Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 8. 2018,
14.32

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,52

Natisni članek

top gostilne ocenili smo okolica Ljubljane

Sobota, 11. 8. 2018, 14.32

5 let, 8 mesecev

Top gostilne 2018

Najboljše gostilne v okolici Ljubljane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,52
Barje in Alpe | Foto Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Ko gre za gostilne v vaseh in mestih blizu Ljubljane, od lani ni bilo nobenih večjih sprememb. Pa saj jih, iskreno, niti nismo mogli pričakovati.

Ob krizi, ki sicer ne kaže več svojih zob, in avtomobilskih zakonih se je v okolici Ljubljane marsikaj spremenilo. Ne nujno na bolje. Dobrih gostiln je manj, medtem ko se tisti, ki se odločijo za takšne izlete, raje zapeljejo malo dlje, naprej proti Primorski, Dolenjski ali Gorenjski. In potem tam prespijo, namesto da bi tvegali, pili in vozili. Resnici na ljubo smo si majhno menjavo vseeno privoščili, povezana pa je s spremembo vinske ponudbe v dveh priljubljanskih zimzelenih gostilnah.

V oklepajih so zapisane lanske uvrstitve.

1. (1.) Gostilna Skaručna (Skaručna)

Za 85 evrov vas Slavc Žagar, eden najboljših promotorjev svoje ponudbe v Sloveniji, zapelje v vrtiljak desetin večjih ali manjših domačih jedi, ki jih kombinira z ekološkimi, pravzaprav z ekstremno ekološkimi vinarji. Jasno, na voljo ima tudi manj razkošne, cenejše ali preprosto drugačne steklenice, za tiste, ki se branijo oranžnih kapljic, je na voljo tudi kakšen šampanjec ali penina, celo cviček bi lahko imeli in na točilnem pultu serijo domačih žganic.

Trendi Gostilna Skaručna: domača pojedina ob gramofonu

2. (2.) Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom)

Eden najzanimivejših kuharjev pri nas v slikoviti vasici Šentjošt počasi, a vztrajno piše zgodovino. Pa ne samo kulinarične. Šentjošt postaja središče za pohodnike, sankače, kolesarje in predvsem ljubitelje sodobne jedače. Skrajno moderna kuhinja mnogih tehnik temelji na domačih sestavinah. Degustacija je okoli 40 evrov, imajo pa tudi odločno vinsko karto, da o ekološki račji farmi niti ne govorimo.

Ocena gostilne: Grič
Trendi Gostišče Grič: ekstremna kuhinja v Šentjoštu

3. (3.) Gostilna Kirn (Jezero)

Malo je bolj legendarnih gostiln v Sloveniji. Spodnji Kirn ima zgodovino, ki vključuje kronane glave in predsednike, njegov šef pa ima za sabo preučevanje vseh svetovnih slogov hrane in vina. Zdaj odpirajo le ob koncu tedna, če se naročite, mogoče še v petek, a ne preveč radi. A še vedno za kakšnih 30 evrov na osebo ponujajo sveže, sezonske jedi izpod prstov neprekosljive domače kuharice, ki imajo korenine v prestižni ljubljanski kuhinji. V kleti so vedno zanimiva, bolj ali manj slovenska vina.

Gostilna Kirn
Trendi Gostilna Kirn: pri "spodnjem" mojstru

4. (5.) Gostilna Čubr (Križ pri Komendi)

V Križu pri Komendi, ob cerkvi, ki ima gotovo najglasnejše zvonove v tem delu sveta, stoji že dolgo najboljša gostilna na kamniškem koncu. Še vedno mešajo domačo kuhinjo z ustvarjalnimi motivi, za 33 evrov imajo tri degustacijske menije s po šestimi jedmi, tudi veganskega, ob sobotah pa vam bodo skuhali tudi običajno gorenjsko kosilo. Imajo zanimivo vinsko ponudbo naših in prestižnih tujih vin.

