Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2022,
17.11

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

18

Natisni članek

Bahrain Victorious BikeExchange-Jayco Jumbo-Visma UAE Emirates Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 8. 7. 2022, 17.11

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 7. etapa (Tomblaine−La Super Planche des Belles Filles, 176,3 km)

Mojstrovina Tadeja Pogačarja ob koncu, odličen tudi poškodovani Roglič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

18

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je junak sedme etape. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je junak sedme etape.

Foto: Guliverimage

V sedmi etapi Dirke po Franciji je na sklepnem vzponu na legendarni La Planche des Belles Filles osrednji junak postal nihče drug kot Tadej Pogačar (UAE Emirates). Še enkrat več je dokazal, da je najmočnejši na dirki vseh dirk in si konkretno utira pot proti tretji zaporedni zmagi na tritedenski francoski kolesarski pentlji. A je v finišu bil veliki boj z Jonasom Vingegaardom, ki je napadel našega šampiona. Tik pred ciljno črto ga je slovenski šampion nato le prehitel. Tretji je bil z zaostankom 12 sekund Primož Roglič, ki še vedno čuti posledice sredinega padca.

Primož Roglič
Sportal Roglič hendikepiran: Nisem tu, da bom jokal. Boril se bom.

Dirka po Franciji, 7. etapa (Tomblaine−La Super Planche des Belles Filles, 176,3 km)

CILJ - Tadej Pogačar je povsem ob koncu z izjemno borbenostjo prehitel Jonasa Vingegaarda in prikolesaril do etapne zmage. Tretji je bil Primož Roglič, ki je za malenkost zaostal. 

"Zelo težko je bilo. Zlasti zadnji del, ko je Jonas tako močno napadel. Rekel sem si, da so fantje trdo delali in moram pritisniti do cilja. Urška (Urška Žigart, op. a.) je bila tam, moja družina na začetku vzpona. Ustanovili smo fundacijo za pomoč pri raziskavah raka. Posebne čevlje imam danes," je po veliki zmagi, drugi zaporedni, povedal Pogačar, ki si je ob predstavitvi tras Toura zabeležil prav današnjo etapo, v kateri je želel zmagati.

Skupni vrstni red po 7. etapi

Mesto Kolesar Ekipa Čas
1.  POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 24:43:14
2.  VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 0:35
3.  THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 1:10
4.  YATES Adam INEOS Grenadiers 1:18
5.  GAUDU David Groupama - FDJ 1:31
13. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 2:45

100 metrov do cilja - Vingegaard skočil pred Pogačarja.

300 metrov do cilja - Pogačar stopnjuje tempo, Roglič in Vingegaard mu sledita.

500 metrov do cilja - Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jonas Vingegaard so zdaj skupaj. 

800 metrov do cilja - Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) na makadamskem odseku in tik pred etapno zmago. Tadej Pogačar zdaj narekuje tempo, Primož Roglič odgovarja.

1,3 km do cilja - Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) ima prednost 45 sekund. Pred njim je še najbolj brutalen del klanca. V glavnini je le še deset kolesarjev, med njimi tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič.

2,6 km do cilja - Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) se bori za etapno zmago. Pred glavnino ima 40 sekund prednosti. Tadej Pogačar ima ob sebi le še Rafala Majko.

3,5 km do cilja - Odpadel je Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe), eden iz širšega kroga favoritov za zmago na Dirki po Franciji.

4,1 km do cilja - Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) ima 1:06 prednosti. V glavnini še ni bilo skoka. Tadej Pogačar s svojimi kolesarji nadzoruje vse skupaj. Kolesarji odpadajo. Videti je, da vodilni v skupnem seštevku le čaka na svoj skok.

4,8 km do cilja - Skočil je Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) in se otresel Geschkeja.

5,5 km do cilja - Nemška kolesarja Simon Geschke (Cofidis) in Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) sta v ospredju in imata 1:15 prednosti. Geschke je v lovu za pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih. V glavnini so na čelu kolesarji UAE Emirates in vozijo v tempu, ki ustreza Tadeju Pogačarju. Vodilnega v skupnem seštevku še ne napadajo.

6,4 km do cilja - Zadnji vzpon so začeli tudi kolesarji iz glavnine. Tadej Pogačar ima ob sebi Brandona McNultyja, Georgea Bennetta in Rafala Majko. Rekordni čas pri vzponu na La Planche des Belles Filles ima Geraint Thomas, ki je leta 2019 do vrha potreboval 20 minut in 2 sekundi - povprečna hitrost je bila 20,79 kilometra na uro.

