SiolNET. Avtomoto Novice
3,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Napoved nove generacije: Toyota RAV4

Maha v slovo dizlom in dolgočasni obliki

3,08

termometer

 | Foto: Toyota
Foto: Toyota

Toyota je na avtosalonu v New Yorku pokazala težko pričakovano novo generacijo RAV4, ki bo s privlačnim in samozavestnim videzom prihodnje leto močan japonski adut v segmentu SUV C. Drzno oblikovanje nadgradi še slovo dizelskih agregatov, saj bodo na voljo le bencinski in hibridni pogoni.

Bencin ali hibrid, dizel, adijo!

SUV, ki sloni na najnovejši prilagodljivi arhitekturi TNGA (Toyota New Global Architecture), bo na voljo izključno z bencinskimi in hibridnimi pogoni. Toyota je spet dala košarico dizlom, ki jih nameravajo do konca leta 2018 odstraniti iz ponudbe vseh modelov.

Osnovno različico zato poganja dvolitrski štirivaljni bencinski agregat. Za zdaj so motorni podatki še skrivnost, a ima prostorninsko enak agregat vgrajena aktualna generacija, zato lahko pričakujemo moč okoli 150 "konjev". Bolj kot motor je pomembna nadgradnja štirikolesnega pogona, ki pri varčevanju goriva odklopi pogon prek zadnjih koles ter ga vklopi šele takrat, ko je to potrebno. Hibrid poganjata 2,5-litrski bencinski agregat in elektromotor. Tudi tukaj uradnih podatkov še nimamo.

Oblikovno je novi RAV4 storil velik korak naprej in hkrati maha v slovo dizelskim agregatom. | Foto: Toyota Oblikovno je novi RAV4 storil velik korak naprej in hkrati maha v slovo dizelskim agregatom. Foto: Toyota

Prečiščena potniška kabina je širša za centimeter, zato ni le funkcionalna, ampak tudi prostornejša. | Foto: Toyota Prečiščena potniška kabina je širša za centimeter, zato ni le funkcionalna, ampak tudi prostornejša. Foto: Toyota

Štirikolesni pogon lahko izklopi prenos navora na zadnjo os in s tem varčuje z gorivom. | Foto: Toyota Štirikolesni pogon lahko izklopi prenos navora na zadnjo os in s tem varčuje z gorivom. Foto: Toyota

Kako bodo pokrili vrzel, ki je nastala z odhodom dizla?

Japonski inženirji so bili na newyorškem avtosalonu precej skrivnostni, zato lahko le ugibamo, da bodo pri Toyoti zamenjavo za dizelski agregat našli s pomočjo hibrida. Tako kot pri nedavno predstavljenem aurisu bi lahko RAV4 dobil dodatni hibridni pogonski sklop. Ali bo to v kombinaciji z 1,8- ali dvolitrskim, za zdaj še ni znano.

Videz, ki poudari njegovo SUV-poslanstvo

V primerjavi z aktualno generacijo je novi RAV4 bistveno bolj dinamično oblikovan. Krajše previse nadgradijo kockasto oblikovani blatniki in možat, samozavesten videz. V potniški kabini v oči padeta sredinsko postavljena večopravilna enota in minimalistično oblikovana armaturna plošča. Ker je avtomobil širši za deset milimetrov, je posledično prostornejša tudi notranjost.

V Slovenijo bo nova generacija RAV4 pripeljala marca prihodnjega leta. Nova usmeritev znamke, ki želi povečati učinkovitost in se oblikovno približati širšemu krogu kupcev, je na dobri poti. Velike korake naprej je storil že auris, na novo pot pa stopa še RAV4, oba bosta seveda tudi pri nas na voljo izključno z bencinskimi in hibridnimi pogonskimi sklopi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin