Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 9. 2020,
10.45

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

pohodništvo Naj planinska koča

Sreda, 2. 9. 2020, 10.45

3 leta, 7 mesecev

Na Okrešlju se začenja novo poglavje #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Izlet Okrešelj | Na Okrešlju raste nov planinski dom. Pri PD Celje - Matica načrtujejo, da bi letos izvedli vsa gradbena dela v pritličju in pripravili vse potrebno za postavitev montažnega dela. Čez zimo bodo izbrali izvajalca, kar pomeni, da bi z deli lahko začeli spomladi.  | Foto Ana Kovač

Na Okrešlju raste nov planinski dom. Pri PD Celje - Matica načrtujejo, da bi letos izvedli vsa gradbena dela v pritličju in pripravili vse potrebno za postavitev montažnega dela. Čez zimo bodo izbrali izvajalca, kar pomeni, da bi z deli lahko začeli spomladi.

Foto: Ana Kovač

Na pogorišču Frischaufovega doma na Okrešlju, ta je konec lanskega leta zaradi napake na električni napeljavi pogorel do tal, se je začelo pisati novo poglavje. Pogorišče je pripravljeno na gradnjo nove planinske postojanke, lastnik doma, Planinsko društvo Celje – Matica, je že pridobil gradbeno dovoljenje.

Od starega doma se je skoraj v celoti ohranil napis.  | Foto: Ana Kovač Od starega doma se je skoraj v celoti ohranil napis. Foto: Ana Kovač

Kot smo so že poročali, so prostovoljci že pred časom počistili pogorišče, ki je ostalo od priljubljene planinske postojanke v Logarski dolini, v bližini postavili manjšo kočo za delavce in oskrbnika, na travniku pred brunarico gorskih reševalcev pa je zrasla Okrešeljska plaža z mizami in klopmi iz palet za obiskovalce.  

Naj planinska koča 2020 - kolaž
Sportal Glasujte za naj planinsko kočo 2020!

Prenova koče Frischaufov dom Okrešelj | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V zadnjem mesecu na mestu, kjer bo zrasel nov dom, izvajajo pripravljalna gradbena dela. Kot je povedal predsednik PD Celje - Matica Franc Povše, so v tem obdobju izvedli rušitev ostankov zidov, opravili zemeljska dela, utrdili podlago za temeljno ploščo in pripravili glavnino agregata za beton.

"Načrtujemo, da bi v letošnjem letu izvedli vsa gradbena dela v pritličju in pripravili vse potrebno za postavitev montažnega dela. Čez zimo bomo izbrali izvajalca, da bi lahko dela začeli spomladi, ko bodo vremenske razmere na tej nadmorski višini to dopuščale," je napovedal Povše.

Franc Povše, predsednik PD Celje - Matica | Foto: Ana Kovač Franc Povše, predsednik PD Celje - Matica Foto: Ana Kovač

Odvisni od helikopterskega prevoza

Ker je do Okrešlja mogoče dostopati samo peš ali po zraku, bo pri gradnji novega doma ključnega pomena helikopterski prevoz.

Slovenska vojska je tako konec avgusta s skoraj 40 helikopterskimi naleti na Okrešelj dostavila 25 ton cementa, 14 ton armaturnih mrež in drugega betonskega železja za temeljno ploščo.

Pripadniki 15. helikopterskega bataljona SV so konec avgusta na Okrešelj prepeljali goro materiala za gradnjo nove planinske koče. | Foto: Andraž Purg Pripadniki 15. helikopterskega bataljona SV so konec avgusta na Okrešelj prepeljali goro materiala za gradnjo nove planinske koče. Foto: Andraž Purg

Kot so sporočili iz PZS, zgledno sodelovanje med SV in PZS traja že 20 let. Kot je povedal Matej Planko, generalni sekretar PZS, kjer so aktivno vpleteni v iskanje rešitev za gradnjo koče na Okrešlju in Korošici, kjer je dom pogorel oktobra 2017, je vojska s pomočjo helikopterjev sprva prevažala material in opremo za urejanje planinskih poti, v zadnjem obdobju pa so sodelovanje razširili še na helikopterske prevoze materiala in opreme za ekološke ter energetske sanacije planinskih koč.

