Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
29. 1. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Ricardinho futsal euro 2018

Ponedeljek, 29. 1. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

Ricardinho, futsalski Leo Messi

Na obisku v Ljubljani je Čarovnik, ki ga morate videti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Pred vrati je evropsko prvenstvo v futsalu, ki ga bo gostila Ljubljana. V dvorano Stožice prihaja tudi Portugalec Ricardinho. Mojster preigravanj, atraktivnih potez, podaj in zadetkov, ki ga kličejo Čarovnik. Petkratni najboljši igralec leta na svetu bo pri nas najverjetneje zadnjič nastopil na največjem odru.

Ricardinho, morda najboljši futsalist vseh časov, bo seveda prvo ime evropskega prvenstva v Ljubljani. | Foto: Reuters Ricardinho, morda najboljši futsalist vseh časov, bo seveda prvo ime evropskega prvenstva v Ljubljani. Foto: Reuters

Evropsko prvenstvo v futsalu v dvorani Stožice v Ljubljani, na katerem bo poleg slovenske nastopilo še 11 najboljših evropskih reprezentanc, se bo s tekmo med Slovenijo in Srbijo začelo v torek ob 18. uri. Končalo se bo z velikim finalom 10. februarja ob 20.45.

"Veliko je že bilo igralcev futsala, a takšnega, kot je Ricardinho, še ni bilo. On je kakovosten in skoraj neustavljiv, ob tem pa je tudi zelo atraktiven," je o Portugalcu dejal gost našega zadnjega sobotnega intervjuja, legenda slovenskega futsala Mile Simeunović.



"Preprosto čaroben je." "On je Leo Messi futsala. Ko jo ima, nogometna žoga dobi nov pomen." "Sem Brazilec, a moram priznati, da takega gola, kot ga je zabil, ne zmore niti naš Falcao." "Prihaja iz druge galaksije. O tem ni dvoma. Ni s tega sveta." "Ne vem, kako bi ga opisal. Morda je najboljša beseda, da je drugačen." "Je najboljši na svetu, o tem ni niti najmanjšega dvoma." "Je fenomen, užitek ga je gledati." "On ni samo igralec, on je največji ambasador našega športa." "Ponosen sem, da bom lahko vnukom razlagal, da sem nekoč igral proti njemu."

Neverjeten gol proti Srbiji, ki ne bo šel v pozabo

Za reprezentanco igra že 15 let. | Foto: Getty Images Za reprezentanco igra že 15 let. Foto: Getty Images To pa so besede, ki so jih o njem po zadnjem evropskem prvenstvu pred dvema letoma v Srbiji, ki je šlo v zgodovino tudi zaradi njegovega neverjetnega gola na tekmi proti domači reprezentanci, izgovorili njegovi tekmeci in njihovi trenerji.

Selektor Azerbajdžana Tino Perez, reprezentant Hrvaške Franko Jelovčić, selektor Kazahstana Cacau, selektor Španije Jose Venancio Lopez, vratar Kazahstana Higuita, reprezentant Španije Pola, reprezentant Rusije Robinho in reprezentant Italije Fortino, če vas morda zanima.

Gol proti Srbiji z zadnjega evropskega prvenstva:

Govorili so o 32-letnemu Ricardinhu, ki so ga ta mesec še petič izbrali za najboljšega futsalista na svetu, s tem pa je prehitel Falcaa. Osem let starejšega Brazilca, ki so ga za najboljšega izbrali štirikrat, nazadnje leta 2012, in je velik vzor Portugalca, ki prihaja v Stožice.

Da je res tako, pričata tudi tetovaži z njegovim imenom in številko 12, ki ju lahko opazimo na Portugalčevem telesu.

Gledalci si lahko obetajo spektakularna preigravanja, podaje in gole

Imeli bomo kaj videti, zato si ga, če imate radi igro z nogometno žogo, veliko ali majhno, preprosto morate priti ogledat. Preigravanja z leve, desne in čez glavo. Tudi takšna, ki so težko dojemljiva celo v počasnih videoposnetkih. Streli od daleč in blizu. Neverjetne podaje.

32-letni Portugalec je največji ambasador futsala na svetu. | Foto: Vid Ponikvar 32-letni Portugalec je največji ambasador futsala na svetu. Foto: Vid Ponikvar

Vse to so poteze, s katerimi futsalsko občinstvo že vrsto let razvaja simpatični Portugalec, ki ima rad Slovenijo in pravi, da se pri nas počuti kot doma.

Trije portugalski kralji z nogometno žogo

Tudi najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo je Portugalec. | Foto: Reuters Tudi najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo je Portugalec. Foto: Reuters Čeprav ima samo deset milijonov prebivalcev, se lahko Portugalska trenutno pohvali z najboljšima, kar ponujata nogomet in futsal, v preteklosti pa je z okroglo žogo v nogah imela tudi najboljšega v nogometu na mivki.

Ricardinho je bil petkrat izbran za najboljšega igralca futsala na svetu, nazadnje tudi v letu 2017. Petkrat je bil za najboljšega izbran tudi sloviti nogometaš Cristiano Ronaldo, zvezdnik madridskega Reala je bil najboljši tudi ob zadnji podelitvi najboljšim nogometašem na svetu.

