Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2018,
9.50

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

2

Natisni članek

Volkswagen Ljubljanski maraton

Torek, 9. 10. 2018, 9.50

5 let, 6 mesecev

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton

Ali bodo tekači in navijači na ljubljanskem maratonu na boljšem, če ta postane zlat?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

2

Ljubljanski maraton 2017 | Foto Sportida

Foto: Sportida

Organizatorji ljubljanskega maratona si prizadevajo pridobiti zlati znak Mednarodne atletske zveze, kar bi jih uvrstilo med stoterico najbolje organiziranih maratonov na svetu. Kakšne so zahteve in kako bodo s tem na boljšem tekači in kako navijači? Prvi bodo imeli še boljšo zdravstveno oskrbo (defibrilator na vsaki okrepčevalnici), navijači pa bodo celotno dogajanje lahko spremljali v televizijskem prenosu.

Zlati znak (Golden Label) cestnih tekov pod okriljem Mednarodne atletske zveze (IAAF Label Road Races) dokazuje, da gre za visoko kakovostno organiziran tekaški dogodek, da je ta izpeljan v skladu s tekmovalnimi pravili atletske zveze in da so organizatorji zavezani protidopinškim pravilom.

Zlati znak prinaša večji ugled in večje zadovoljstvo sponzorjev

Ljubljanski maraton je trenutno nosilec srebrnega znaka IAAF, ki ga je pridobil v začetku letošnjega leta, Gabrijel Ambrožič, tehnični delegat IAAF in član najožje organizacijske ekipe ljubljanskega maratona, ki bo zadnji konec tedna v oktobru na sporedu že 23., pa računa, da bodo na letošnjem maratonu izpolnjena tudi vsa pravila za dosego zlatega. Kaj bo to pomenilo za sam maraton?

"Glede na to, da je na svetu samo okrog sto maratonov z zlatim znakom, bi ta našemu maratonu dal še večji ugled v svetu, še bolj vidni in s tem zadovoljni bodo tudi sponzorji," je prepričan, "tekači pa bodo vedeli, da je na našem maratonu zanje dobro poskrbljeno."

Gabrijel Ambrožič je prepričan, da bo zlati znak Mednarodne atletske zveze ljubljanskemu maratonu dodatno povečal ugled.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Gabrijel Ambrožič je prepričan, da bo zlati znak Mednarodne atletske zveze ljubljanskemu maratonu dodatno povečal ugled. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zdravstvena oskrba in varnost sta na prvem mestu

Glavni poudarek predpisov, ki jih mora maraton izpolnjevati, če se želi kititi z zlatim znakom, je namenjen zdravstveni oskrbi in varnosti.

"To pomeni, da bomo na vsaki okrepčevalnici, ki bodo postavljene na vsakih pet kilometrov (osem postaj), poskrbeli za defibrilatorje in da bomo zagotovili, da bo gibanje na trasi povsem varno. To pomeni, da bo proga zaprta v vseh smereh in da se ne more zgoditi, da bi na traso kdo zapeljal s kolesom ali kaj podobnega," poudarja.

rešilec ljubljanski maraton | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Tekači naj se posvetujejo z zdravnikom, potrdila še ne bodo obvezna

Po temeljitem premisleku so se organizatorji odločili, da za zdaj od tekačev še ne bodo zahtevali zdravniškega potrdila o ustreznem zdravstvenem stanju, jim pa svetujejo, da se pred nastopom na maratonu posvetujejo z zdravnikom. Statistika kaže, da je največ zdravstvenih težav med tekači, ki se udeležijo polmaratona (21 km).

Ljubljanski maraton 2017 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Kakšne so torej zahteve za pridobitev zlatega znaka?

Kar zadeva tekmovalce v t. i. elite konkurenci, mora na maratonu nastopiti najmanj šest moških in šest deklet iz najmanj štirih različnih držav. Pravilnik določa tudi normo, ki jo morajo dosegati vabljeni tekači, ali uvrstitev med najboljše na olimpijskih igrah oziroma svetovnih prvenstvih.

Maratonci morajo biti sposobni 42-kilometrsko razdaljo preteči najmanj v času 2:09:30, maratonke pa v času 2:28:00. Predvidene so tudi norme za tekače na polmaratonu, teku na pet in deset kilometrov.

