Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

26

Natisni članek

Toyota SUV

Četrtek, 24. 1. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Mednarodna predstavitev: toyota RAV4 hybrid

Košarica dizlom: Slovenci bodo razgrabili hibrida #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

26

Petindvajset let in štiri generacije pozneje je v 180 držav zapeljal novi toyota RAV4. Z bogatim znanjem in s pomočjo posodobljenega hibridnega pogona vstopa v velike čevlje, a je z novim všečnim videzom, bistveno prostornejšo potniško kabino in predvsem z novo prilagodljivo arhitekturo TNGA pripravljen na vse izzive. V Sloveniji se je prodaja že začela, do konca leta pa želijo prodati 450 avtomobilov – prav vsi bodo hibridni, čeprav je na voljo tudi bencinski motor.

Novi RAV4 ni doživel le oblikovnega preporoda, temveč so inženirji zamenjali skoraj vse komponente avtomobila. Ključni element je arhitektura TNGA, ki prinaša odlične vozne lastnosti, prostornejšo potniško kabino in izboljšan hibridni pogon. | Foto: Gašper Pirman Novi RAV4 ni doživel le oblikovnega preporoda, temveč so inženirji zamenjali skoraj vse komponente avtomobila. Ključni element je arhitektura TNGA, ki prinaša odlične vozne lastnosti, prostornejšo potniško kabino in izboljšan hibridni pogon. Foto: Gašper Pirman

Ocena

Toyota je s prihodom nove generacije RAV4 uresničila napovedi in v slovo pomahala dizelskim motorjem. Čeprav sta v ponudbi dva – dvolitrski bencinar in hibridni pogon – se bo v Sloveniji tako rekoč sto odstotkov kupcev odločilo za varčnejšo in zeleno izbiro. Na gorskih cestah, pod katalonsko goro Montserrat, smo spoznali, da je RAV4 postal vozniško izvrsten avtomobil, ki se za revolucijo lahko zahvali novi arhitekturi TNGA. Hibrid je v povprečju porabil od 5,6 do 6,7 litra goriva, kar je za slog vožnje in razmeroma razgibano območje odličen rezultat. Oblikovno je postal bistveno bolj možat in je vse prej kot dolgočasen. Poleg številnih rešitev za izboljšano udobje v potniški kabini je v notranjosti mogoče opaziti številne malenkosti, ki bodo všeč predvsem družinskim uporabnikom. Pod črto je RAV4 postal resen tekmec v segmentu D, ki bo marsikateremu tekmecu pognal strah v kosti z odličnimi voznimi lastnostmi, varčnim hibridnim pogonom in prostorno potniško kabino.

Tri Toyotina življenjska obdobja

Preden zakopljemo v podatke in navedemo znanja, ki jih ima zdaj že peta generacija RAV4, moramo za nekaj trenutkov pokukati v preteklost. Če moramo za prvi in seveda tudi najpomembnejši mejnik pokukati kar 70 let nazaj (odločitev, da izdelajo svoj prvi avtomobil), je drugi največji mejnik v zgodovini podjetja razvoj hibridnega pogona. Tretji mejnik, morda nekoliko nenavadno, predstavlja nova arhitektura TNGA.

RAV4 je torej rezultat znanja, ki so ga Toyotini inženirji uspešno povezovali več kot 70 let. Vse od vzgajanja rokodelcev, ki do popolnosti preučijo vsak avtomobilski element, do nenehnega stremenja k boljšemu jutri, kjer so v zaokroženo celoto združili svoj hibridni pogon in prilagodljivo arhitekturo TNGA.

