa odločil prvaka

Veselje portugalskih navijačev, ki so pripotovali v Ljubljano. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Veselje portugalskih navijačev, ki so pripotovali v Ljubljano. Foto: Žiga Zupan/Sportida Španci so v 32. minuti pri izvajanju prostega strela prelisičili portugalsko zasedbo. Ricardinho je zaspal pri pokrivanju tekmeca, Miguelin pa je mojstrsko zaposlil osamljenega Lina, ki mu ni bilo težko zatresti mreže. Tako je Španec Angel Velasco Marugan v svetu futsalu bolj znan kot Lin, poskrbel za preobrat v Stožicah.

Špancem se je nasmihal nov naslov evropskega prvaka, že osmi v zgodovini. Miguelin je pet minut pred koncem zapravil kazenski strel z desetih metrov. Žoga je zatresla okvir vrat, po vodi pa je splavala lepa priložnost za povišanje vodstva. Portugalci se niso predali, ampak slabi dve minuti pred koncem poskrbeli, da se je dvoboj prevesil v podaljške. Bučne portugalske navijače je osrečil Bruno Coelho.

Ko si je začetku drugega dela podaljška Ricardinho poškodoval gleženj in obležal v bolečinah, je več kot 10 tisoč gledalcev v Stožicah obnemelo. To je bil velik udarec za portugalsko izbrano vrsto, saj najboljši portugalski igralec futsala ni mogel nadaljevati srečanja.

Portugalci so se na seznamu evropskih prvakov pridružili Špancem, Italijanom in Rusom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Portugalci so se na seznamu evropskih prvakov pridružili Špancem, Italijanom in Rusom. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Njegovih soigralcev pa to ni zmedlo. Po šestem akumuliranem prekršku Špancev so prišli do desetmetrovke, ki jo je Coelho, prvi junak finala, pretopil v zmagoviti zadetek. Na tem prvenstvu jih je dosegel šest. Španci so poskušali na vse pretege izenačiti, a so se Portugalci ubranili in spisali zgodovino. Postali so šele četrta reprezentanca, ki je osvojila evropski naslov.

Čeferin nagradil Ricardinha, ki je "posnemal" Ronalda

Ricardinho je bil okronan za najboljšega igralca na EP 2018. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ricardinho je bil okronan za najboljšega igralca na EP 2018. Foto: Žiga Zupan/Sportida Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je priznanje za najboljšega igralca tekmovanja podelil Ricardinhu. Čarovnik futsala, ki ga je slovensko občinstvo sprejelo za svojega, je tako pri 31 letih dočakal največji uspeh v karieri. Zanimivo je, da je pred dnevi v pogovoru za Sportal glasno razpredal o scenariju, da bi se lahko v finalu poškodoval, Portugalska pa bi postala prvakinja.

Tako kot njegov rojak Cristiano Ronaldo, ki je leta 2016 pomagal Portugalski do krstnega evropskega naslova v velikem nogometu, v finalu pa staknil poškodbo in odšepal z igrišča. "Ko smo leta 2016 postali evropski prvaki, se je v finalu poškodoval. Takoj podpišem, da se poškodujem že danes, samo da postanemo evropski prvaki. Mislim, da nam lahko uspe,'' je po skupinskem delu razmišljal portugalski velemojster.

Nato je v četrtfinalu pometel z Azerbajdžanom (8:1), postal najboljši strelec v zgodovini evropskih prvenstev, v polfinalu pa je padla še Rusija (3:2). Z enakim rezultatom, kot je v soboto, ki se bo zapisala v zgodovino portugalskega nogometa kot ena najsrečnejših, odpravila Španijo in poskrbela za solze sreče.

Brazilec Lima osrečil Ruse

Rusija se je ponovno znašla na zmagovalnem odru. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Rusija se je ponovno znašla na zmagovalnem odru. Foto: Žiga Zupan/Sportida Rusija, ki je v četrtfinalu evropskega prvenstva ustavila pohod slovenske reprezentance v futsalu, je v Stožicah osvojila tretje mesto. V boju za bron je v napetem dvoboju, ki ga je odločil le en zadetek, premagala sosede iz Kazahstana. S tem je podaljšala niz osvajanj lovorik z evropskih prvenstev. Pred tekmovanjem v Ljubljani je bila trikrat zapored evropski podprvak, zdaj se je morala zadovoljiti z bronom. Rusi so v zgodovini EP brez medalje ostali le v letih 2003 in 2010.

Fotogalerija s tekme za 3. mesto - fotograf: Žiga Zupan/Sportida:

Fotogalerija
1 / 18

Srečanje je odločil Eder Lima. Brazilec z ruskim potnim listom je zadel v polno v 29. minuti. To je bil njegov peti gol na letošnjem euru. Nato je Kazahstan v dodatne težave spravil rdeči karton najboljšega igralca Douglasa Juniorja, ki je na tem prvenstvu prispeval štiri zadetke in sedem podaj, zaradi drugega rumenega kartona pa moral zapustiti igro. Kazahstan je bil na EP 2016 v Srbiji tretji, v Sloveniji pa je bil za mesto slabši. Na tekmi z Rusijo ga je zadnjič vodil selektor Cacau.

Boji za odličja:

Finale:
Sobota, 10. februar:
Portugalska : Španija 3:2* (2:2, 2:2, 1:1)
Ricardinho 1., Bruno Coelho 39., 50.; Marc Tolra 19., Lin 32.

* igral se je podaljšek

Za tretje mesto:
Rusija : 
Kazahstan 1:0 (0:0)
Eder Lima 29.; R. K.: Douglas Junior (Kazahstan) 34.

Ekipe z naslovi evropskega prvaka:

7 – Španija (1996, 2001, 2005, 2007, 2010, 2012, 2016)
2 – Italija (2003, 2014)
1 – Rusija (1999), Portugalska (2018)


 

Ne spreglejte