Ljubljanski maraton 2017 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Denarne nagrade so enake za vse, ne glede na spol in narodnost

Pravilnik tudi natančno določa način dogovarjanja za nastop maratoncev na določenem dogodku ter celotno finančno kritje takšnega nastopa. Tako je na primer predvideno, da morajo biti denarne nagrade za zmago oz. uvrstitev med najboljše ter morebitni bonusi enaki za vse tekače, ne glede na spol in narodnost.

Več vzorcev za test prisotnosti prepovedanih substanc

Pridobitev zlatega znaka predvideva tudi poostreno protidopinško politiko oz. večje število vzetih vzorcev. Če je bilo za srebrni znak dovolj deset vzorcev (pet moških in pet ženskih), jih je za zlati znak potrebnih 12 (šest moških in šest žensk).

Izbrani tekači bodo testirani tudi na prisotnost EPO. Če bodo komu od maratoncev dokazali zlorabo prepovedanih sredstev, bo poleg tekača kaznovan tudi njegov menedžer.

Ljubljanski maraton 2017 | Foto: Sportida Foto: Sportida

TV-signal v najmanj pet tujih držav

Pravilnik prav tako določa, da mora biti trasa natančno izmerjena (na najdaljši razdalji 42.195 metrov je odstopanja lahko za največ 42 metrov), natančno pa so določena tudi pravila glede spremljanja dogajanja.

Tako mora na primer organizator, ki se poteguje ali že ima zlati znak poskrbeti za postavitev velikega videoekrana v cilju, ki gledalcem omogoča spremljanje dogajanja na trasi. Novinarji in fotografi morajo imeti na voljo rezultate najboljših 20 tekmovalcev, informacije na spletu v jeziku države gostiteljice in angleškem jeziku, TV-zaslone in kakovostno internetno povezavo.

Ljubljanski maraton 2017 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Za pridobitev zlatega znaka mora organizator zagotoviti celoten prenos tekmovanja v državi gostiteljici in signal v najmanj petih tujih državah (v neposrednem prenosu, z zakasnitvijo ali streamom).

Brez zagotovila, tudi če izpolnijo vse predpise

Dogajanje na letošnjem maratonu si bo ogledal tudi Alessio Punzi, delegat Mednarodne atletske zveze, ki bo spremljal upoštevanje vseh predpisov. "Tudi če izpolnimo vse predpise, še ni rečeno, da bomo zlati znak dobili," je previden Ambrožič. Vso dokumentacijo morajo oddati do konca letošnjega leta, ali bo ljubljanski maraton 24. izvedbo dočakal z zlato etiketo, pa bo znano v začetku prihodnjega leta.

Preberite še:

Ljubljanski maraton 2017
Sportal Ste vedeli? S tekom na ljubljanskem maratonu boste konkretno pomagali klovnom zdravnikom
Ljubljanski maratona
Sportal Ali je res vse v glavi?
Maruša Mišmaš
Sportal Slovenska atletinja ima v rokavu novo taktiko
Ljubljanski maraton 2017
Sportal Kam (in kdaj) bo ljubljanski maraton tekače "peljal" letos?
Tek. Rekreacija.
Sportal Tehnika teka: Ljudje tečejo narobe zato, ker se bojijo pasti na nos
tek splosna
Sportal To je čas pred ljubljanskim maratonom, ko lahko še veliko pridobim ali izgubim
Zmajski most.
Sportal Ljubljanski palček med svetovnimi velikani
Sportal 5 napak rekreativnih tekačev
Sportal Zakaj je na maratonu potrebno odteči 195 dodatnih metrov?
Ljubljanski maraton, otroci
Sportal Kdaj se lahko otrok poda na daljše razdalje?
Ljubljanski maraton 2017
Sportal 22 maratonov v eni infografiki
Ljubljanski maraton 2017
Sportal Kdaj bodo tekači zavzeli ljubljanske ulice?
Ljubljanski maraton 22 2017
Sportal Neverjetni prizori, ki jim bomo v Ljubljani priča čez natanko mesec dni
Ljubljanski maraton
Sportal Od tekaškega praznika Slovencev do združevanja celin na ljubljanskih ulicah
Ne spreglejte