Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
4.13

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

1

Natisni članek

Filip Flisar tek Ema Kozin Ilka Štuhec Ilka Štuhec Ljubljanski maraton

Sreda, 10. 10. 2018, 4.13

5 let, 6 mesecev

VOLKSWAGEN LJUBLJANSKI MARATON: ANKETA

Za Ilko odsvetovano, za Filipa nujno zlo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

1

anketa maraton | Kako na tek gledajo Filip Flisar, Ema Kozin in Ilka Štuhec? | Foto Sportida

Kako na tek gledajo Filip Flisar, Ema Kozin in Ilka Štuhec?

Foto: Sportida

Za vrhunske športnike je tek del poklica. Ob tekaški mrzlici, ki bo svoj vrhunec dosegla z Volkswagen Ljubljanskim maratonom, pa nas je zanimalo, ali gre za nujno zlo, užitek, sprostitev … Odgovarjajo Ilka Štuhec, Ema Kozin in Filip Flisar.

"Na tekaški prireditvi me v vlogi tekmovalke ne boste videli. Žal. Tek imam od nekdaj sicer zelo rada, a zaradi kolenskih poškodb je to dejavnost, ki je zame precej nepriporočljiva. Moja tekaška aktivnost je posledično zelo omejena. Rada bi tekla bolj pogosto in več, toda … Saj veste, cena teka je v mojem primeru zelo visoka. V procesu dela, predvsem med kondicijskimi pripravami, smo tek večinoma nadomestili z veslanjem. Če pa že tečem, iščem mehkejšo podlago," je na Sportalovo anketno vprašanje odgovorila najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec, ki kondicijske priprave opravlja po nareku kineziologinje Anje Šešum, sicer nekdanje veslačice, zato selitev v čoln ne preseneča.

Ilka Štuhec (na fotografiji v čolnu z Anjo Šešum) je tek nadomestila z veslanjem. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ilka Štuhec (na fotografiji v čolnu z Anjo Šešum) je tek nadomestila z veslanjem. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Flisar: Tek je zame prepočasen

Na rekreativnih tekaških prireditvah pa smo v preteklosti, resda predvsem v "službi pokroviteljev", že videli Ilkinega someščana Filipa Flisarja, ki pa ima do teka vendarle drugačen odnos. "Kdor me dobro pozna, ve, da je tek eno od področij, na katerih nisem pretirano domač. Nič nimam proti teku, a zame je pač prepočasen. Vedno sem stremel k hitrejšim aktivnostim," pravi najboljši slovenski smučar prostega sloga, poleti pa BMX-kolesar.

Tek je torej  zanj sestavni del poletnih treningov, neke vrste nujno zlo. "Kot športnik se seveda s tekom preprosto moram ukvarjati. Že kot otroka so me trenerji priganjali. S tem se je moja zamera do tega še poglobila. Zdaj, ko sem malce starejši, vem, da je tek koristen. Zato tudi pozdravljam vse, ki tečejo. Lepo je videti, da se toliko Slovencev ukvarja s to dejavnostjo," dodaja Flisar.

Ljubljanski maraton 2017
Sportal Kam (in kdaj) bo ljubljanski maraton tekače "peljal" letos?

Emo Kozin v nedeljo v Münchnu čaka povratni dvoboj z Irais Hernandez, s katero se je pred mesecem dni v Zagrebu razšla z neodločenim izidom. | Foto: Vid Ponikvar Emo Kozin v nedeljo v Münchnu čaka povratni dvoboj z Irais Hernandez, s katero se je pred mesecem dni v Zagrebu razšla z neodločenim izidom. Foto: Vid Ponikvar

Tek med boksarji?

Kaj pa vzhajajoča zvezda slovenskega športa, 19-letna boksarka Ema Kozin, ki se te dni pospešeno pripravlja na dvoboj z Irais Hernandez? "Včasih je ves trening samo tek, kakšna 40-minutna vzdržljivost. Če imam dva treninga na dan, je eden po navadi posvečen kardiovadbi. Iskreno, nikoli nisem bila prav velika oboževalka teka. Vsaj ne takšna, da bi hodila na maratone, sem pa v pravzaprav tudi ugotovila, da to vendarle ni tako grozna stvar. Ko začneš večkrat teči, začneš v teku tudi uživati," odgovarja bojevita mladenka in dodaja, da je v bližnji prihodnosti na kakšni rekreativni prireditvi (še) ne bomo srečali. "Zdaj ko sem v tem ritualu tekem in študija, niti nimam časa. Tudi treniram ne za to. Morda kdaj v prihodnosti, če si bom vzela čas za kakšno daljšo preizkušnjo," dodaja Kozinova.

Zmajski most.
Sportal Ljubljanski palček med svetovnimi velikani
Ljubljanski maraton 2017
Sportal 22 maratonov v eni infografiki
Ljubljanski maraton 2017
Sportal "Velika večina tekačev se ne zaveda, da tek zajema več stvari"
Tek, ženska, rekreacija
Sportal Kaj je navadno največja težava pri rekreativnih tekačih?
Ljubljanski maraton 2017
Sportal Ali bodo tekači in navijači na ljubljanskem maratonu na boljšem, če ta postane zlat?
Ne spreglejte