Ocena gostilne: Čubr
Trendi Gostilna Čubr: pohane piške in degustacija

5. (4.) Gostilna Kovač (Tomačevo)

Pri Kovaču ostajajo zvesti tradiciji. Ne ponujajo ničesar novega, vztrajajo pri dobro pripravljeni domači hrani, ki jim je prinesla slavo med slovenskimi poslovneži, kot po novem pravimo direktorjem. Ob juhah, lepih kosih mesa in ribah je treba reči, da vedno lepo dopolnjujejo tudi vinsko ponudbo. 30 evrov na osebo.

Trendi Gostilna Kovač: gostija na obrobju mesta

6. (6.) Krtina d'Ampezzo (Imeno)

V zadnjem času se je samosvoj kuhar (hrvaških korenin) iz Piemonta dokončno usidral na mestu nekdanje turistične kmetije in kot kaže, mu simpatične lokacije ne bo treba zamenjati. Vinsko klet je opremil tudi z nekaj boljšimi italijanskimi vini, nekaj cenejše kapljice pa je mogoče dobiti tudi na kozarec. Jedi svoje nekdanje domovine ponuja v menijih po 38 evrov.

Ocena gostilne: Krtina d'Ampezzo
Trendi Krtina d'Ampezzo: vino in vrtnice pri italijanskem šarmerju

7. (7.) Gostilna Repnik (Kamnik)

Domača, lokalna, delno sledljiva ponudba, ki stopa po poteh okusov Kamnika, ne izključuje preprostih malic in kosil. Konec koncev imajo tudi sobe, ob porokah, cateringu in konjih pa so našli dovolj energije, da so na mizo postavili solidno vinsko karto. Za okoli 25 evrov se boste konkretno najedli, če pa po večerji raje ne bi vozili, so moderne sobe na voljo za manj kot 100 evrov za dve osebi.

Trendi Gostilna Repnik: med tuhinjsko filo in kloštrsko kremšnito

8. (8.) Posestvo Trnulja (Črna vas)

Na veliki ekološki kmetiji na Barju je mogoče prespati, ob nedeljah pa za nekaj ur, menda ob pomoči nekoč najboljšega kuharja v Sloveniji, kmetija postane tudi ekološka gostilna. Večino sestavin pridelujejo na lastni zemlji ali pa si pomagajo z nakupom pri naših eko proizvajalcih. Za skupine sicer gostilno na posestvu, kjer so tudi vsa vina ekološka, po predhodnem naročilu odprejo vsak dan. Hrana 35 evrov na osebo.

Trendi Posestvo Trnulja: postojanka pri zdravilnem bezgu

9. (-) Gostilna pr' Kopač (Brezovica)

Kronično dobro obiskana gostilna v Brezovici, ki po obisku gladko premaguje množično, a ne ravno zelo kakovostno konkurenco, se je v zadnjem času opremila z nekaj prizidki, del ponudbe je posodobila in predvsem dodala zanimivejšo vinsko ponudbo. Še vedno pa je jasno, da najbolje prodajajo praznično klasiko, ocvrte mesnine in pripadajoče priloge. Za hrano imejte s seboj kakšnih 20 evrov.

Trendi Gostilna pr' Kopač: tradicija razprodanih miz in polnih krožnikov

10. (9.) Gostilna pri Mari (Kamnik pod Krimom)

Še vedno velja, da ekipa Mare najraje kuha na ljubljanski Odprti kuhni, kar do neke mere onemogoča obiske v postojanki nad Barjem. Kuhajo bolj ali manj običajne slovenske (mesne) praznične jedi, značilne za ljubljansko okolico, čeprav jih začinijo s kančkom ustvarjalnosti, zelišči in zelenjavo. Vinska ponudba je za to raven kuhinje presenetljivo raznolika, za hrano pa boste odšteli kakšnih 20 evrov na osebo.

Ocena gostilne: Pri Mari
Trendi Gostilna pri Mari: prijazna večerja nad Barjem
Domačija Javornik
Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami
Portorož
Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri
Novo mesto
Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju
hiša franko
Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem
Gorenjska
Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem
Vipavska dolina, Zemono
Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih
Maribor
Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju
Ne spreglejte