V dolžino je RAV4 krajši za pet centimetrov, a ima za tri centimetre daljše medosje, zato je v notranjosti ta toyota še za odtenek bolj prostorna. Na zadnji klopi se sedi udobno, prostora za kolena je ostalo za vsaj še 15 centimetrov. | Foto: Gašper Pirman V dolžino je RAV4 krajši za pet centimetrov, a ima za tri centimetre daljše medosje, zato je v notranjosti ta toyota še za odtenek bolj prostorna. Na zadnji klopi se sedi udobno, prostora za kolena je ostalo za vsaj še 15 centimetrov. Foto: Gašper Pirman

V Sloveniji bo na voljo pet paketov opreme in dve pogonski opciji. Večina se bo odločila za srednji paket elegant, prav vsi pa bodo namesto bencinskega motorja raje izbrali hibridni pogon. | Foto: Gašper Pirman V Sloveniji bo na voljo pet paketov opreme in dve pogonski opciji. Večina se bo odločila za srednji paket elegant, prav vsi pa bodo namesto bencinskega motorja raje izbrali hibridni pogon. Foto: Gašper Pirman

Božično darilo inženirjev: hibridni pogon

Tik pred božičem leta 1995 so Toyotini inženirji sestavili eno izmed najodmevnejših inovacij v svetu avtomobilizma. Čez 49 dni so usposobili prvi koncept in z njim prepeljali skromnih 500 metrov. Smer je bila začrtana, vizija znana – rodil se je oče vseh hibridnih vozil, toyota prius.

Kljub številnim preprekam in začetnim težavam so inženirji vztrajali ter verjeli v odgovornejše ravnanje z energijo. Prius je v skoraj 20 letih obstoja postal pionir, ki svoje znanje deli z drugimi hibridnimi člani družine. Nad projektom je bdel Takeshi Uchiyamada, takrat še kot razvojni inženir, zdaj pa že izvršni predsednik skupine, ki je verjel v boljši jutri in nadaljeval z razvojem hibridnega pogona, ki takrat ni imel nikakršne ekonomske vzdržnosti.

Po predstavitvi prve generacije v letu 1997 je Toyoti na Japonskem uspelo prodati le 300 hibridov. Trend se je hitro obrnil in naslednje leto se je številka povzpela na 17.600 enot, na prelomu stoletja pa je na svoj račun prvič prišlo še 700 evropskih kupcev.

''Ne bomo več delali dolgočasnih avtov''

Zgornje besede je izrekel sam Akio Toyoda, izvršni predsednik Toyote, in mislil je še kako resno. Pionir, ki je pred 25 leti Izboljšani štirikolesni pogon lahko zdaj na zadnjo os prenese 30 odstotkov navora več in v programu trail posnema delovanje delne zapore diferenciala. | Foto: Gašper Pirman Izboljšani štirikolesni pogon lahko zdaj na zadnjo os prenese 30 odstotkov navora več in v programu trail posnema delovanje delne zapore diferenciala. Foto: Gašper Pirman definiral segment srednje velikih športnih terencev se je z leti močno spreminjal. Ni le sledil zahtevam trga, temveč je mnogokrat ubral svojo pot. Tudi tokrat stvari niso bistveno drugačne. RAV4 je postal bolj možat. Ni več le dvignjen karavan s terenskimi sposobnostmi. Postal je pravi SUV, s svojo identiteto in prepoznavno obliko. Videz bo sodil vsak posameznik, a nam je bil všeč. Drugačen in dovolj poseben. Predvsem pa ni dolgočasen.

Poleg oblikovne svobode je arhitektura TNGA prinesla bistveno več inženirske svobode. RAV4 tako ni zrasel. Nasprotno. V dolžino je izgubil pet centimetrov (4.600 milimetrov), a pridobil za pomembne tri centimetre daljše medosje. Na račun boljše vodljivosti in predvsem prostornosti v potniški kabini je v širino širši za centimeter.

Toyota RAV4
Avtomoto Maha v slovo dizlom in dolgočasni obliki

Postavil je temelje, zdaj jih nadgrajuje

Prtljažni prostor je globlji in večji. Njegova prostornina je zdaj 580 litrov. | Foto: Gašper Pirman Prtljažni prostor je globlji in večji. Njegova prostornina je zdaj 580 litrov. Foto: Gašper Pirman Vse prilagoditve so bile narejene predvsem z enim namenom – povečevanjem prostornosti potniške kabine. RAV4 je navsezadnje družinski SUV. To se v praksi pokaže na vsakem koraku.

Ko smo sedli za volan, za 15 milimetrov nižjega položaja sedenja niti nismo zaznali, še vedno se sedi visoko. Na račun za šest centimetrov pomičnega volanskega obroča je bilo sedenje povsem zgledno, morda bi si želeli le malenkost daljšo oporo za kolena. Na drugi strani pa bodo s prostorom navdušeni v drugi klopi.

