Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 7. 2023,
17.33

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Bahrain Victorious Matej Mohorič Matej Mohorič Jayco AlUla Luka Mezgec Wout Van Aert Jumbo-Visma Jonas Vingegaard UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Torek, 18. 7. 2023, 17.33

9 mesecev, 2 tedna

Dirka po Franciji, 16. etapa (posamični kronometer, Passy–Combloux, 22,4 km)

Hud udarec za Pogačarja, Vingegaard še trdneje v vodstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Tadej Pogačar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je na edinem kronometru letošnjega Toura zasedel drugo mesto, a mu je največji tekmec za skupno zmago, Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) zadal hud udarec, ko mu je z etapno zmago pobegnil še za minuto in 38 sekund. V skupnem seštevku ima zdaj nosilec rumene majice že 1:48 prednosti pred Slovencem.  

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Franciji, potek 16. etape:

Cilj: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je Tadeju Pogačarju (UAE Emirates) zadal hud, najbrž že odločilen udarec na letošnjem Touru. Danec je zmagal z 1:38 prednosti!

17:23 - Vingegaard še pridobiva čas proti Pogačarju!

17:19 - Vingegaard je do drugega merjenja vmesnega časa pridobil več kot pol minute proti Pogačarju. 

17:18 - Pogačar je tudi na drugem merjenju vmesnega časa postavil najboljši čas, 5,6 km do cilja pa je menjal kolo.

17:15 - Vingegaard je na ravninskem delu kronometra kar pol minute hitrejši od Pogačarja.

17:10 - Jonas Vingegaard je bil še za 16 sekund hitrejši.

17:09 - Tadej Pogačar je bil na prvem merjenju vmesnega časa najhitrejši, 26 sekund hitrejši od Stefana Künga.

17:00 - S startne rampe se je pognal tudi vodilni kolesar na dirki Jonas Vingegaard. Bitka se je začela.

16:58 - Na progo se je pognal tudi Tadej Pogačar!

16:56 - Wout Van Aert je prevzel vodstvo v cilju s časom 35:27. Belgijec je celotno traso odpeljal s kolesom za kronometer.

16:44 - Le še nekaj minut nas loči od vrhunca današnjega kronometra, starta največjih favoritov Tadeja Pogačarja (16:58) in Jonasa Vingegaarda (17:00). Na spremljevalnem vozilu moštva UAE Emirates so opazili eno kolo in to lažje za klance. V Pogačarjevi ekipi so že napovedali, da bo pred zaključnim vzponom menjal kolo.

16:20 - S startne rampe se je pognal Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma), eden od favoritov za današnjo zmago. Bo pred zaključnim vzponom tudi on specialno kolo za vožnjo na čas zamenjal za normalno? Italijan Giulio Ciccone (Lidl - Trek) ga je zamenjal!

16:10 - Švicar Stefan Küng (Groupama – FDJ) je eden tistih redkih kolesarjev, ki je pred zaključnim klancem menjal kolo. To se mu ni najbolj obrestovalo, v cilj je prišel s časom 36:34. 

15:45Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je v cilj pripeljal s časom 39:18. Vodi Francoz Remi Cavagna (Soudal - QuickStep), ki se je do zdaj edini spustil pod 36 minut.

15:15 - V startni prostor je že prispel tudi Tadej Pogačar, ki se bo zdaj počasi ogrel in pripravil za pomemben nastop. Bo pa Slovenec eden redkih, ki bo danes pred zaključnim vzponom menjal kolo.

"Tadej bo menjal kolo"
"To je pomemben dan, je pa zanimivo, kako sta izenačena Tadej in Jonas. Napetost je velika, dan bo zahteven tako fizično kot psihično. Bo pa Tadej menjal kolo, naredili smo preizkus in ugotovili, da menjava resnično nekaj časa vzame, a je na koncu vseeno nekaj malega dobička. Ne veliko, dve ali tri sekunde, morda pet. Po naših izračunih se izplača," je pred etapo povedal šef Pogačarjeve ekipe UAE Emirates Mauro Gianetti.

Zeeman: Ne bom presenečen, če Pogačar pridobi kakšno sekundo
"Jonas je veliko lažji od Pogačarja. Na tem kronometru, kjer je veliko ravninskih delov in bo do izraza prišla absolutna moč, to ni ravno prednost za lažje tekmovalce. A Jonas ni običajen lahek kolesar, je neverjetno aerodinamičen in s tem kompenzira pomanjkljivosti. Vseeno je Pogačar na kronometru favorit in ne bi me presenetilo, če bi danes izgubili kakšno sekundo," je pred etapo za Het Laatste Nieuws povedal športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman. Potrdil je tudi, da bosta na vso moč danes vozila še Wout Van Aert, ki se pripravlja na svetovno prvenstvo in tudi Sepp Kuss, ki želi obdržati visoko mesto v skupnem seštevku. Oba sta sama izrazila to željo, je še dodal Zeeman. Izdal je še, da so v ekipi izbrali ključne etape, ena teh je bila peta, v kateri je Vingegaard Pogačarju osščipnil več kot minuto, pa tudi šesto, kjer so izgubljali čas proti Slovencu. "Obkrožena je tudi jutrišnja, to bo dan, ko bomo udarili z vsemi topovi."   

14:45 - Luka Mezgec je v cilju s časom 41:18, na progi pa se še bori Matej Mohorič.

13:52 - Na progo se je podal tudi prvi od treh Slovencev, Luka Mezgec (Jayco AlUla). 

Start: Ob 13.05 se je začel edini kronometer letošnjega Toura, prvi od 157 kolesarjev na staru se je na 22,4 kilometra dolgo progo podal Danec Michael Morkov (Soudal – QuickStep).

