Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2019,
4.10

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Natisni članek

policija avtocesta avtocesta Vožnja

Petek, 23. 8. 2019, 4.10

4 leta, 8 mesecev

Vsi vozijo po levi, kdaj lahko prehitim po desni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Naše avtoceste so vse bolj obremenjene in vse več voznikov "kampira" na levem pasu. Pri tem se vsakodnevno dogaja, da je desna kolona vozil hitrejša od leve. Čeprav pri nas nobeno prehitevanje po desni ni dovoljeno, pa 33. točka 3. člena v Zakonu o pravilih cestnega prometa takšno vrsto "prehitevanja" dovoljuje.

Slovenske avtoceste so vedno bolj obremenjene, zato se na določenih odsekih ustvarita koloni na obeh voznih pasih. Kdaj lahko kolona na desni prehiti počasnejšo kolono na levi? | Foto: DARS/zajem zaslona Slovenske avtoceste so vedno bolj obremenjene, zato se na določenih odsekih ustvarita koloni na obeh voznih pasih. Kdaj lahko kolona na desni prehiti počasnejšo kolono na levi? Foto: DARS/zajem zaslona

Zakonodaja je jasna: prehitevanje po desni je prepovedano

50. člen Zakona o pravilih cestnega prometa jasno določa, da je prehitevanje vozil dovoljeno le po levi strani. Po drugi strani je jasno Kolono po zakonu sestavljajo vsaj tri vozila, ki so na takšni medsebojni razdalji, da je ravnanje voznikov v medsebojni odvisnosti. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Kolono po zakonu sestavljajo vsaj tri vozila, ki so na takšni medsebojni razdalji, da je ravnanje voznikov v medsebojni odvisnosti. Foto: Siol.net/ A. P. K. zapisano tudi, da stalna vožnja po levem pasu ni dovoljena, toda številni vozniki se zaradi formiranja počasneje vozeče kolone na levem pasu znajdejo v zagati.

Ker kolona na levem pasu pogosto vozi pod hitrostno omejitvijo 130 kilometrov na uro, jih začne avtomobil na voznem pasu, ki vozi znotraj omejitve hitrosti, prehitevati po desni strani. Številni vozniki zaradi strahu pred pretečo kaznijo zavirajo in vozijo vzporedno z vozilom na levem pasu in ga kljub hitrejšemu potovalnemu toku ne želijo prehiteti.

Čeprav je prehitevanje po desnem voznem pasu izrecno prepovedano (kazen za takšno početje znaša 120 evrov), 33. točka 3. člena Zakona o pravilih cestnega prometa v tem prinaša dodatno varovalko. Ta člen namreč pravi, da hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje. To pomeni, da je koloni na desnem prometnem pasu dovoljeno "prehiteti" počasnejšo kolono na levem prometnem pasu.

Avtomoto Voznik skoči pred vas, lahko dobite kazen?

Kolona je, če so v njej vsaj tri vozila

Kolono po zakonu sestavljajo vsaj tri vozila, ki so na takšni medsebojni razdalji, da sta hitrost in ravnanje voznikov v medsebojni odvisnosti. Eno ali dve vozili torej po voznem pasu ne smeta voziti hitreje od kolone na prehitevalnem pasu, tudi če ta vozi počasneje od splošne omejitve hitrosti, členi te kolone (avtomobili) pa bi se morali postaviti na vozni pas.

Zakon v 30. členu namreč veleva, da morajo na avtocesti ali hitri cesti z enosmernim prometom vozila voziti po skrajnem desnem voznem pasu, ki ni zaseden z vozili v koloni. Globa za stalno vožnjo po prehitevalnem pasu je 150 evrov.

Preberite še:

avtocesta
Avtomoto Končno brez zapor: taka je štajerska avtocesta po prenovi #foto
Avtomoto Spektakularno: je to najbolj osupljiv most v Evropi? #video
Ne spreglejte