6,7 km do cilja - Skočil je Simon Geschke (Cofidis). Sledijo mu Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Luke Durbridge (BikeExchange), Dylan Teuns (Bahrain Victorious). Prednost znaša le še 1:19. V glavnini tempo še vedno narekujejo kolesarji Ineos Grenadiers.

7 km do cilja - Ubežniki so začeli zadnji vzpon, a so v ospredju le še štirje kolesarji. Vzpon so začeli s prednostjo 1:31. 

9,7 km do cilja - Glavnina se je povsem razpotegnila. V njenem ospredju je ekipa Ineos Grenadierss s Filippom Ganno na čelu.

12,5 km do cilja - Sedmerica ubežnikov ima še 1:47 naskoka.

16 km do cilja - Zadnji vzpon La Super Planche des Belles Filles se nezadržno približuje. Dolg je sedem kilometrov in ima povprečno 8,7-odstotni naklon, nekateri deli presegajo 20 odstotkov. Povsem ob koncu bo celo makadamski del s kar 24-odstotnim naklonom. Na čelu glavnine so zdaj ekipe, ki imajo svoje načrte, adute za etapni uspeh. Ob UAE Emirates, ki imajo v svojih vrstah vodilnega Tadeja Pogačarja, še ekipe Ineos Grenadiers, Jumbo-Visma s Primožem Rogličem in Jonasom Vingegaardom, ki pravi, da mu ta vzpon ne leži najbolj ... TDF22, trasa sedme etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort 17 km do cilja - Tadej Pogačar je spet vodilni na dirki, saj se je prednost ubežnikov zmanjšala na 1:53.

21,8 km do cilja - Prednost ubežnikov znaša 2:26.

32 km do cilja - Ubežniki imajo 2:45 prednosti. Vse bližje je brutalni vzpon na La Planche des Belles Filles. Še 25 kilometrov do začetka spektakla.

37 km do cilja - Povprečna hitrost znaša 47,1 kilometra na uro.

40 km do cilja - Na vrhu drugega gorskega cilja – Col des Croix (3,2 km, 6,3-odstotni povprečni naklon, tretje kategorije) – je bil spet najhitrejši Simon Geschke (Cofidis). Prednost ubežnikov je 2:45. Max Schachmann in Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Luke Durbridge (BikeExchange), Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Simon Geschke (Cofidis), Imanol Erviti (Movistar) in Cyril Barthe (B&B). Na čelu glavnine je ekipa UAE Emirates, ki ima v svojih vrstah v rumeno majico oblečenega Tadeja Pogačarja. Virtualna je sicer še vedno v lasti Schachmanna.

44 km do cilja - Primož Roglič (Jumbo-Visma) je spregovoril o bolečinah, ki jih še čuti po sredinem padcu: "Rama je stabilna, vendar me zelo boli. V spodnjem delu hrbta sploh. Ne obremenjujem se, sem hendikepiran, bomo pa videli, kako bo." Kako to nanj vpliva psihološko, je razložil tako: "Tukaj sem in boril se bom. Nisem tukaj, da bom jokal, ampak se boril."

46 km do cilja - Imanol Erviti (Movistar) in Cyril Barthe (B&B) sta se spet priključila osrednjim ubežnikom. Njihova prednost znaša 3:13.

53 km do cilja - Ubežniki Max Schachmann in Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Luke Durbridge (BikeExchange), Dylan Teuns (Bahrain Victorious) in Simon Geschke (Cofidis) imajo 2:55 prednosti pred glavnino. Virtualno je v rumenem Schachmann, ki je pred začetkom etape za Tadejem Pogačarjem zaostajal 2:07.

68 km do cilja - Najhitrejši na prvem gorskem cilju je bil Simon Geschke (Cofidis).

69 km do cilja - Trojici ubežnikov sta se priključila še Dylan Teuns (Bahrain Victorious) in Simon Geschke (Cofidis). Prednost pred glavnino znaša 2:35.

71 km do cilja - Na  začetku prvega gorskega cilja Col de Grosse Pierre (3,1 km pri 6,4-odstotni povprečni naklon, tretja kategorija) je skočila trojica Max Schachmann in Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) in Luke Durbridge (BikeExchange). Njihova prednost je zdaj 2:25, kar pomeni, da je Tadej Pogačar virtualno spet izgubil rumeno majico. Pred etapo je Schachmann namreč zaostajal 2:07.

 

78 km do cilja - V ubežni skupini je zdaj deset kolesarjev. Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) je popustil. Bežijo še Max Schachmann in Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Kasper Asgreen (Quick Step), Imanol Erviti (Movistar), Simon Geschke (Cofidis), Luke Durbridge (BikeExchange), Giulio Ciccone in Mads Pedersen (Trek), Dylan Teuns (Bahrain Victorious) in Cyril Barthe (B&B).