Startna lista je kot po navadi na glavo obrnjen skupni vrstni red, se pravi, da bo tudi zadnji na startu Danec, nosilec rumene majice Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).

Vingegaard bo startal ob 17. uri, poskušal bo ubraniti 10 sekund prednosti pred slovenskim asom Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates), 24-letni Gorenjec se bo na progo podal ob 16.58.

Čaka nas torej dolg in zanimiv tekmovalni dan, Slovenci imamo v boju še Luko Mezgeca (Jayco AlUla), ki bo startal ob 13. uri, 52 minutah in 30 sekundah, ter Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), ki ga start čaka ob 15. uri, sedmih minutah in 30 sekundah.

Pred etapo

Ura resnice bo tokrat v resnici bolj dobre pol ure trpljenja, najboljši kolesarji bi morali dobrih 22 kilometrov dolgo traso s 636 višinskimi metri prevoziti v manj kot 35 minutah. Že dobra dva kilometra po startu tekmovalce čaka prvi zahtevnejši vzpon, nekategorizirani Cote de la Cascade de Coeur, 1,3 kilometra dolg klanec s kar 8,5-odstotnim povprečnim naklonom.

Tadej Pogačar Urška Žigart DP TT 2023
Sportal "Verjamem vanj, vendar vsi drugi tako strašijo"

S tega se bodo nato spustili prek še ene manjše grbe v dolino, po slabih šestih kilometrih ravnine pa jih čaka še zahteven zaključni vzpon na Cote de Domancy. Celoten klanec, ki se bo začel malo po 16. kilometru etape, je dolg 6,3 kilometra in ima 6,6-odstotno povprečno naklonino, a sta prva dva kilometra in pol klanca veliko zahtevnejša. V teh je namreč povprečen naklon kar 9,5 odstotka, v dveh kilometrih naklonina presega tudi deset in celo enajst odstotkov, nato se do cilja klanec nekoliko poravna.

Pogačar: Zadnjih 15 minut bo brutalnih

Zaključni vzpon bo tako pikanten dodatek edinemu kronometru na letošnjem Touru in imeniten poligon za nov epski obračun prvih favoritov Danca Jonasa Vingegaarda in Tadeja Pogačarja. V Dančevi Jumbo-Vismi imajo še enega izjemno močnega aduta za vožnjo na čas, belgijskega asa Wouta Van Aerta, pri UAE Emirates pa bo poleg Pogačarja na polno najbrž vozil še Adam Yates, ki je po nedeljski etapi napredoval na četrto mesto v skupnem seštevku. Marsikdo pa bo danes varčeval z močmi za sredino kraljevsko 17. etapo.

Tadej Pogačar
Sportal Jasno sporočilo Tadeja Pogačarja

TDF 23, trasa 16. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O. "Kronometer bo zelo zanimiv, start ni zahteven, potem pa hitro pride tisti prvi hrib, dolg dva kilometra, ki je zelo strm, nato pa lahek spust. Bo pa treba preračunati, koliko energije bo treba porabiti do zadnjega klanca, saj bo zadnjih 15 minut brutalnih, takrat bo treba dati res maksimum. Meni je trasa všeč in se veselim tega kronometra, ob tem pa upam na dobre noge," je včeraj povedal Pogačar, ki za Vingegaardom v skupnem seštevku zaostaja deset sekund.

Obeta se nova igra sekund

Pričakovati je, da bosta Vingegaard in Pogačar, ki na letošnjem Touru bijeta res trdo bitko, tudi v vožnji na čas zelo izenačena. Lani je bil 24-letnik s Klanca pri Komendi na uvodnem kronometru 109. Toura v Köbenhavnu na Danskem v dobrih 13 kilometrih za osem sekund hitrejši od kasnejšega zmagovalca dirke, na drugem, z dobrimi 40 kilometri veliko daljšem kronometru, je za Dancem za osem sekund zaostal, a to je bila že predzadnja etapa lanskega Toura in tedaj je v skupnem seštevku za Vingegaardom zaostajal že več kot tri minute.

Današnji kronometer se bo začel ob 13.05, ko se bo na progo podal Danec Michael Morkov (Soudal – QuickStep), zadnjeuvrščeni v skupnem seštevku. Startna lista je kot po navadi obrnjen skupni seštevek. Luka Mezgec (Jayco AlUla) bo startal ob 13:52, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) ob 15:07, Pogačar predzadnji ob 16:58 in Vingegaard zadnji ob 17. uri.

Tadej Pogačar Urška Žigart prost dan Tour de France
Sportal Pogačar navdušil s prav posebnimi vragolijami #video

Skupni vrstni red po 15. etapah Toura:

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)               62;34:17
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)              + 0:10
3. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)              5:21
4. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                   5:40
5. Jai Hindley (Avs/Bora-hansgrohe)                     6:38
6. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                          9:16
7. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)               10:11
8. Simon Yates (VBr/Jayco AlUla)                       10:48
9. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      14:07
10. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                      14:18
...
71. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)            2;50:18
121. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                     3;48:55

...

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Alex Carera za Sportal: Kronometer bo ključna etapa letošnjega Toura
Luka Mezgec
Sportal Luka Mezgec jasno: Ne grem na kolo
padec, dirka po Franciji
Sportal Policija identificirala krivca za masovni padec na Touru #video
Miha Koncilija in Tadej Pogačar
Sportal Vprašanje za milijon dolarjev
Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard
Sportal Pogačar ostaja optimist: Vedno je boljše biti spredaj, ampak deset sekund ni slabo
Wout Poels
Sportal Pogačar spet napadel Vingegaarda, pa se ga ni uspel otresti, zmaga Mohoričevemu kolegu
Ne spreglejte