Po optimalno nastavljenem položaju voznika, visokega 180 centimetrov, je zadaj za kolena ostalo vsaj še 15 centimetrov. Ker je nova generacija v širini ramen od predhodnika širša za štiri centimetre in je pod sedežem še dodatnih pet centimetrov prostora, je bil občutek svetlosti in zračnosti prav navdušujoč.

Preselimo se še nazaj. Prtljažnik je zrasel za 79 litrov, na 580 litrov. Morda tudi zaradi poudarjene globine, a ob dveh letalskih kovčkih je prtljažni prostor zadaj še vedno deloval ogromno. Samo za občutek – takšno prostornost ponujajo karavani v njegovem segmentu.

Pomembne so majhne podrobnosti 

Pri Toyoti tokrat niso pozabili na majhne podrobnosti, ki izboljšajo vsakodnevno uporabnost. Že po nekaj desetih prevoženih kilometrih smo opazili široko osrednjo konzolo, kjer so vgrajeni dve veliki držali za pijačo in ogromen predal za mobilni telefon.

Našo pozornost so pritegnila tudi mala stekelca. Pri Toyoti so namreč stranska ogledala pomaknili proti sredi avtomobila in so zdaj na samih vratih. S tem so v spodnji kot stebrička A dodali majhno stekelce in izboljšali diagonalni pogled na cesto. Podobno so storili tudi zadaj, le da so tam stanjšali stebriček C in ob njem namestili stekleni del. Naj omenimo še podolgovat predal pri sovozniku in majhen predal za denarnico na levi strani volana.

Osrednja konzola je širša in s tem prinaša več odlagalnih površin. Pred prestavno ročico je velik predal, kjer je dovolj prostora tudi za največje mobilnike. | Foto: Gašper Pirman Osrednja konzola je širša in s tem prinaša več odlagalnih površin. Pred prestavno ročico je velik predal, kjer je dovolj prostora tudi za največje mobilnike. Foto: Gašper Pirman

Delno digitalni merilniki so serijski. Kot smo zdaj že navajeni, na levi strani lahko spremljamo učinkovitost vožnje, na desni količino goriva ter temperaturo hladilne tekočine. Sredinski zaslon se prilagaja in na njem lahko pregledujemo vse pomembnejše podatke o hibridnem pogonu. | Foto: Gašper Pirman Delno digitalni merilniki so serijski. Kot smo zdaj že navajeni, na levi strani lahko spremljamo učinkovitost vožnje, na desni količino goriva ter temperaturo hladilne tekočine. Sredinski zaslon se prilagaja in na njem lahko pregledujemo vse pomembnejše podatke o hibridnem pogonu. Foto: Gašper Pirman

Toyota je v letu 2018 na evropskih trgih prodala 959.242 avtomobilov, kar je pet odstotkov več kot prejšnje leto. Od tega jih je bilo kar 435.119 hibridov, kar je 21 odstotkov več in kar 45-odstotni delež vseh prodanih avtomobilov. Pred peto generacijo RAV4 je zahtevna naloga – ohraniti mora status najbolje prodajanega športnega terenca na svetu. Do konca leta 2018 so v skoraj 25 letih prodali že devet milijonov avtomobilov.

Kaj pa pravijo številke v Sloveniji? Če so leta 1994, ko je bila lansirana prva generacija RAV4, prodali vsega tri avtomobile, je zgodba zdaj povsem drugačna. Veliko besede pri tem ima tudi hibrid, ki ob prihodu ni le ublažil padca prodaje (zaradi iztekajočega se življenjskega cikla modela), temveč je pomagal dvigniti prodajne številke. V letu 2018 so tako prodali skupaj 247 avtomobilov, letos pa jih nameravajo prodati skoraj dvakrat toliko – 425. Od tega bodo prav vsi hibridi (leta 2018 je bil delež hibridnih modelov 96-odstotni). Kot zanimivost, leta 2016 je bil delež dizelsko gnanih RAV4 43-odstoten, lani pa je padel na 2,4 odstotka.

toyota corolla
Avtomoto Toyota: nič več auris, le še corolla

Za liter varčnejši od predhodnika

Toyota RAV4 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Poleg TNGA je najpomembnejši element nove generacije nedvomno posodobljen hibridni pogon. Novi so motorji, izboljšana baterija, tišje delovanje CVT in optimizirano delovanje celotnega sistema. V nekaj sto kilometrih lahko le prikimamo. Hibridni sklop deluje še bolj samozavestno, s 160 kilovati sistemske moči pa je dovolj močan tudi za avtocestne hitrosti.

