Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
3. 10. 2018,
20.31

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

Ljubljanski maraton rekreacija prehrana zdravje gibanje

Sreda, 3. 10. 2018, 20.31

5 let, 6 mesecev

Prve spremembe se na telesu poznajo že po treh tednih

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44
vadba, gibanje | Vztrajnost je ključna. Prvi znaki so opazni že po treh do štirih tednih, pravijo strokovnjaki. | Foto Thinkstock

Vztrajnost je ključna. Prvi znaki so opazni že po treh do štirih tednih, pravijo strokovnjaki.

Foto: Thinkstock

Z začetkom hladnejše sezone in zamenjavo lahkotnih oblačil za toplejša marsikdo redno rekreacijo postavi na stranski tir, a ta je izjemno pomembna skozi vse leto, vsakič znova poudarjajo strokovnjaki.

zdravje, vadba
Trendi September je boljši mesec za izpolnjevanje zaobljub kot januar

Začetek jeseni, ko so dnevi še daljši in se sonce večkrat pokaže, je pravzaprav boljši čas za izpolnjevanje novoletnih zaobljub kot januar. Motivacija je višja kot na začetku leta, pozitivna naravnanost pa spodbuja osredotočenost na cilje, koncentracijo in zmožnost spopadanja z negativnimi mislimi.

Takšnega mnenja so tudi mnogi poznavalci in strokovnjaki, ki poudarjajo, da bi morali ljudje za svoje telo primerno skrbeti skozi vse leto, in ne samo tistih nekaj mesecev pred poletjem.

Poiščite vadbo, v kateri boste uživali skozi vse leto. | Foto: Thinkstock Poiščite vadbo, v kateri boste uživali skozi vse leto. Foto: Thinkstock

Najprej uredimo prehrano, potem v urnik vključimo redno aktivnost

"Če pa se že oseba odloči za hujšanje do poletja, predlagamo, da začne vsaj tri mesece prej. Prve spremembe na telesu se poznajo po treh ali štirih tednih," pojasnjujejo Polleo Sport strokovnjaki.

Najprej seveda uredimo prehrano. Znebimo se vse slabe hrane (prigrizki, sladkarije, sladkane pijače). Začnemo tudi redno trenirati. Kakršnakoli rekreacija je odlična za kurjenje odvečnih maščob. Gibati se moramo redno in vestno ter skrbeti za svoje telo. Kot pravijo, zdrav duh v zdravem telesu!

Ob tem pa marsikdo pozablja na druge, mnogo boljše učinke telovadbe, ki na prvi pogled niso vidni: na dobro počutje. Prav zato je tako pomembno, da rekreacije ne zanemarimo v nobenem mesecu leta. "Z rednimi aktivnostmi poskrbimo za več kisika v telesu, zaradi katerega se počutimo boljše, razmišljamo boljše ... Vse v in na telesu je v boljšem stanju."

Zdrava hrana je lahko zelo slastna in v njej lahko izjemno uživate. | Foto: Thinkstock Zdrava hrana je lahko zelo slastna in v njej lahko izjemno uživate. Foto: Thinkstock

Pozabite na stradanje in poste

Seveda pa vse to velja v predpostavki, da enako dobro skrbimo tudi za prehrano in razmišljamo o tem, kakšna živila uživamo. Zdrava in uravnotežena hrana je enako pomembna kot gibanje, če ne še bolj. "Priporočljivo je, da je hrana sveža in zdrava. Pod to spada vsa zelenjava, ki ima ogromno vlaknin, sadje, ki nam da ogromno energije in ga potrebujemo za dobre treninge. Ne smemo pa pozabiti na meso, iz katerega v telesu pridobimo ogromno beljakovin, ki poskrbijo za hitrejšo regeneracijo telesa po treningu."

Če se redno gibamo, nam nikoli ni treba poseči po kakršnihkoli skrajnostih, kot so stradanje, post in tako dalje. Telo potrebuje hrano po kakršnikoli aktivnosti in telovadbi! Poskusimo se izogibati predvsem večernim slabim prigrizkom ter jih nadomestimo z zdravimi, kot so narezana zelenjava, doma pripravljen krompirček v pečici, oreščki ...

utrujenost, spanje
Trendi Družbeni "jetlag": izčrpavajoče stanje, za katerim morda trpite

V prehrano vključite sirotko in arašidovo maslo

Ob tem še dodajajo, da je zadosten vnos beljakovin izjemno pomemben, a med ljudmi še vedno kroži zmotno prepričanje o beljakovinah v prahu, ki pomagajo zadostiti dnevnemu odmerku beljakovin. Odrasel človek naj bi dnevno potreboval približno en gram beljakovin na kilogram telesne mase.

"Velikokrat se srečamo s strankami, ki pravijo, da ne želijo beljakovin, ker se bojijo, da bi se zredile, kar pa ne drži! Človeško telo potrebuje veliko beljakovin za boljše delovanje človeškega organizma. Predvsem starejši, ki pojejo manj mesa, ker je težko prebavljivo, bi morali poseči po beljakovinskih napitkih."

Proteini (beljakovine), so pridobljeni iz same sirotke. To je surovina, ki je pridobljena pri nastajanju sira. Torej govorimo o popolnoma naravni stvari, ki je prečiščena po različnih stopnjah filtracije. Dobra je zaradi hitrejše regeneracije mišičnih vlaken.

Arašidovo maslo je lahko odličen dodatek k zdravim prigrizkom. | Foto: Thinkstock Arašidovo maslo je lahko odličen dodatek k zdravim prigrizkom. Foto: Thinkstock

"Z zaužitjem proteinov preskočimo določene faze v razgradnji prebavnega traku, saj je čas, ki ga zaužiti proteini potrebujejo za absorpcijo v telo, odvisen od filtracije beljakovin, ter potrebuje od pet pa vse tja do 30 minut."

Poleg tega priporočajo tudi arašidovo maslo, ki je lahko slasten dodatek zdravim prigrizkom. Arašidovo maslo vsebuje zdrave maščobe, je zelo nasitno in bogato z vitaminom B6 ter magnezijem. "Je odlično za boj proti slabi volji ter brezvoljnosti. Nekateri ljudje ga zelo radi zaužijejo s svežim sadjem (banana, jabolko), spet drugi ga zelo radi jedo kar samega." Lahko pa ga tudi skuhamo in dodamo kot okusno omako k mesu ali kot namaz na riževih krekerjih.

Preverite tudi:

Mark Wahlberg
Trendi Mark Wahlberg razkril svoj urnik: vstaja ob 2.30, telovadi ob 3.40 #video
Shona Vertue
Trendi Nekdanja trenerka Davida Beckhama: Ženske počnejo te tri napake
Ne spreglejte