Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 6. 2023,
20.00

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

Matej Mugerli Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Mezgec Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 30. 6. 2023, 20.00

10 mesecev

Pogled strokovnjaka − Matej Mugerli pred TDF 23

"Zagotovo vsi čakamo na dvoboj Vingegaard - Pogačar"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Tadej Pogačar Jonas Vingegaard | Vsi z nestrpnostjo čakamo na spopad Tadeja Pogačarja in Jonasa Vingegaarda. | Foto Reuters

Vsi z nestrpnostjo čakamo na spopad Tadeja Pogačarja in Jonasa Vingegaarda.

Foto: Reuters

"Zagotovo vsi čakamo na dvoboj Vingegaard - Pogačar," dan pred začetkom 110. Dirke po Franciji pravi nekdanji slovenski kolesarski profesionalec Matej Mugerli. V tem dvoboju stavi na Tadeja Pogačarja, ki je francosko pentljo dobil v letih 2020 in 2021, ob tem pa razmišlja, da je morda trasa letošnjega Toura za odtenek bolj po meri Danca, lanskega zmagovalca dirke vseh dirk.

Vsi na letošnji Dirki po Franciji, ki se bo začela jutri v Bilbau, pričakujemo veliki dvoboj med Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma) in Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates), in Matej Mugerli v tem ni nobena izjema. "Zagotovo vsi čakamo na dvoboj Vingegaard - Pogačar. Ali bo ta dvoboj res odločilen ali pa se bo vmešal še kdo tretji, pa se pustimo presenetiti," nam je povedal dan pred začetkom 110. izvedbe francoske pentlje.

Jonas Vingegaard
Sportal Vlogo favorita prelaga na Pogačarja #video

Stavi na Pogačarja

Matej Mugerli: "Letošnja trasa nima nobenega daljšega ravninskega kronometra, kar bi načeloma bolj ustrezalo Pogačarju." | Foto: Simon Kavčič Matej Mugerli: "Letošnja trasa nima nobenega daljšega ravninskega kronometra, kar bi načeloma bolj ustrezalo Pogačarju." Foto: Simon Kavčič Bitka bo vsekakor trda, slovenski in danski as sta izrazita favorita, vlogo tega pa pred startom prelagata drug na drugega. Letošnja trasa Toura ponuja en sam kronometer, pa še ta je z dobrimi 22 kilometri in gorskim predznakom specifičen, kar malce bolj ustreza Dancu. "Letošnja trasa nima nobenega daljšega ravninskega kronometra, kar bi načeloma bolj ustrezalo Pogačarju," pravi Mugerli, a ga pomirja dobra forma Tadeja Pogačarja. "Rekel bi, da je Tadej super pripravljen, srečal sem ga na državnem prvenstvu, kjer je z zmago na cestni dirki, še bolj pa na kronometru, svoj čas iz leta 2020 izboljšal za minuto in pol! Glede na to, da sta takrat z Rogličem udarila na polno in da je zdaj še boljši, to res pove veliko. Pove, da je v super formi in da se je tudi ob dejstvu, da dolgo ni imel tekme, dobro pripravil. Naredil je vse, kot je treba, in jaz bi stavil nanj."

Tadej Pogačar
Sportal Kako je z zapestjem Tadeja Pogačarja? #video

Pavza po padcu ne bo usodna

Sam Pogačar sicer ves čas poudarja, da zaradi pomanjkanja težkih dirk pred Tourom ni povsem prepričan o svoji formi, pri UAE Emirates si celo deli kapetansko vlogo z Adamom Yatesom. "Samo dejstvo, da nekaj časa ni tekmoval, ne pomeni prav veliko. Ne nazadnje smo tudi pri Rogliču letos videli, da pred Girom mesec in pol ni dirkal. Videli smo, da se je mogoče tudi samo s treningom pripraviti na tritedensko dirko. Na enodnevno verjetno precej težje, na tritedensko pa se da. Ob tem je treba poudariti tudi to, da je bil Pogačar, ko je padel na Liege–Bastogne–Liege že v vrhunski formi. To ni nezanemarljivo. Če bi bil takrat v zaostanku, bi se mu načrti podrli, tako pa je bil že takrat dober in je imel zaradi poškodbe bolj kot ne samo dodaten počitek. Potem pa se je dobro pripravil že na državno prvenstvo in nedvomno tudi na Tour," odgovarja Mugerli.

Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal Pogačar in Vingegaard, nato dolga tišina

Že prve etape bodo "na nož"

Tudi če Pogačar ni stoodstoten, bo lahko formo stopnjeval skozi dirko. Nekateri celo pravijo, da je morda njegova prednost tudi ta, da bo v tisti konec drugega tedna, ko se začnejo najnapornejše gorske etape v Alpah, prišel bolj svež. "Ja, je tako, da se v drugem in predvsem tretjem tednu številnim kolesarjem že pozna utrujenost in niso več na ravni prvega tedna. Se pa zelo različno lotevajo tega, eni so v top formi v sredini dirke, nekateri celo proti koncu. Vprašanje je, kako računajo. Roglič je denimo letos na Giru super tempiral formo in se tudi psihološko pripravil na tisti odločilni gorski kronometer, ki ga je na koncu izpeljal z odliko. Kar pa se tiče Toura, pa sem prepričan, da imajo vsi tekmovalci natančno naštudirano traso, vedo, kdaj lahko malo zadihajo in kdaj morajo biti najboljši. Temu potem skušajo prilagoditi formo, kolikor se da. Res pa je tudi, da bodo že prve etape Toura na nož. Tukaj še posebej velja, da tritedenske dirke ne moreš dobiti v prvem tednu, lahko pa jo izgubiš," razmišlja naš strokovni sogovornik.

Pogačar je izrazil nekaj pomislekov glede svoje forme. | Foto: Guliverimage Pogačar je izrazil nekaj pomislekov glede svoje forme. Foto: Guliverimage

Tadej Pogačar TDF 10. etapa
Sportal Kakšen pekel čaka Tadeja Pogačarja?

Bo ključen celo dan počitka?

Če je bil pri letošnji Dirki po Italiji tisti kronometer na Višarje zelo jasna odločilna etapa, tukaj nimamo tako izrazite. Sedemnajsta etapa bo kraljevska, tik pred njo pa bo edini kronometer na dirki, Mugerli pa poudarja, da utegne biti ključen tudi prost dan, ki je tik pred vožnjo na čas. "Prav dan počitka je lahko za nekatere usoden. Vprašanje, kako se bo telo odzvalo po dnevu počitka, je včasih loterija. Velikokrat smo že videli, da so se nekateri kolesarji po dnevu počitka vrnili boljši, drugi pa slabši. Dva dni po počitku pa so bili spet bolj podobni sebi. Skratka, ta dan počitka lahko zaniha formo in močno vpliva na počutje."

Tekmovalci bodo imeli takrat v nogah že petnajst napornih etap in ta prekinitev tekmovalnega ritma, vsakodnevne rutine, je lahko ključna in prav zato utegne kronometer naposled celo odločati o skupnem zmagovalcu. Morda je le malce prekratek, pravi naš nekdanji primorski as. "Je res precej kratek kronometer. Če bi bil še enkrat daljši, bi bil normalen, tako pa …"

Adam Yates
Sportal Pogačar ekipe UAE na Touru ne bo vodil sam

"To je Baskija, tam ravnine ne poznajo"

Jumbo-Visma lahko rumeno majico brani tudi vse tri tedne, če je treba. | Foto: AP / Guliverimage Jumbo-Visma lahko rumeno majico brani tudi vse tri tedne, če je treba. Foto: AP / Guliverimage A do s hudimi izzivi napolnjenega prehoda iz drugega v tretji teden dirke je še daleč. Tour de France slovi kot edini izmed grand tourov, kjer gre "na glavo" že vse od starta. Prav nobena etapa ne bo "turistična", tudi ravninske ne. "Razlika pa je ta, da so že prve etape precej zahtevne, in če nisi stoodstoten ali pa misliš, da si lahko prvi teden vzameš bolj na lahko, si v nevarnosti, da v generalni razvrstitvi izgubiš preveč. Prve etape imajo že kar težke vzpone. To je Baskija, tam ravnine ne poznajo," opozarja Mugerli, ki je na Touru dirkal leta 2006 kot član italijanskega Liquigasa.

Se bodo najboljši otepali rumene majice?

V prvem tednu se bodo morda najmočnejše ekipe, vsekakor pa Jumbo-Visma in UAE Emirates, glavni favoriti, celo otepale skupnega vodstva in rumene majice. Ta ti sicer daje samozavest, pravi Mugerli, obenem pa je lahko tudi breme. "Po vsaki etapi so dodatne obveznosti, majico je treba braniti. Ta majica ima težo. Na neki način jo je super dobiti čim prej, včasih pa je to lahko usodno. Nekateri se je kar otepajo, da bi privarčevali ekipo, ampak rumena majica je tako prestižna, da si je le težko prestavljati, da bi se ji kdo odrekel. Da bi se ji izogibali iz taktičnega vidika, mora biti res tehten razlog. Tudi prepričan moraš biti v svojo moč, v to, da jo boš nato dobil, ko jo boš res napadel. Jumbo-Visma in UAE Emirates to prepričanje zagotovo imajo, so pa tudi dovolj močni, da lahko rumeno majico branijo vse tri tedne, če je treba. Je pa za to potrebnega veliko dela, in jaz kot športni direktor ne vem, kako bi se odločil."

Martin Hvastija
Sportal Vse je videti lepo in prav, a je treba pogledati v prihodnost

Bo Cavendish prehitel Merckxa?

Mark Cavendish lovi rekord. | Foto: Reuters Mark Cavendish lovi rekord. Foto: Reuters Nadvse prestižna je na Touru tudi zelena majica, ki jo je nosil najboljši po točkah, najpogosteje sprinter. In ob tem ne moremo mimo britanskega veterana Marka Cavendisha (Astana), ki bo poskušal priti do svoje 35. zmage na Touru, s katero bi prevzel vodstvo na večni lestvici. Zdaj si s 34. zmagami prvo mesto deli z belgijsko legendo Eddyjem Merckxom. "Srčno si želim, da bi mu uspelo. Zakaj pa ne bi premikali mejnikov? To je tudi pokazatelj, kako ima kolesar lahko dolgo vrhunsko kariero. V petih letih ne moreš doseči toliko zmag, za to je potrebna kariera, dolga več kot deset let. Ob njej se ves čas še temeljito pripravljaš na tritedenske dirke, sploh, če prideš v ekipo za Tour, pa da imaš tudi kakovostne pomočnike, ki ti pripravljajo sprinterske vlake. Takšna ekipa mora biti specializirana za sprinte, se pravi, da ima enega vodjo (liderja) in sedem pomagačev. Da ima štiri kolesarje takšne, ki bodo garali cel dan in potegnili skupino skupaj, pa tri takšne, ki bodo delali na koncu za sprinterja. Druge gredo stoodstotno na generalno, potem pa so še tiste malo mešane, ki pa so zelo težko konkurenčne specializiranim postavam. Mislim, da bo Cavendishu uspelo, je pa na dirki kar nekaj nevarnih sprinterjev: Jasper Philipsen, pa tudi Wout van Aert, ki bo letos sicer v vlogi pomočnika, a bo zagotovo izkoristil tudi etape, ki so po njegovi meri." Prav van Aert je lani tudi osvojil prestižno zeleno majico.

