Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
6. 2. 2018,
13.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

futsal euro 2018 Ricardinho

Torek, 6. 2. 2018, 13.00

6 let, 2 meseca

Ricardinho

Čarovnik, ki je Slovencem hitro segel do srca: Hvala vam!

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63
Ricardinho | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenci in tudi drugi lahko v teh dneh uživamo v predstavah najboljšega mojstra neodbojne nogometne žoge na svetu. Ricardinho, ki se v Ljubljani počuti kot doma, je osvojil srca vseh, ki obiskujejo tekme evropskega prvenstva v futsalu. Zdaj, ko je iz boja za medalje izpadla Slovenija, predvsem zaradi njega v veliki večini navijajo za Portugalsko.

Ne samo z izjemnimi mojstrovinami, ob katerih gledalci skačemo na noge, tudi s skromnostjo in dostopnostjo 32-letni mojster neodbojne nogometne žoge in petkratni najboljši futsalist leta na svetu osvaja na stotine tisoče oboževalcev, ki jih ima.

Je največji ambasador športa, ki so ga v teh dneh vzljubili tudi Slovenci, na svetu. Predvsem zaradi njega je na tekmah Portugalske tudi v Stožicah veliko gledalcev, njegovi posnetki na YouTubu in še kje imajo na milijone ogledov.

V Ljubljani se počuti odlično. | Foto: Vid Ponikvar V Ljubljani se počuti odlično. Foto: Vid Ponikvar V Stožicah ga za rokav vlečejo znani in neznani, v Ljubljani je poskrbel že za na stotine selfijev in opravil številne dolžnosti. Ko smo na portugalsko nogometno zvezo naslovili prošnjo, da bi z njim opravili intervju, smo dobili tak odgovor: "Žal ne bo šlo, prošenj je preprosto preveč. Po tekmi vam lahko omogočimo pet, deset minut pogovora z njim v mešani coni, več žal ne bo šlo."

Prav, če ne gre drugače. Po drugi tekmi skupinskega dela, ko je Portugalski z golom pomagal do zmage nad Ukrajino s 5:3 in potrditve prvega mesta v skupini C, smo ga počakali na dogovorjenem mestu. Prišel je nasmejan in dajal vtis, kot da bi se pogovarjali z mladincem kakšne mladinske ekipe, ne s športnikom, ki ga pozna vsak, ki je vsaj kdaj vrgel oko na nogometno žogo. Takšno ali drugačno.

"Portugalska nisem samo jaz. Portugalska so tudi drugi igralci, kar smo lepo videli tudi tokrat. Vsi so pokazali, kaj znajo. Smo ekipa, ki diha skupaj," je Ricardinho takoj opozoril in namignil, da ga nenehno izpostavljanje morda celo moti.

"Za zdaj nam gre dobro in upam, da bo šlo podobno tudi naprej. Res si želim, da bi s Portugalsko kaj osvojili. Trudim se, da bi naredili korak naprej. Do zdaj smo vedno pokleknili na zadnji stopnički, v polfinalu ali pa v četrtfinalu, kot na zadnjem evropskem prvenstvu. Morda je zdaj napočil čas, da gremo dlje," je povedal Portugalec, ki za zdaj nima še nobene medalje z največjih tekmovanj.



Cristiano Ronaldo trenutno ni pomemben

Potihoma si želi, da bi šel v Ljubljani do konca. Če bo tako, bo imela Portugalska evropskega prvaka tako v futsalu kot v nogometu, pri katerem podobno vlogo kot on igra Cristiano Ronaldo, prav tako petkratni najboljši igralec leta na svetu.

Želi si, da bi, podobno kot njegov prijatelj Cristiano Ronaldo, Portugalski prinesel evropski naslov. | Foto: Reuters Želi si, da bi, podobno kot njegov prijatelj Cristiano Ronaldo, Portugalski prinesel evropski naslov. Foto: Reuters

"Ko smo leta 2016 postali evropski prvaki, se je v finalu poškodoval. Takoj podpišem, da se poškodujem že danes, samo da postanemo evropski prvaki. Mislim, da nam lahko uspe. Bomo videli. Gremo korak za korakom," je povedal 165 centimetrov visoki mojster nogometne žoge, sicer tudi prijatelj zvezdnika madridskega Reala.

"Ronalda poznam, sva prijatelja, a to trenutno ni pomembno. Tukaj smo zaradi futsala," je odvrnil, ko smo ga povprašali o njegovem poznanstvu z enim najbolj priljubljenih športnikov na svetu.

Mile Simeunović: Pridite in uživajte

 Mile Simeunović obožuje Ricardinha. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mile Simeunović obožuje Ricardinha. Foto: Urban Urbanc/Sportida Nekaj besed je Ricardinhu namenil tudi najboljši slovenski futsalist vseh časov Mile Simeunović in gledalce spet pozval, naj si ga pridejo ogledat v živo.

"Super je, da ga imamo, zato velja izkoristiti priložnost in si ga ogledati na delu. Še enkrat pozivam vse, da ne zamudijo te priložnosti. Ne vem, ali bodo imeli še kdaj možnost od blizu videti tako dobrega igralca. Naj pridejo in uživajo v njegovih čarovnijah. Res je izjemen," je povedal legendarni nekdanji futsalist, ki je tudi ambasador letošnjega evropskega prvenstva v Ljubljani.

