Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2018,
19.06

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

Natisni članek

Ljubomir Moravac NK Maribor NK Maribor futsal euro 2018 Aleksander Čeferin futsal

Nedelja, 11. 2. 2018, 19.06

6 let, 2 meseca

Ljubomir Moravac

Zgodba Srba iz Maribora ganila Čeferina in Evropo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92
Ljubomir Moravac | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin po koncu evropskega prvenstva v futsalu ni skrival navdušenja in ponosa. Bilo je v Ljubljani, naslov prvaka pa so osvojili Portugalci. Zadnji dan Eura je bil njegov častni gost mladi Srb Ljubomir Moravac. Nekdanji up NK Maribor je leta 2016 v prometni nesreči izgubil roko, a zaradi tega ni pretrgal vezi z nogometom. S pomočjo vijolic je postal sodnik, Uefa pa je njegovo ganljivo in poučno zgodbo predstavila Evropi.

V soboto je bilo v razprodani dvorani Stožice, ki je sklepni dan evropskega prvenstva v futsalu pokala po šivih, slovesno. V častni loži ni manjkalo znanih nogometnih imen.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je doživljal pohvale za vzorno organizacijo tekmovanja skoraj na vsakem koraku. Po finalu ga je čakalo častno opravilo, saj je Ricardinhu, kapetanu portugalske reprezentance v futsalu, predal pokal, namenjen evropskim prvakom.

Kako je preživel predsednik Uefe zadnji dan EP 2018 v futsalu?

Spektakel v futsalu, ki je v slabih dveh tednih v največjo slovensko športno dvorano privabil več kot 100 tisoč obiskovalcev, je med ljubitelji dvoranskega nogometa in širše pustil odličen vtis. ''Futsal je fantastičen šport. Tekmovanje v Sloveniji je bilo zelo odmevno in uspešno,'' je poudaril najbolj vpliven mož evropskega nogometa, tudi sam velik ljubitelj futsala.

Kot predsednik Uefe poskuša iz nogometa izkoreniniti vsakršno obliko diskriminacije. Trudi se, da bi v gibanju evropskega nogometa prevladovala načela vključevanja, dostopnosti in raznolikosti. Uefa tako v skrbno zamišljeni kampanji #EqualGame vsak mesec predstavi primer, po katerem bi se lahko zgledovali v vseh članicah evropske nogometne družine.

Videoprispevek Uefe o življenjski zgodbi Ljubomirja Moravca:

Februarja je tako svet obšel prispevek o življenjski zgodbi Ljubomirja Moravca. 21-letni Srb, nekdanji vratarski up NK Maribor, je leta 2016 po grozljivi prometni nesreči, v kateri sta življenje izgubila njegova prijatelja Damjan Marjanović in Zoran Baljak, ostal brez leve roke. Moravac je bil v soboto častni gost Uefe in finale spremljal v družbi visokih gostov.

Po nesreči je mislil, da je njegove nogometne kariere konec

V soboto je bil častni gost Uefe in predsednika Aleksandra Čeferina. | Foto: Uefa V soboto je bil častni gost Uefe in predsednika Aleksandra Čeferina. Foto: Uefa Pred razburljivim sklepnim dejanjem Eura 2018, na katerem je slovenska reprezentanca v futsalu s prebojem v četrtfinale ponovila največji uspeh v obdobju državne samostojnosti, se je s predsednikom Uefe zapletel v pogovor. Skupaj z obiskovalci finala sta si v dvorani Stožice ogledala videoprispevek, v katerem je Moravac, ki se ga je v nogometnih krogih oprijel vzdevek Ljubo, predstavil svojo zgodbo.

V njem je poudaril, da še vedno gleda na nogomet podobno kot je pri petih letih. Prisotna pa je razlika, saj je kot otrok gledal na nogomet kot igro, zdaj pa je to zanj del in način življenja. Tudi po grozljivi nesreči, ki je 2. avgusta 2016 šokirala svet.

''Po nesreči sem mislil, da je moje nogometne kariere konec. Da brez roke ne morem ostati v nogometu. Zdaj pa vidim, da so v nogometu tudi druge stvari. Ostal sem živ. To je prva stvar, zaradi katere moram razmišljati pozitivno,'' je zaupal mladi Srb, ki zadnjih sedem let živi v Mariboru in je postal sodnik.

NK Maribor je njegova druga družina

Postal je nogometni sodnik in ostal zvest najbolj postranski stvari na svetu, ki je postala zanj del in način življenja. | Foto: Uefa Postal je nogometni sodnik in ostal zvest najbolj postranski stvari na svetu, ki je postala zanj del in način življenja. Foto: Uefa To mu je pomagalo, da je ostal v nogometu, s katerim se ukvarja tudi njegov 23-letni brat Ranko Moravac. Pred leti sta si delila slačilnico B-ekipe Maribora. Ranko se še naprej dokazuje pri vijolicah, mlajši brat pa ostaja brez leve roke tesno vpet v nogomet in deli pravico na tekmah.

 ''NK Maribor je zame druga družina. Vedno mi je stal ob strani. V klubu so mi bili vedno pripravljeni pomagati. Po svoje so mi prav oni predlagali, da bi opravil tečaj in postal sodnik. Ostal sem brez roke, a sem še vedno del nogometa. Nogomet je šport za vse,'' je pojasnil Ljubo v zgodbi, ki je s pomočjo Uefe ganila Evropo.

Ne spreglejte