Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
28. 12. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

1

Natisni članek

primerjalni test 2019 avtocesta avtocesta promet promet

Sobota, 28. 12. 2019, 4.00

4 leta, 4 mesece

Avtomobilske zgodbe, ki so letos najbolj odmevale

Nasprotja avtomobilov, ki begajo tudi voznike

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

1

Porsche 911 S 1975 | Ena najbolj zanimivih izkušenj leta je bila nekajdnevno potepanje po Sloveniji s tem Porschejevim lepotcem – starodobnim 911 v izvedbi targa iz leta 1975. | Foto Gašper Pirman

Ena najbolj zanimivih izkušenj leta je bila nekajdnevno potepanje po Sloveniji s tem Porschejevim lepotcem – starodobnim 911 v izvedbi targa iz leta 1975.

Foto: Gašper Pirman

Tudi letos smo v svoje roke dobili na ducate novih avtomobilov, ob tem pa spisali, fotografirali in posneli še veliko zanimivih zgodb s področja avtomobilov in mobilnosti. To so naše letos najbolj odmevne vsebine, ki jih pripravljamo 365 dni na leto. 

Zadnje desetletje je v avtomobilski industriji polno novosti in tudi leto 2019 je bilo v znamenju na eni strani pohoda športnih terencev in križancev, na drugi strani pa načrtov o izdatnejšem razmahu alternativnih pogonov. Leto je bilo zares pestro. Prvič smo vozili nove predstavnike resnično "ljudskih" velikoserijskih avtomobilov, na primer renault clia, peugeota 208 in opel corso, na drugi strani pa tudi prvinske športne avtomobile, kot je nova generacija porscheja 911.

Eden najbolj vpadljivih avtomobilov je bila nova generacija toyote corolle. | Foto: Jan Lukanović Eden najbolj vpadljivih avtomobilov je bila nova generacija toyote corolle. Foto: Jan Lukanović Frankfurtski avtosalon je dobro povzel vsa nasprotja

Če bi na testne avtomobile gledali z vidika naprednih pogonov in vizionarstva prihodnje avtomobilske industrije, bi v sam vrh letošnje ponudbe uvrstili novo toyoto corollo. Odličen hibridni pogon (žal še ne priključni) v avtomobilu spodnjega srednjega razreda je vrgel rokavico tudi novemu volkswagen golfu, ki ga v Sloveniji pričakujemo marca.

Ena letošnjih najtežje pričakovanih novosti je bil prvi namenski električni volkswagen, ki smo ga v živo najprej videli na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Ta je na zelo dober način povzemal vsa nasprotja današnje avtomobilske industrije.

V ospredju so bili predvsem elektrificirani modeli, ki jih proizvajalci še slabo prodajajo. Tisti klasični avtomobili, ki jih poganjajo bencinski in dizelski motorji in ki vsaki znamki (z izjemo Tesle) zagotavljajo kruh (in tudi financiranje razvoja elektrificiranih pogonov), so morali biti v ozadju.

Avtomoto Košarica dizlom: Slovenci bodo razgrabili hibrida #foto

Zmenek stare in nove toyote supre v Mariboru je odlično uspel. | Foto: Gašper Pirman Zmenek stare in nove toyote supre v Mariboru je odlično uspel. Foto: Gašper Pirman

Mariborčan z originalno je vozil tudi novo toyoto supro

Ob vseh letošnjih novostih izpostavljamo naslednje tri zgodbe. Prva je bila namenjena novi generaciji toyote supre. V Mariboru smo obiskali lastnika prejšnje supre in jo primerjali z novo, ki je nastala v sodelovanju z BMW. Puristi so se držali z glavo, toda tudi nova supra ima velik potencial in (zaradi sodelovanja z Nemci) tudi daleč najboljši infozabavni vmesnik med vsemi toyotami. Predvsem pa je to avtomobil z dušo in zapisali smo, da potrebujemo take izdelke, ki bi avtomobilske posterje vrnili na stene mladih fantov in deklet.

