Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 6. 2023,
19.00

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Gino Mäder kolesarstvo Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Mikel Landa Pello Bilbao Matej Mohorič Matej Mohorič Bahrain Victorious

Petek, 30. 6. 2023, 19.00

10 mesecev

Bahrain Victorious

Tragedija jim bo na Touru dala energijo za nekaj velikega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55
Tour de France Matej Mohorič | Matej Mohorič | Foto Reuters

Matej Mohorič

Foto: Reuters

Kolesarji ekipe Bahrain Victorious, kjer delajo številni Slovenci, bodo imeli na Dirki po Franciji, ki se v soboto začenja v Baskiji, še motiv več za vrhunske rezultate − spomin na pokojnega kolega Gina Mäderja.

Matej Mohorič Matevž Govekar
Sportal Slovenski šampion bo dobil tudi proste roke

Mikel Landa | Foto: Reuters Mikel Landa Foto: Reuters Švicarski kolesar Gino Mäder se je na Dirki po Švici smrtno ponesrečil. Osmerici kolesarjev, med njimi je Matej Mohorič, bo na sloviti dirki Tour de France to dalo samo še dodatno moč. Da nekaj velikega dosežejo zanj. "Za nami niso najlepši dnevi. Za celotno ekipo je bila to velika tragedija. Gina bomo imeli v mislih. In to nam bo dalo še dodatno moč. Ker ga bomo imeli vsak dan v mislih, bomo še bolj samozavestni," je na spletni novinarski konferenci dan pred začetkom Dirke po Franciji poudaril španski kolesar Mikel Landa, ki je v vlogi kapetana ekipe. Želi si, da bi bilo za varnost kolesarjev bolje poskrbljeno, a se obenem zaveda: "Kolo je nevarno. Ima samo dve kolesi in lahko padeš."

Za varnost blazine s smučarskega SP
Na 17. etapi na spustu s Col de la Loze bodo namestili zaščitne blazine, je  potrdil vodja dirke Christian Prudhomme. Odločitev je bila sicer sprejeta že preden se je švicarski kolesar smrtno ponesrečil na spustu z gorskega prelaza. Vendar te tragedije ne želijo podoživeti, je poudaril Prudhomme. Ukrep je del pobude Mednarodne kolesarske zveze (UCI), ki je predstavila novo komisijo namenjeno izboljšanju varnosti kolesarjev v času, ko so nesreče v tem športu vse pogostejše. Namestili bodo 30 metrov široke blazine, ki so se februarja uporabljale za svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Courchevelu in Meribelu, da kolesar v primeru padca na tej točki ne bi padel navzdol "v praznino".

Pello Bilbao | Foto: Reuters Pello Bilbao Foto: Reuters "Za nas prihaja ta dirka v težkih trenutkih. Ko se je zgodila tragedija, sem mislil, da ne bom pripravljen za štart na Touru. Takrat namreč vse to dirkanje izgubi smisel. Zato tudi nismo dokončali Dirke po Švici. Dva, tri dni nisem verjel niti v štart na Touru," pa pravi baskovki kolesar Bahraina Pello Bilbao. "Odšel sem domov in nekaj dni preživel z družino. Spoznal sem, da lahko te težke občutke, žalostna čustva pretvorim v energijo za nekaj posebnega." Na dresih bodo imeli napis "Ride for Gino" (Vozi za Gina): "Na celotnem Touru bo z nami."

Jonas Vingegaard
Sportal Vlogo favorita prelaga na Pogačarja #video
Tadej Pogačar
Sportal Kako je z zapestjem Tadeja Pogačarja? #video
BikeExchange-Jayco, Luka Mezgec
Sportal Na Touru pet ekip zavrnilo predvajanje radijskih zvez
Ne spreglejte