Neverjetno, kako zelo ljubeči so Slovenci

V Ljubljani, ki jo ni obiskal prvič, se počuti odlično. "Mesta si sicer nisem ogledal prav podrobno, saj za to nimamo veliko časa, a ob kratkih sprehodih sem opazil, da je zelo lepo. Majhno, a zelo ljubeče. Všeč so mi predvsem ljudje, ki so zelo prijazni," je nad glavnim mestom Slovenije in tudi Slovenci navdušen Ricardinho.

S portugalsko reprezentanco se v Ljubljani počuti, kot da bi bil doma. | Foto: Urban Urbanc/Sportida S portugalsko reprezentanco se v Ljubljani počuti, kot da bi bil doma. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Neverjetno, kako zelo ljubeči ste Slovenci. Ponosen sem, da se pri vas počutim kot doma. Ne samo jaz, celotna ekipa. Dobivam veliko sporočil podpore na Instagramu, Facebooku in še kje. Ko ne igra Slovenija, vsi v dvorani navijajo za Portugalsko. Hvala vam!" je s podporo, ki jo čuti v teh dneh, zadovoljen portugalski zvezdnik, ki si je želel, da bi se v finalu za evropski naslov pomeril s Slovenijo.

Takrat še ni vedel, da se to ne bo zgodilo, a je na račun slovenskih reprezentantov izrekel same pohvale. "So neverjetni. Po remiju s Srbi so bili vsi prepričani, da je za njih prvenstva konec, a sam sem opozarjal, da ne bo tako, saj sem vedel, da so kakovostni. Predvsem pa sem videl, da igrajo s srcem," je povedal.

S klubi je najpomembnejše lovorike že osvajal, z reprezentanco še ne

Portugalci so do zdaj petkrat nastopili na svetovnih prvenstvih v futsalu in bili najboljši leta 2000, ko so pristali na tretjem mestu. Tudi z evropskih prvenstev, letošnje je njihovo deveto, so do zdaj prinesli eno medaljo, leta 2010 so bili srebrni. Toda takrat je bil Ricardinho poškodovan, zato v Ljubljani išče sploh svojo prvo medaljo z velikih tekmovanj v reprezentančnem dresu. S klubi je najpomembnejše lovorike že osvajal. Dvakrat je bil evropski prvak.

V Madridu včasih večerja s prijatelji Jana Oblaka

V Ljubljani je do zdaj zabil šest golov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V Ljubljani je do zdaj zabil šest golov. Foto: Urban Urbanc/Sportida Ko smo ga povprašali o slovenskem nogometu in slovenskih nogometaši, je bil bolj redkobeseden. "Nogometa ne spremljam prav veliko. Poznam nekaj igralcev v Španiji, saj imam tam prijatelje pri Realu in Atleticu Madridu, več pa ne vem," je povedal najprej in seveda pritrdil, da pozna vratarja Atletica, slovenskega zvezdnika Jana Oblaka.

"Da, njega poznam. Včasih večerjam z njegovimi prijatelji, a kot sem rekel, nogomet spremljam bolj redko," je dejal futsalist, ki se ga je zaradi njegovih mojstrovin oprijel vzdevek Čarovnik.

Včasih je obiskoval tekme Zlatka Zahovića

Tudi o najboljšem strelcu slovenske reprezentance vseh časov Zlatku Zahoviću, ki je pred leti navduševal na Portugalskem, je povedal nekaj besed.

Iz časov, ko je ta igral na Portugalskem, dobro pozna Zlatka Zahovića. | Foto: Reuters Iz časov, ko je ta igral na Portugalskem, dobro pozna Zlatka Zahovića. Foto: Reuters

"Seveda se ga spomnim. Na Portugalskem je igral za Porto in Benfico. Ogledal sem si nekaj njegovih tekem. Je zelo dober igralec. Toda kot sem rekel, ostanimo raje pri futsalu. Tukaj je pomemben futsal in ne nogomet," je, sicer z nasmehom na ustih, dal vedeti, da ga pogosto skakanje na teren nogometašev, ki so že tako ali tako vseskozi v soju žarometov, vsaj malo moti.

Je prvenstvo v Ljubljani njegovo zadnje?

Ostali smo pri futsalu in se dotaknili vprašanja, ki v teh dneh muči marsikaterega navdušenca nad dvoransko različico nogometa. Je evropsko prvenstvo v Ljubljani res zadnje veliko tekmovanje, na katerem bo nastopil?

"Ne vem še. Nikoli še nisem ničesar osvojil s Portugalsko, zaradi česar sem žalosten. Trudim se, da bi nam letos uspelo. Če bomo prvaki, bom morda še igral. Če ne, potem ne vem," je odgovor v zraku pustil največji ambasador futsala na svetu, ki se je v četrtfinalu pri visoki zmagi nad Azerbajdžancem izkazal s kar štirimi goli in postal najboljši strelec v zgodovini evropskih prvenstev. Zdaj je že pri 21 golih.

Ne spreglejte