Prenova koče Frischaufov dom Okrešelj | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Slovenska vojska je letos opravila že več naletov za potrebe markacistov. Na leto vojska opravi približno 30 ur helikopterskih naletov, kar je za upravljavce planinskih koč zelo dragocena pomoč. Za prevoz materiala za novo planinsko kočo na Okrešlju smo dobili še dodatnih 10 ur.

Naleti helikopterja so za društva brezplačni in so formalno urejeni v sklopu sodelovanja med ministrstvom za obrambo in nevladnimi organizacijami. V zameno poskuša PZS Slovenski vojski pomagati na področjih, kjer ji lahko, na primer z brezplačnim prenočevanjem v planinskih kočah za pripadnike SV na delovnih akcijah," je povedal Planko.

Prenova koče Frischaufov dom Okrešelj | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

PZS je sicer v proračunu za leto 2018 za pripravo projektne dokumentacije za gradnjo novega planinskega doma na Korošici namenil 20 tisoč evrov, v letu 2019 pa so po sklepu Skupščine PZS s plačilom članarine zbirali po en evro od vsakega polnoletnega člana PZS. S tem se je nabralo dobrih 45 tisoč evrov.

Prenova koče Frischaufov dom Okrešelj | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zbiranje namenskih sredstev za gradnjo novih planinskih domov nadaljujejo tudi v letošnjem letu. "Skupaj z zbranimi sredstvi v letu 2020 bo PZS za namen obnove planinskih koč na Korošici in Okrešlju prispeval več kot 100 tisoč evrov," je povedal Planko.

Planinsko društvo Celje - Matica se bo s projektom novega planinskega doma prijavilo na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za podporo planinski športni in večnamenski rekreacijski infrastrukturi.

Če bi želeli pomagati pri novogradnji, lahko to storite z nakazilom na TRR: 0510 0801 6743 162 (pri Abanki Celje) ali s SMS-sporočilom na 1919 (geslo: OKRESELJ5), s katerim boste darovali pet evrov.

Dom na Korošici lahko pomagate zgraditi z donacijo na TRR 0510 0801 5958 723 (pri Abanki). Namen: prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici, sklic: 00 005.

Preberite še:

Dom Planika pod Triglavom
Sportal Ena izmed prvih slovenskih koč, ki je že preizkusila veliko novost
Dobrča
Sportal Na štruklje ali razgled? Zakaj ne na oboje? #video
Planinski dom pri Gospodični
Sportal Že 15 let skrbita za večno mlado Gospodično, zdaj je napočil čas za spremembe
Dom na Mrzlici
Sportal Doma je kuhala za tri, na Mrzlici pa kuhalnico vrti za 400 lačnih ali več #video
Jerebica
Sportal Jerebica, skriti biser, ki ponuja lepe razglede in mir #video
Pogačnikov dom na Kriških podih (2050 m)
Sportal Gorski raj z izjemnimi razgledi, kjer imajo mladi glavno besedo #video
Planinski dom Ušte
Sportal Eden najnovejših planinskih domov s pridobitvijo, ki bo pritegnila tudi otroke #video
mirna gora
Sportal Že poznate ta skriti slovenski biser?
Koča na Kriški gori
Sportal Koča, ki vam vrata odpre skoraj vse dni v letu in z novo pridobitvijo polni splet
namizni tesni Triglav
Sportal Spet nekaj, kar se je na Triglavu zgodilo prvič
Ratitovec
Sportal Ni vse črno: koronavirus jim je prinesel nepričakovano
Oskrbnika Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti
Sportal Nova priložnost: Mlad par, ki je hiter tempo v mestu zamenjal za življenje v gorah
Sportal TOP 10 gorskih vrhov, kjer boste uživali in se izognili gneči #video

 

Ne spreglejte