Simon Yates
Sportal Mezgečev kolega vesel, da ni v središču pozornosti

Mezgec pomočnik Groenewegna, kaj pa Simon Yates?

Luka Mezgec bo ključen pomočnik Dylana Groenewegna, sprinte sta trenirala že na letošnji dirki Po Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar Luka Mezgec bo ključen pomočnik Dylana Groenewegna, sprinte sta trenirala že na letošnji dirki Po Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar Eden od ključnih pomočnikov v sprintih bo tudi Luka Mezgec, na katerega se pri ekipi Jayco AlUla močno naslanja njihov sprinterski adut Dylan Groenewegen. Vseeno ima avstralsko moštvo s Simonom Yatesom tudi kandidata za skupno razvrstitev. Je ta deljena pozornost lahko nevarna? "To bodo videli med dirko. Ni nemogoče, da bi šel lahko Yates na skupni seštevek. Leta 2020 smo videli Pogačarja, ki razen Jana Polanca domala ni imel pomočnikov, pa je osvojil Tour. Enako velja za sprinterje, ki so zmagovali brez vlaka. Se pač znajo postaviti, iskati tiste luknje, imajo intuicijo," o tem pravi naš sogovornik, ki trenutno kot športni direktor deluje v avstrijski ekipi Hrinkow Advarics.

Tour de France Matej Mohorič
Sportal Tragedija jim bo na Touru dala energijo za nekaj velikega

Pogumna napoved Mateja Mohoriča

Tretji Slovenec na letošnji dirki pa je Matej Mohorič, ki bo vsaj sprva pomemben pomočnik španskima asoma pri Bahrain Victoriousu Mikelu Landi in Pellu Bilbau. "Bilbao bo še posebej zagret na prvih etapah po njegovi Baskiji, kjer je doma in pozna vsak meter ceste. Zagotovo bo poskušal obleči rumeno majico na začetku, a to velja še za mnoge baskovske kolesarje na dirki. Poskušali bodo izkoristiti poznavanje terena, ponesla pa jih bo tudi publika," pričakuje Mugerli.

Matej Mohorič je napovedal, da mu diši zmaga v 12. etapi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Matej Mohorič je napovedal, da mu diši zmaga v 12. etapi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Mohorič je kot etapo, na kateri bo napadel etapno zmago, izpostavil dvanajsto. Pogumno? Prepogumno? Takšne cilje kolesarji na Touru po navadi malce skrivajo. "Verjamem, da ne bo daleč od napovedi. Je zelo analitičen tip, natančno naštudira zadevo in točno ve, kaj mora narediti, da optimalno odpelje etapo in se približa zadanemu cilju. Tudi če mu ne uspe v dvanajsti etapi, verjamem, da bo še poskušal. Je pa takšno napovedovanje pogumno. Ob tem je etapo veliko težje dobiti, če pa ti uspe, pa potrdiš svojo veljavo," še razmišlja Mugerli.  

Jutri se bo šlo zares, 110. Dirka po Franciji se bo začela v Bilbau, skupni zmagovalec pa bo znan 23. julija, ko bo karavana prišla na Elizejske poljane v Pariz. Dogajanje bomo seveda podrobno spremljali tudi na Sportalu.

Preberite še:

BikeExchange-Jayco, Luka Mezgec
Sportal Na Touru pet ekip zavrnilo predvajanje radijskih zvez
Lotto Dstny
Sportal Belgijska ekipa po obtožbah o neprimernem vedenju na Tour brez Allana Davisa
Dirka po Franciji 15. etapa
Sportal Na dirki po Franciji brez posebnih protikoronskih protokolov
Tadej Pogačar Državno prvenstvo v kolesarstvu 2023
Sportal Belgijec prepričan v recept, kako ustaviti Pogačarja
Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar z drugačno mentaliteto: Letos nimam ničesar izgubiti
Ne spreglejte