Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
12.05

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

5

Natisni članek

Ljubljanski maraton Tekaške dileme

Sreda, 10. 10. 2018, 12.05

5 let, 6 mesecev

LJUBLJANSKI MARATON - KAJ JE DOBRO VEDETI? (6)

Je 42-kilometrska razdalja sploh zdrava?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

5

tek, šport, rekreacija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na tekaških prireditvah je po navadi najmanj tistih, ki se lotijo 42-kilometrske razdalje. Za nekatere so norci, za druge junaki, za tretje pa samo zelo dobro pripravljeni tekači. Pa je najdaljša razdalja sploh zdrava?

Tekači včasih potrebujejo tudi zdravniško pomoč. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tekači včasih potrebujejo tudi zdravniško pomoč. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vsak tekač, ki ima za seboj vsaj eno 42-kilometrsko razdaljo, vam bo znal povedati, da je to vse prej kot lahek zalogaj. Priprave na to razdaljo so bolj resne in dolgotrajnejše kot na primer za tako imenovano polovičko (21 kilometrov, op. p.) ali 10-kilometrsko razdaljo.

Kar nekaj je tistih, ki na najdaljši razdalji izčrpani odstopijo, nekateri imajo težave s krči, zgodi pa se tudi, da nekateri potrebujejo zdravniško pomoč. Človek se ob tem vpraša, ali je ta razdalja sploh zdrava in koliko maratonov se je smiselno na leto udeležiti. Vsak ima na to svoj pogled.

Ljubljanski maraton 2017 | Foto: Sportida Foto: Sportida Enega, največ dva na leto

Tadej Kaluža, izkušeni tekač, ki je pred leti na ljubljanskem maratonu v slovenski konkurenci zasedel tretje mesto, ima glede števila maratonov svoje mnenje.

"To je zelo relativno. Za vrhunske tekače po navadi pravijo, da lahko na leto pretečejo le nekaj maratonov. So rekreativci, ki na leto pretečejo tudi deset maratonov ali še več … To je po mojem mnenju pretiravanje. Marsikdo reče, da mu ni težava vsak mesec preteči maraton … Jaz menim, da si navaden smrtnik lahko privošči enega ali morda dva maratona na leto. Že dva sta veliko in še to je dobro, da si ne sledita drug za drugim. Morda se bo nekdo temu smejal, ampak dejstvo je, da če tečeš večje število maratonov, jih ne moreš odteči na isti ravni."

"Moje razmišljanje je, da ljudje nismo narejeni za tako dolge teke in to mislim predvsem z vidika zdravja." | Foto: Thinkstock "Moje razmišljanje je, da ljudje nismo narejeni za tako dolge teke in to mislim predvsem z vidika zdravja." Foto: Thinkstock

"Ljudje nismo narejeni za tako dolge teke"

Tudi trenerja Gašperja Predaniča smo vprašali, ali je 42-kilometrska razdalja po njegovem mnenju sploh zdrava razdalja. "Če povem svoje razmišljanje, lahko rečem, da ni. Moramo ločiti določene stvari. Če pogledamo vrhunske maratonce oziroma tiste, ki živijo za to in se ukvarjajo samo s tem, potem je to v redu. A takih je zelo malo. Druga sfera pa so tekači, ki se udeležujejo teh prireditev z namenom druženja in da se zabavajo … Seveda je to za njih potrditev, ko so prišli v cilj ali dosegli določen čas. Moje razmišljanje je, da ljudje nismo narejeni za tako dolge teke in to mislim predvsem z vidika zdravja," je odgovoril.

Do začetka ljubljanskega maratona bomo na Sportalu objavljali veliko informacij in nasvetov, ki bodo ljubiteljem teka prišli prav. Pri nasvetih nam bodo pomagali osebni trener Gašper Predanič, nutricionistka Mojca Cepuš in tekač Tadej Kaluža.
anketa maraton
Sportal Za Ilko odsvetovano, za Filipa nujno zlo
Tek, ženska, rekreacija
Sportal Kaj je navadno največja težava pri rekreativnih tekačih?
Ljubljanski maraton 2017
Sportal Ali bodo tekači in navijači na ljubljanskem maratonu na boljšem, če ta postane zlat?
Ne spreglejte