Tam je zaradi vseh izboljšav kar za liter varčnejši od predhodnika. V našem voznem ciklu, kjer smo nekaj več kot sto kilometrov prevozili na avtocesti in sledili omejitvam (v Španiji so nastavljene na 120 kilometrov na uro), se je potovalni računalnik ustavil pri 5,6 litra. Bravo, Toyota.

Čeprav je ''neskončnostopenjski'' samodejni menjalnik CVT v primerjavi s prejšnjimi Toyotinimi modeli bistveno tišji, pa je njegovo delovanje še vedno glavna točka spora. Predvsem pri pospeševanju je še vedno slišati prepoznavno ''zaganjanje'', ki v določeni meri zmoti skoraj neslišno vožnjo s pomočjo elektrike. Je pa v razmeroma enakomerni vožnji, kjer ni močnejših pospeševanj, avtomobil izredno tih.

Če se poganja z vsemi štirimi, porabi manj goriva

Morda še bolj ponosno kot pri hibridnem pogonskem sklopu so pri Toyoti govorili o novem štirikolesnem pogonu v hibridni različici. Zadnji kolesni par še vedno poganja elektromotor, ki pa je manjši, a močnejši. V primerjavi s predhodnikom le zmožen na zadnji kolesni par spraviti do 30 odstotkov več navora.

Spremenjeno je tudi razmerje prenosa navora. Pri četrti generaciji je lahko sistem na zadnji kolesni par prenesel do 60 odstotkov navora, zdaj pa lahko na posamezno kolo prenese do 80 odstotkov navora. Če k temu dodamo še izboljšano porazdelitev mase, ki se je iz 58:42 spremenilo na 51:49.

Dodatno je na voljo še vozni profil trail, ki s pomočjo elektronike posnema delovanje delne zapore diferenciala. To v praksi pomeni, če bo eno kolo izgubilo oprijem, bo sistem zmožen prenesti navor na tisto kolo, ki ima oprijem.

Še bolj presenetljiv je podatek, da različica s štirikolesnim pogonom po podatkih tovarne porabi manj goriva kot le spredaj gnani RAV4.

Notranjost krasijo nekatere manjše podrobnosti, ki poudarijo terenski značaj in hkrati povečujejo uporabnost. | Foto: Gašper Pirman Notranjost krasijo nekatere manjše podrobnosti, ki poudarijo terenski značaj in hkrati povečujejo uporabnost. Foto: Gašper Pirman

Za hibrida vsaj 33 tisočakov

Vstopna cena v svet RAV4 znaša 29 tisoč evrov. Toliko namreč pri uvozniku namreč želijo za različico z dvolitrskim bencinskim motorjem s 129 kilovati in paketom opreme comfort. Za hibrida je treba pripraviti vsaj 33 tisočakov, a se bo velika večina kupcev odločila za srednji paket elegant. Cene se z izbiro tega paketa dvignejo do skoraj 36 tisočakov, tolikšna je tudi povprečna cena, ki jo je do zdaj za nakup novega RAV4 odštel slovenski kupec.

Seznam paketov opreme je dolg. Poleg osnovnega paketa comfort sta na voljo še limited in prej omenjeni elegant. Iz paketa elegant pa se razvijejo še trije paketi – executive, style in premium. Doplačilo za štirikolesni pogon pri obeh pogonskih izvedenkah znaša tri tisoč evrov.

Imajo pa, tako kot smo že navajeni, pri uvozniku pripravljenih nekaj ponudb. Vsak kupec dobi popust v višini 1.500 evrov, bon za 400 evrov za nakup dodatne opreme in kasko za evro.

Ne spreglejte