Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2018,
16.17

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Tekaške dileme Ljubljanski maraton

Torek, 2. 10. 2018, 16.17

5 let, 6 mesecev

Ljubljanski maraton – kaj je dobro vedeti? (1)

Kdaj se lahko otrok poda na daljše razdalje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Ljubljanski maraton, otroci

Še slab mesec nas loči od začetka 23. Ljubljanskega maratona. Najmlajši se bodo po ljubljanskih ulicah pognali že v soboto, 27. oktobra. V nedeljo, 28. oktobra, pridejo na vrsto 10-kilometrska razdalja, polmaraton (21 kilometrov) in maraton (42 kilometrov). Velikokrat si postavljamo vprašanje, kdaj je pravzaprav pravi čas, da se otroci oziroma mladostniki lotijo daljših razdalj.

Obrnili smo se na Gašperja Predaniča, dolgoletnega atleta, danes pa osebnega trenerja, ki je pred časom skrbel tudi za fizično pripravo Gorana Dragića, najboljšega slovenskega košarkarja.

Omejitev starosti

Na ljubljanskem maratonu so pravila v skladu z Atletsko zvezo Slovenije (AZS) in Mednarodno atletsko zvezo (IAAF). Na maratonu lahko štarta tekač, rojen leta 1998 ali prej. Na polmaratonu lahko nastopijo tekači, rojeni leta 2000 ali prej, medtem ko lahko na desetkilometrski razdalji tečejo tekači, rojeni leta 2002 ali prej.

Otrok ne sem zasovražiti športa. | Foto: Sportida Otrok ne sem zasovražiti športa. Foto: Sportida Da otrok ne zasovraži športa

Gašper Predanič meni, da so otroci danes pod velikim športnim stresom in da je treba upoštevati, da nekje do osemnajstega leta rastejo in se razvijajo. To pomeni, da do takrat niso primerni za zelo velike intenzivnosti. "Osebno bi svojega otroka kar nekaj časa usmerjal v desetkilometrsko razdaljo. To mislim predvsem z vidika, da se otroka ne preobremeni in da ne zasovraži športa. Da preprosto uživa v njem," nam je uvodoma povedal Predanič, ki poudarja, da so krajše razdalje na maratonih organizirane prav z določenim namenom.

Pomembno je, da se ne dogajajo poškodbe. | Foto: Sportida Pomembno je, da se ne dogajajo poškodbe. Foto: Sportida

Otroci nimajo dovolj moči za dolge razdalje

"Vemo, da je 42-kilometrska razdalja zelo intenzivna, in nikakor se ne morem strinjati s tem, da bi otroke dajali na 42-kilometrsko razdaljo, zato so jim na maratonih namenjene krajše razdalje. Če na kratko povzamem, bi sam z najdaljšo razdaljo počakal še kar nekaj časa. Otroci sicer znajo večinoma dobro teči, ker nimajo pokvarjenega vzorca, kar je prednost. Po drugi strani pa nimajo dovolj moči, da bi lahko, tehnično gledano, dovolj dobro tekli ves maraton. In tukaj moramo paziti, da se ne dogajajo poškodbe. Vemo tudi, da maratoni potekajo po asfaltu, asfalt pa je, kakršen je," je na trdost podlage opozoril Predanič.

Do začetka ljubljanskega maratona bomo na Sportalu objavljali veliko informacij in nasvetov, ki bodo ljubiteljem teka prišli prav. Pri nasvetih nam bodo pomagali osebni trener Gašper Predanič, nutricistka Mojca Cepuš in tekač Tadej Kaluža.

 
Ljubljanski maraton 2017
Sportal Ste vedeli? S tekom na ljubljanskem maratonu boste konkretno pomagali klovnom zdravnikom
Ljubljanski maraton 22 2017
Sportal Neverjetni prizori, ki jim bomo v Ljubljani priča čez natanko mesec dni
Ne spreglejte