Ob tem se Portugalci ponašajo še z Madjerjem, ki vrsto let velja za najboljšega v nogometu na mivki. Dvakrat, v letih 2001 in 2015, je bil s Portugalsko svetovni prvak. Na 62 tekmah, ki jih je odigral na kar 13 svetovnih prvenstvih v nogometu na mivki, je zabil neverjetnih 124 golov.

Po prihodu v Španijo je začel pobirati glavne nagrade

Pot do najboljšega na svetu je začel pri Miramaru na Portugalskem, pri katerem je prve profesionalne korake naredil, ko je bil star 16 let. Takoj je opozoril nase in že leto pozneje prvič zaigral za Portugalsko, čez dve leti pa odšel v Lizbono. Okrepil je Benfico in leta 2004 z njo postal državni in evropski podprvak.

Do zdaj je bil dvakrat evropski klubski prvak. | Foto: Reuters Do zdaj je bil dvakrat evropski klubski prvak. Foto: Reuters

V Lizboni je ostal sedem let in v tem času osvojil številne lovorike. Kar petkrat je bil državni prvak, štirikrat pokalni in trikrat portugalski superpokalni prvak. Vrhunec je dosegel leta 2010, ko je Benfico popeljal do naslova evropskega prvaka in bil ob koncu leta prvič izbran za najboljšega igralca na svetu.

Igral je tudi na Japonskem. | Foto: Getty Images Igral je tudi na Japonskem. Foto: Getty Images Sledil je skok za eno leto na Japonsko, kjer je mastno zaslužil kot član Nagoye Oceans in z njimi osvojil vse, kar je bilo v deželi vzhajajočega sonca mogoče. Bil je državni in pokalni prvak, izbrali so ga seveda za najboljšega posameznika lige.

Vmes je krajši čas igral za moskovski CSKA, še eno sezono je odigral tudi v majici Benfice, s katero je osvojil novo dvojno krono na Portugalskem leta 2012, potem se je leta 2013 preselil v Inter Movistar.  Španskega prvoligaša iz Torrejona de Ardoza, v majici katerega je doživel dokončno potrditev najboljšega na svetu.

Od leta 2014 do 2017 je bil štirikrat španski prvak in lani z Interjem postal tudi evropski prvak. V letih 2014, 2015, 2016 in 2017 je bil izbran za najboljšega futsalista na svetu in postal rekorder.

V Sloveniji želi izpolniti sanje in se posloviti

V vsem tem času je 15 let neprekinjeno igral za Portugalsko, decembra lani je prav na prijateljski tekmi proti Sloveniji 150. nastopil v njeni majici, a z njo nikoli ni prišel do lovorike. Zdaj upa, da bo sanje izpolnil v Ljubljani.

Majica s simbolno številko 150, ki jo je dobil pred jubilejno tekmo proti Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar Majica s simbolno številko 150, ki jo je dobil pred jubilejno tekmo proti Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar

Ricardinho v Slovenijo prihaja po prvo reprezentančno lovoriko, o kateri sanja vse od leta 2003, ko je prvič zaigral za izbrano vrsto. Od takrat je bil večkrat blizu, nazadnje na svetovnem prvenstvu 2016 v Kolumbiji, kjer je bil s soigralci četrti, a do medalje še nikoli ni prišel. Leta 2010, ko so bili Portugalci evropski podprvaki, ga ni bilo zraven, saj je bil poškodovan.

"Res si želim, da bi se upokojil z uspehom, ki bi osrečil Portugalsko. Upam, da bomo v finalu letošnjega evropskega prvenstva igrali s Slovenijo," je povedal pred kratkim futsalist, ki naj bi se po nastopu v Stožicah poslovil od reprezentance.

Na spektaklu, ki se začne v torek, bomo tega 165 centimetrov visokega mojstra nogometne žoge lahko še zadnjič spremljali na delu. Priložnost, ki jo je treba izkoristiti. Da boste, podobno kot nekateri njegovi nasprotniki, vnukom nekoč lahko govorili, da ste na delu v živo videli Čarovnika.

Zavrnil je ponudbo iz Zagreba, ki je ni bilo mogoče zavrniti

Bolj od vsega si želi uspeha s Portugalsko. | Foto: Getty Images Bolj od vsega si želi uspeha s Portugalsko. Foto: Getty Images Ricardinho je že vrsto let najboljši futsalist na svetu, a z igranjem zasluži približno toliko, kot v povprečju zaslužijo nogometaši, ki nastopajo v drugi angleški ligi. Njegova plača naj bi znašala okrog 400 tisoč evrov na leto.

Pred dvema letoma so ga v svoje vrste želeli zvabiti pri zagrebškem Nacionalu. Portugalcu so pod nos pomolili štiriletno pogodbo v vrednosti dveh milijonov evrov, kar naj bi bila najvišja plača v zgodovini futsala, a je na koncu ostal v Španiji.

"Veseli me, da se tudi v futsalu pogovarjamo o tako visokih številkah, a rad bi poudaril, da futsal igram predvsem zaradi užitka in ljubezni do igre. Ne zaradi denarja," je takrat sporočil Ricardinho in s tem zapisom na Twitterju zagotovo pridobil še nekaj oboževalcev.

Oglejte si mojstrovine Ricardinha:

Kompilacija slovenskega navdušenca nad futsalom Klemna Duščaka:

Iz časov pri lizbonski Benfici:

Primerjava z Brazilcem Falcaom:

Ne spreglejte