Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2018,
17.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

Maruša Mišmaš Ljubljanski maraton atletika

Petek, 5. 10. 2018, 17.00

5 let, 6 mesecev

Maruša Mišmaš po izboljšanje rezultata na 23. Volkswagen ljubljanski maraton

Slovenska atletinja ima v rokavu novo taktiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Maruša Mišmaš | Slovenska atletinja Maruša Mišmaš se  že pripravlja na prihodnjo sezono, v kateri bo glavni cilj uvrstitev na oktobrsko svetovno prvenstvo v Dohi. | Foto Peter Kastelic

Slovenska atletinja Maruša Mišmaš se že pripravlja na prihodnjo sezono, v kateri bo glavni cilj uvrstitev na oktobrsko svetovno prvenstvo v Dohi.

Foto: Peter Kastelic

Zadnji oktobrski konec tedna se bo na tek po ljubljanskih ulicah odpravila tudi atletinja Maruša Mišmaš, ki se Ljubljanskega maratona udeležuje že od mladih nog. Takrat je nanj gledala z velikimi očmi, danes je to ena od najljubših tekem tekačice, ki smo je sicer vajeni teči na 3.000 metrov zapreke. Mišmaševa ima tokrat pripravljeno posebno taktiko, s katero se bo izognila lanskemu scenariju s prepočasnim začetkom desetkilometrske preizkušnje.

 

Vse bližje je 23. Volkswagen Ljubljanski maraton, na katerem bo že tradicionalno nastopila tudi slovenska atletinja Maruša Mišmaš. Za 23-letnico je odlična sezona, misli in treningi pa so že usmerjeni k novi. Glavni cilj tekačice na 3.000 metrov z zaprekami je uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo oktobra prihodnje leto v Dohi. Vstopnico zanj bo začela loviti maja prihodnje leto.

A še pred pravimi resnimi tekmami v njeni paradni disciplini se bo zadnjo oktobrsko nedeljo, kot je že v navadi vrsto let, udeležila Ljubljanskega maratona. Na desetkilometrski razdalji bo branila lansko zmago.

"Že od mladih nog se vsako leto odpravim na ljubljanski maraton. Ta je postal kar moja tradicija. Izpustila sem le enega, in sicer leta 2016, ko sem imela operacijo in sem okrevala, sicer pa vsako leto tečem," pravi svetlolaska.

Zmajski most.
Sportal Ljubljanski palček med svetovnimi velikani

Kot dekletce na ljubljansko preizkušnjo gledala kot na veliko tekmo

Ljubljanski maraton je v njenem koledarju že iz šolskih dni, ko je nanj gledala še z zelo velikimi očmi.

Na Ljubljanskem maratonu je tekla že kot šolarka, do prve zmage je prišla v 9. razredu in jo od takrat le redko izpustila iz rok. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Na Ljubljanskem maratonu je tekla že kot šolarka, do prve zmage je prišla v 9. razredu in jo od takrat le redko izpustila iz rok. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Ko sem bila zelo majhna, se mi je to zdela res velika tekma (smeh, op. a.), saj je štartalo veliko otrok. Na začetku sem se uvrščala nekje okoli 60. mesta, nato pa sem vsako leto končala višje. V 9. razredu sem prvič zmagala. Spomnim se, da sem bila takrat res zelo vesela, to je bila zame velika zmaga. Od takrat sem večinoma zmagovala, mislim, da sem le dvakrat končala na drugem mestu," se začetkov in podvigov z ljubljanskih ulic spominja naša sogovornica.

"Moja najljubša tekma"

Maruša Mišmaš | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tekaško preizkušnjo v prestolnici označi kot svojo najljubšo tekmo, pa čeprav smo je bolj vajeni na stezi. "Res je, da je povsem drugače kot na atletski stezi, a to je dobrodošla sprememba v mojem urniku. Ta tek mi je res všeč. Lepo je videti toliko ljudi na kupu, ki radi tečejo. Tudi zame je to tekaški praznik. Svoje naredijo še navijači, ki ob progi dajo dodatno energijo in dodaten čar. O lepotah Ljubljane pa sploh ni treba izgubljati besed."