Zaključni makadamski del na La Planche des Belles Filles. Naklon bo kar 24-odstoten! | Foto: Alenka Teran Košir Zaključni makadamski del na La Planche des Belles Filles. Naklon bo kar 24-odstoten! Foto: Alenka Teran Košir

87 km do cilja - "Dobro je biti v rumenem, sploh v današnji etapi na La Planche des Belles Filles. Velik test je za gorski del. Bomo videli, kako bodo noge. Do zdaj ni bilo takšnih gorskih testov. Na koncu je brutalen klanec. Danes se bodo stvari bolj postavile na svoje mesto," je pred začetkom etape povedal v rumeno oblečeni Tadej Pogačar, ki v tem trenutku z glavnino za ubežniki zaostaja 1:45.

96 km do cilja - Glavnina je zmanjšala zaostanek na 1:52, kar pomeni, da je Tadej Pogačar spet v rumeni majici vodilnega. Maximilan Schachman (Bora-hansgrohe), ki je med ubežniki, je imel pred začetkom etape v skupnem seštevku zaostanek 2:07.

100 km do cilja - Prednost ubežnikov je 2:10. Tempo na čelu glavnine narekuje ekipa UAE Emirates. V prvih 76 kilometrih je povprečna hitrost znašala 50,3 kilometra na uro.

105 km do cilja - Član Bore-hanshrohe Maximilan Schachman, ki se je pritoževal nad vožnjo Primoža Rogliča in preostalih kolesarjev Jumbo-Visme, je trenutno virtualno v rumeni majici. Na čelu glavnine je zdaj ekipa UAE Emirates, ki ima v svojih vrstah favorita Tadeja Pogačarja.

108 km do cilja - Glavnina s Tadejem Pogačarjem, ki je oblečen v rumeno majico vodilnega, za ubežniki zaostaja 2:17. Na 104. kilometru kolesarje čaka vzpon na prvi gorski cilj današnjega dne – Col de Grosse Pierre (3,1 km pri 6,4-odstotni povprečni naklon, tretja kategorija). Za tem bo sledil še Col des Croix (3,2 km, 6,3-odstotni povprečni naklon, tretje kategorije). Povsem za konec bo prišel na vrsto brutalen La Super Planche des Belles Filles – vzpon, dolg sedem kilometrov in s povprečnim 8,7-odstotnim naklonom, naklon na nekaterih delih presega 20 odstotkov. Povsem ob koncu bo celo makadamski del s kar 24-odstotnim naklonom.

120 km do cilja - V begu je zdaj enajst kolesarjev, ki imajo 1:05 prednosti pred glavnino.

Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates), Max Schachmann in Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Kasper Asgreen (Quick Step), Imanol Erviti (Movistar), Simon Geschke (Cofidis), Luke Durbridge (BikeExchange), Giulio Ciccone in Mads Pedersen (Trek), Dylan Teuns (Bahrain Victorious) in Cyril Barthe (B&B).

128 km do cilja - Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) se je odločil, da bo popustil. V begu je ostal samo Simon Geschke (Cofidis).

129 km do cilja - Ubežnika imata 22 sekund prednosti. Povprečna hitrost po prvih 40 kilometrih je znašala kar 52,5 kilometra na uro.

134 km do cilja - Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) se mu je priključil, a je videti, da glavnina ne bo popustila.

136 km do cilja - Pa je uspelo skočiti Simonu Geschkeju (Cofidis), ki si je nabral osem sekund prednosti. A se mu skušajo posamezni kolesarji približati.

141 km do cilja - Ne gre in ne gre. Pobeg še ni uspel. Glavnina je še vedno skupaj. Povprečna hitrost znaša 51,8 kilometra na uro, temperatura ozračja pa 22 stopinj.

155 km do cilja - Povprečna hitrost je 50,2 kilometra na uro, zato še ni bilo pobega.

170 km do cilja - Na zadnjem vzponu na La Planche des Belles Filles sta tudi starša Tadeja Pogačarja, podporo bližnjih ob progi pa ima tudi Primož Roglič.

Starša Tadeja Pogačarja sta na zaključnem vzponu na La Planche des Belles Filles. | Foto: Alenka Teran Košir Starša Tadeja Pogačarja sta na zaključnem vzponu na La Planche des Belles Filles. Foto: Alenka Teran Košir

171 km do cilja - Kolesarji poskušajo izvesti pobege, vendar glavnina še ni pustila nikogar, da bi se odpeljal naprej.

13.15 - Tadej Pogačar je imel težave s sedežem, ki jih je naposled rešil.