Avtomoto Zakaj je kupil tak avto? Tale zgodba pove vse. #video

Iz stare "targe" v novi porsche 911: Pa kaj če je majica smrdela po bencinu ...

Še pred poletjem smo v Grčiji spoznali novo generacijo porscheja 911. Športna ikona nas je prepričala in navdušila na dirkaški stezi, prav tako pa tudi na grških podeželskih cestah. Za nameček smo lahko še pred tem v Sloveniji nekaj dni uživali tudi za volanom starodobnega porscheja 911 targa.

Avtomoto Pa kaj, če je majica smrdela po bencinu, bilo je noro #video

Moderni BMW in starorimska cesta prek Hrušice

Radi se usedemo tudi za volan novih avtomobilov z alternativnimi pogonskimi viri. Pred slabim letom smo v Sloveniji testirali novo hyundai kono electric, ki je napovedovala (z dosegom okrog 400 kilometrov) pohod električnih avtomobilov nove generacije. Na drugi strani smo z BMW i3 S združili zgodbo novih pogonov in zgodovinskih objektov ob slovenskih cestah, ki pogosto ostanejo skrite. To je pripoved stare rimske ceste prek Hrušice in obzidja Ad Pirum.

Avtomoto Skrit dragulj Slovenije in popoln avtomobilski kontrast #video

V Sloveniji je še vedno nerešena problematika parkiranja tovornjakov ob avtocestah. | Foto: Gregor Pavšič V Sloveniji je še vedno nerešena problematika parkiranja tovornjakov ob avtocestah. Foto: Gregor Pavšič

Zgodbe, ki so odmevale: samodejno zaviranje na avtocesti, parkiranje tovornjakov, vožnja v koloni na avtocesti …

Med prvimi desetimi najbolj branimi prispevki na Avtomotu je bila zgodba o samodejnem zaviranju mercedesa z vklopljenim radarskim tempomatom, ki je na mestu odstranjene cestninske postaje zaznal slabo postavljen prometni znak z omejitvijo 40 kilometrov na uro. Veliko pozornosti je bila deležna tudi razprodaja vozil Finančne uprave, pa primerjalni test PRIMA s področja elektromobilnosti, problematika parkiranja tovornih vozil na počivališčih ob avtocesti in dilema, kdaj (če sploh?) lahko na avtocesti mimo kolone vozimo po desni strani.

Avtomoto Na avtocesti je avto zaviral na 40 km/h. Kdo je kriv za šok? #video
Avtocesta počivališče tovornjaki
Avtomoto Tovornjak ob avtocesto, z "ženo" domov: kmalu konec zlorab?

Med novimi avtomobili na vrhu volkswagen passat in tudi primerjalna testa PRIMA

Med posameznimi prvimi vožnjami ali testi je bil letos kralj prenovljeni volkswagen passat, električna škoda citigo, range rover evoque, mercedes-benz GLE in predvsem oba primerjalna testa PRIMA – tako o elektromobilnosti kot tudi s področja velikih družinskih karavanov.

Več o posameznih najbolj odmevnih testih in prvih vožnjah tudi na spodnjih povezavah.

BMW Bolgarija
Avtomoto Izjemna najdba v Bolgariji: Zapuščeni BMW-ji brez kilometrov
Avtomoto Vsi vozijo po levi, kdaj lahko prehitim po desni?
Števec kilometrov
Avtomoto Ima vaš avtomobil nazaj prevrtene kilometre?
Avtomoto Trije Slovenci podirajo tabuje: nič več premoženja za avto?
Avtomoto Robert Lešnik razkril, zakaj so kolesa avtomobilov vse večja
Range rover evoque
Avtomoto Ni iz Nemčije: to je pravi avtomobilski "rajc" slovenskih cest #foto
Avtomoto Novi VW passat: najboljši volkswagen do zdaj? #video
Avtomoto Adijo, bencin in dizel! Vas presenečajo tile izračuni? #video
Prima veliki družinski karavani
Avtomoto Šest velikih družinskih karavanov, izbrali smo najboljšega #foto
Ne spreglejte