Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
18.02

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

Natisni članek

Ljubljanski maraton Obrazi Ljubljanskega maratona

Sreda, 10. 10. 2018, 18.02

5 let, 6 mesecev

Obrazi Ljubljanskega maratona (1.): Berislav Devčić

Hrvat, ki zadnjo nedeljo v oktobru že 22 let preživlja v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90
Berislav Devčič | 52-letni profesor matematike Berislav Devčić je eden od samo šestih maratonskih tekačev, ki so na vseh 22 izvedbah ljubljanskega maratona pretekli najdaljšo razdaljo. Tekmovanja se bo udeležil tudi letos.   | Foto Ana Kovač

52-letni profesor matematike Berislav Devčić je eden od samo šestih maratonskih tekačev, ki so na vseh 22 izvedbah ljubljanskega maratona pretekli najdaljšo razdaljo. Tekmovanja se bo udeležil tudi letos.

Foto: Ana Kovač

52-letni Zagrebčan Berislav Devčić je eden od le šestih tekačev, ki so 42-kilometrsko razdaljo pretekli na vseh 22 ljubljanskih maratonih. "Očitno bomo vztrajali, dokler ne umremo," se je pošalil na račun njihove vztrajnosti. Kako se spominja začetkov, kako maraton doživlja v 23. izvedbi in kaj bi rad spremenil?

Profesor matematike Berislav Devčić je poleg Janka Dolinarja, Karla Groska, Petra Macuha, Klavdija Maraža in Milana Zupanca eden od samo šestih tekačev, ki so na ljubljanskem maratonu vsako leto pretekli 42-kilometrsko razdaljo.

Kaj ga zadnjo nedeljo v oktobru že več kot 20 let vleče v Ljubljano in kaj bi želel na ljubljanskem maratonu spremeniti?

Berislav Devčič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Že vrsto let tečem, bolj intenzivno pa od srednje šole. Prvi maraton sem pretekel leta 1989, pri 23 letih. Leta 1996 smo s prijatelji odkrili ljubljanski maraton in od takrat smo redni obiskovalci. Spomnim se, da nas je bilo takrat na štartu na Tromostovju le nekaj sto, medtem ko danes udeležence preštevamo v tisočih," je spomine nizal Devčić, ki bo zadnjo nedeljo v oktobru že 23. stal na štartu Volkswagen Ljubljanskega maratona.

"V Ljubljani vlada zelo prijetno vzdušje, tudi o organizaciji imam same lepe besede, se pa zavedam, da tako velika množica ljudi pomeni kar precejšen zalogaj za organizatorje. Veliko lepše je teči v množici kot pa sam," je priznal Zagrebčan, ki se lahko pohvali z osebnim rekordom tri ure in 18 minut.

Želi si daljšega limitnega časa. "Ker se zadnja leta posvečam predvsem hitri hoji imam težave priti v cilj prej kot v času petih ur in pol." | Foto: Ana Kovač Želi si daljšega limitnega časa. "Ker se zadnja leta posvečam predvsem hitri hoji imam težave priti v cilj prej kot v času petih ur in pol." Foto: Ana Kovač Hitro hojo bo kombiniral s tekom

Zadnja leta ga bolj kot rezultat v Ljubljano vodi vztrajnost. Iz radovednosti je namreč leta 2010 tek zamenjal za hitro hojo (teden dni pred maratonom v Ljubljani bo v Italiji nastopil na tekmi v hitri hoji na 50 kilometrov), in ker se je v tej disciplini odlično znašel, v njej vztraja še danes. Pohvali se lahko celo z naslovom državnega prvaka v hitri hoji med seniorji na pet in deset kilometrov.

Prekratek limitni čas

Hitra hoja je tudi razlog, da ima zadnja leta v Ljubljani nekaj težav z lovljenjem limitnega časa. "Ker se bojim, da bi s hojo zamudil limitni čas petih ur in pol, bom hojo kombiniral s tekom," je napovedal član Maraton kluba Velika Gorica in izrazil željo, ki smo jo že nekajkrat zasledili med maratonci, ki v cilj pritečejo med zadnjimi.

Dogajanje na Ljubljanskem maratonu bomo v neposrednem prenosu spremljali tudi na naši spletni strani.  | Foto: Sportida Dogajanje na Ljubljanskem maratonu bomo v neposrednem prenosu spremljali tudi na naši spletni strani. Foto: Sportida

"Želel bi si, da bi organizatorji razširili limitni čas, da bi torej maratonci imeli na voljo vsaj šest ur časa kot na večini maratonov v tujini. Morda bi s tem še povečali število prijav na najdaljšo razdaljo. Je pa to zaradi cestnih zapor verjetno lažje reči kot uresničiti," se zaveda Devčič, ki bo tradicijo nastopanja na ljubljanskem maratonu vzdrževal tako dolgo, kot bo to mogoče.

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton na Siol.net in Planet TV

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton bo na sporedu zadnji oktobrski konec tedna. V soboto, 27. oktobra, bodo na sporedu otroški, šolski teki in Fun tek z dobrodelno noto, nedelja pa bo dan za tekače, ki se bodo preizkusili na trasah za 10, 21 in 42 kilometrov.

Maratonsko dogajanje bomo z zgodbami in podrobnejšimi informacijami podrobno spremljali tudi na našem portalu. Neposredni prenos nedeljskega programa boste lahko spremljali na Siol.net in Planet TV.

Preberite še:

Peter Kastelic
Sportal Kakšne bi morale biti priprave na največji tekaški dogodek v Sloveniji? #video
tek, šport, rekreacija
Sportal Je 42-kilometrska razdalja sploh zdrava?
anketa maraton
Sportal Za Ilko odsvetovano, za Filipa nujno zlo
Tek, ženska, rekreacija
Sportal Kaj je navadno največja težava pri rekreativnih tekačih?
Ljubljanski maraton 2017
Sportal Ali bodo tekači in navijači na ljubljanskem maratonu na boljšem, če ta postane zlat?
Maruša Mišmaš
Sportal Slovenska atletinja ima v rokavu novo taktiko
tek splosna
Sportal To je čas pred ljubljanskim maratonom, ko lahko še veliko pridobim ali izgubim
Zmajski most.
Sportal Ljubljanski palček med svetovnimi velikani
Tek. Rekreacija.
Sportal Tehnika teka: Ljudje tečejo narobe zato, ker se bojijo pasti na nos
vadba, gibanje
Trendi Prve spremembe se na telesu poznajo že po treh tednih
Ljubljanski maraton 2017
Sportal "Velika večina tekačev se ne zaveda, da tek zajema več stvari"
Ljubljanski maraton 2017
Sportal Kam (in kdaj) bo ljubljanski maraton tekače "peljal" letos?
Ljubljanski maraton, otroci
Sportal Kdaj se lahko otrok poda na daljše razdalje?
Ljubljanski maraton 2017
Sportal Ljubljanski maraton: osvežimo spomin na zadnjo izvedbo
Sportal Zakaj je na maratonu potrebno odteči 195 dodatnih metrov?
Ljubljanski maratona
Sportal Ali je res vse v glavi?
Ljubljanski maraton 2017
Sportal Ste vedeli? S tekom na ljubljanskem maratonu boste konkretno pomagali klovnom zdravnikom
Sportal 5 napak rekreativnih tekačev

 

Ne spreglejte