Lani so jo fantje pustili na cedilu

V vseh letih se je na Ljubljanskem maratonu nabralo nemalo trenutkov, ki bodo ostali v njenem spominu. Eno bolj zanimivih izkušenj je doživela lani, ko je še po polovici preizkušnje hrbet kazala tudi vsem v moški konkurenci.

Lani je polovico tekme vodila, saj se je moška konkurenca taktično odločila za počasnejši začetek. | Foto: Vid Ponikvar Lani je polovico tekme vodila, saj se je moška konkurenca taktično odločila za počasnejši začetek. Foto: Vid Ponikvar

"Lani je bila res čudna tekma. Dekleta namreč tečemo skupaj s fanti in jaz se vedno držim fantov. A lani so se fantje odločili, da bodo tekli taktično zelo počasi. Že štartali so zelo počasi, jaz pa sem si želela čim boljšega rezultata. Potem ko smo prvi kilometer tekli skupaj in zelo počasi, sem bila nekoliko jezna, tako da sem šla naprej. Pričakovala sem, da se bodo odzvali in še oni pospešili, da me ne bodo pustili voditi nadaljnje štiri kilometre, pa so me, tako da sem vodila polovico tekme," se spominja preizkušnje, ki se ni odvila, kot je želela - s svojim najboljšim časom na "desetki".

Zanesla se bo raje na svojega izbranca

Bo letos moško konkurenco "opozorila", naj že od začetka teče hitreje? "Ne. Letos se raje ne bom zanašala na preostale fante, ampak bom pripeljala kar svojega, da bo tekel z mano in tudi narekoval hitrejši tempo, če bo treba," se je v smehu dotaknila taktike za 28. oktober.

Letos spet cilja na vrh, želi si izboljšati svojo najboljšo znamko na deset kilometrov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Letos spet cilja na vrh, želi si izboljšati svojo najboljšo znamko na deset kilometrov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tudi tokrat se bo podala na desetkilometrsko razdaljo, na kateri je slavila trikrat. Lani je v cilj pritekla s časom 33:57. Tokrat želi znamko še izboljšati. "Vedno si za cilj zadam, da odtečem boljši rezultat, kot sem ga nazadnje. To mi lani ni uspelo. Tekla sem tri, štiri sekunde slabše od svojega najboljšega rezultata, tako da želim izboljšati ta čas," je odločna Mišmaševa.

Ljubljanski maraton 2017
Sportal Kam (in kdaj) bo ljubljanski maraton tekače "peljal" letos?

Nekoč na maraton

Desetka na Ljubljanskem maratonu ne bo štela za državno prvenstvo. Prvaka smo namreč dobili zadnji septembrski konec tedna na Konjiškem maratonu, tega se ga zaradi bolezni ni udeležila. Bodo pa v Ljubljani okronali državna prvaka v polmaratonu. Je kdaj razmišljala, da bi se v Ljubljani podala tudi na daljšo razdaljo?

Nekoč si želi prečkati ciljno črto maratonske razdalje. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nekoč si želi prečkati ciljno črto maratonske razdalje. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Za zdaj še ne. Si pa zagotovo enkrat želim odteči tudi maraton, a za zdaj še ne razmišljam o tem. Maraton bo ostal moja želja za prihodnost," je še razkrila načrte, ki jih bo uresničevala čez leta.

Preberite še:

Tek. Rekreacija.
Sportal Tehnika teka: Ljudje tečejo narobe zato, ker se bojijo pasti na nos
Ljubljanski maraton 2017
Sportal "Velika večina tekačev se ne zaveda, da tek zajema več stvari"
Ljubljanski maraton, otroci
Sportal Kdaj se lahko otrok poda na daljše razdalje?
Sportal Zakaj je na maratonu potrebno odteči 195 dodatnih metrov?
Ne spreglejte