Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
17. 7. 2023,
4.00

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Tadej Pogačar Tadej Pogačar Miha Koncilija

Ponedeljek, 17. 7. 2023, 4.00

9 mesecev, 3 tedne

Pogovor z Miho Koncilijo

Vprašanje za milijon dolarjev

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07
Miha Koncilija in Tadej Pogačar | Miha Koncilija (levo) je bil prvi trener Tadeja Pogačarja. Te dni z družino navija zanj v Franciji, kjer se Pogi bori za rumeno majico. | Foto Alen Milavec

Miha Koncilija (levo) je bil prvi trener Tadeja Pogačarja. Te dni z družino navija zanj v Franciji, kjer se Pogi bori za rumeno majico.

Foto: Alen Milavec

Ko se slovenski športniki z dušo in srcem borijo za laskave lovorike, se v prsih slovenskih navijačev rojeva vihar čustev. Vsak utrip, vsak vdih in izdih postanejo intenzivnejši, ko spremljajo junake na njihovi poti. A pridejo na plano čustva tudi pri trenerjih, zlasti ko spremljajo svojega nekdanjega varovanca pri pohodu na svetovni vrh. Pri kolesarskem trenerju Mihi Konciliji ni nič drugače. Vendarle je bil prvi trener Tadeja Pogačarja, ta se bori za tretjo zmago na Dirki po Franciji. Z družino je pripotoval v Francijo, da bi pobližje navijal za slovenskega šampiona v boju z Jonasom Vingegaardom. "Malenkosti bodo odločale," je jasen Koncilija.

Od našega poročevalca | Foto:

Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard
Sportal Pogačar ostaja optimist: Vedno je boljše biti spredaj, ampak deset sekund ni slabo

V prvem delu Dirke po Franciji smo vas bili navajeni, da ste v studiu nacionalne televizije komentirali etape, zdaj pa ste prišli v Francijo. Kakšno časovnico ste si zastavili, če se izrazimo v kolesarskem žargonu?

Z družino smo pripotovali v soboto in si ogledali etapo, v Franciji pa bomo vse do sredine kraljevske etape v Courchevelu.

Miha Koncilija je z družino navijaško opremljen prišel v Francijo. | Foto: Jaka Lopatič Miha Koncilija je z družino navijaško opremljen prišel v Francijo. Foto: Jaka Lopatič

Na Touru spremljamo šov med Tadejem Pogačarjem, ki ste mu bili prvi kolesarski trener, in Jonasom Vingegaardom. Neverjetno izenačena sta. Kako opazujete vse skupaj?

Česa takega v kolesarstvu v obdobju, odkar spremljam Tour de France, še ni bilo. V resnici sta neverjetno izenačena v najtežjih gorskih etapah. Sekunde lovita, celo bonifikacijske sekunde. Nor Tour je. Ne morem opisati z drugimi besedami.

Tadej Pogačar Primož Roglič
Sportal Roglič, Pogačar, Roglič #video

Bi lahko te bonifikacijske sekunde celo odločale o končnem junaku Toura? Pred dnevom počitka ima Vingegaard deset sekund prednosti pred slovenskim šampionom.

Lahko bi se zgodilo, da bodo odločale bonifikacije. Sicer imamo še kar nekaj težkih etap. Zlasti sredina na Col de la Loze. Tisti dan bo lahko veliko vplival na končni razplet Toura. Kdor bo tisti dan malenkostno boljši, bo lahko kar nekaj pridobil. In obratno, ob slabšem dnevu lahko kdo veliko izgubi.

Miha Koncilija dela kot trener v Pogi Teamu. | Foto: Vid Ponikvar Miha Koncilija dela kot trener v Pogi Teamu. Foto: Vid Ponikvar

Kako pa gledate na torkov kronometer, ki se konča v Comblouxu, kjer ste z družino nastanjeni ravno v tem času?

Kronometer sam po sebi ni tako zahteven. Pomemben je tempo. Lahko se zgodi, da bo šlo za plus ali minus deset sekund. Več ne verjamem, glede na to, kako dobra sta Tadej in Jonas ter v kakšni pripravljenosti sta.

Otroci vsi navijajo za Tadeja Pogačarja ali jim je še kdo pri srcu?

Za koga navijaš? (vpraša Miha sina, op. a.) "Za Tadeja," je kot iz topa izstrelil najmlajši sin.

Vaše poslanstvo je še zdaj biti trener. V Pogi Teamu imate veliko mladih nadobudnih kolesarjev. Malce za šalo, malce zares … Kdaj boste spremljali naslednjega varovanca, ki se bo boril za zmago na Touru?

To je vprašanje za milijon dolarjev. Če smo zelo realni, bo fenomenalno, če se bo kaj takšnega ponovilo v obdobju našega življenja. Upamo, trudimo se za to. Otrok imamo ogromno. Zakaj pa ne? Optimistični moramo biti.

Koncilija upa, da bo Tadej zlomil Jonasa. | Foto: Reuters Koncilija upa, da bo Tadej zlomil Jonasa. Foto: Reuters

Tadej Pogačar se verjetno zgodi.

Tako je. Šampion, kot je Tadej Pogačar, se rodi. Da imaš takšnega kolesarja, kot je Tadej Pogačar, je tako, kot bi zadel na jackpotu.

Če bi imeli recept, bi vse mlade kolesarje vodili po istem modelu in bi bilo več Tadejev Pogačarjev. Vendarle ogromno dejavnikov vpliva na to, da se izoblikuje vrhunski kolesar.

Vsi so tako vzgajani. Z vsemi dobro delamo. Takšen šampion se rodi na deset milijonov ljudi. Hvaležni smo lahko, da je prišel v kolesarstvo in dela takšne fantastične predstave.

Wout Poels
Sportal Pogačar spet napadel Vingegaarda, pa se ga ni uspel otresti, zmaga Mohoričevemu kolegu
Tadej Pogačar TDF 2023
Sportal Kaznovani fotograf, ki se je znašel na udaru po 14. etapi Toura, se je opravičil
Ne spreglejte