13.14 - V rumeno oblečeni Tadej Pogačar ima danes posebne kolesarske čevlje. Z namenom. Več o tem bo povedal po koncu etape, v kateri si želi kot prvi prečkati ciljno črto.

13.08 - Na cilju je že zbrana lepa množica ljudi. Na legendarnem sklepnem vzponu La Planche des Belles Filles je tudi veliko slovenskih ljubiteljev kolesarjenja, sporoča naša novinarka Alenka Teran Košir.

Planche des Belles Filles | Foto: Alenka Teran Košir Foto: Alenka Teran Košir Planche des Belles Filles | Foto: Alenka Teran Košir Foto: Alenka Teran Košir

13.05 - Začela se je razburljiva sedma etapa Dirke po Franciji. Kolesarje čaka 176,3 kilometra dolga trasa, ki se bo končala z velikim vzponom na La Planche des Belles Filles. Letos bo imela celo vzdevek La Super Planche des Belles Filles, saj je vključen tudi podaljšan, makadamski del klanca.

Skupni seštevek (6/21):

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 20;44:44
2. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)     + 0:04
3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                        0:31
4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                             0:39
5. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                            0:40
6. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                      0:46
7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora – Hansgrohe) 0:52
8. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers) 1:00
9. Romain Bardet (Fra/DSM)1:01
10. David Gaudu (Fra/Groupama – FDJ) 1:02

28. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                           2:27
47. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                6:01
80. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                12:18
148. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                    24:58

...

A tokrat bo na La Planche des Belles Filles, pravzaprav na La Super Planche des Bellesi Filles – beseda super namreč označuje podaljšan, makadamski del klanca, ki bo prvi prve kategorije na letošnjem Touru – rumeno majico nosil Pogačar, ki je včeraj zmagal v najdaljši etapi in prevzel skupno vodstvo na dirki.

Današnja etapa se bo začela v Tomblainu, na 107. kilometru kolesarje čakajo vrh klanca Col de Grosse Pierre (3,1 km pri 6,4-odstotni povprečni naklon, tretja kategorija), na 136. kilometru še Col des Croix (3,2 km, 6,3-odstotni povprečni naklon, tretje kategorije), zaključni vzpon na La Super Planche des Belles Filles, ki pa se bo začel sedem kilometrov pred ciljem 176,3 kilometra dolge etape. Gre za sedemkilometrski klanec prve kategorije z 8,7-odstotnim povprečnim naklonom in deli, kjer naklon presega 20 odstotkov. Še posebej strm je makadamski zaključek s kar 24-odstotnim naklonom.

To bo prvi resni test za hribolazce, pričakujemo pa lahko še eno odlično predstavo Tadeja Pogačarja. Mogoče pa bo kdo pripravil tudi kakšen resen napad na slovenskega šampiona, morda bo to prav Primož Roglič.

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.05, deset minut kasneje bo šlo zares, v cilju pa kolesarje pričakujejo enkrat med 17.17 in 17.43.

Nosilci majic:

Rumena: Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
Zelena: Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma)
Pikčasta: Magnus Cort Nielsen (Dan/EF Education – EasyPost)
Bela: Thomas Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)*

* - namesto Pogačarja

Skupni seštevek (6/21):

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 20;44:44
2. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)     + 0:04
3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                        0:31
4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                             0:39
5. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                            0:40
6. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                      0:46
7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora – Hansgrohe) 0:52
8. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers) 1:00
9. Romain Bardet (Fra/DSM)1:01
10. David Gaudu (Fra/Groupama – FDJ) 1:02

28. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                           2:27
47. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)                6:01
80. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)                12:18
148. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)                    24:58

...

TDF22, trasa sedme etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Preberite še:

Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Kakšna predstava Tadeja Pogačarja! Po šesti etapi že v rumenem!
Tadej Pogačar, TDf22
Sportal Rumeni Pogačar: Česa takšnega danes res nisem pričakoval
Primož Roglič, TDF22
Sportal Mervar ostro o taktiki Jumbo-Visme: Brez zveze, nesmisel. Ne vem, kaj naj še rečem.
Primož Roglič
Sportal Izpahnjeno ramo si je Roglič po padcu poravnal kar sam
Primož Roglič
Sportal "Prekleti Tour, Rogla, drži se!"
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar izmučen po izjemni predstavi, Roglič trpel ob padcu
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar po kaotični etapi veliki zmagovalec, nesrečni Roglič padel!
ProCycyclingstats
Sportal Kdo je v ozadju spletne strani, ki jo poznajo vsi, ki brskajo za kolesarsko statistiko?
Ne spreglejte