SiolNET. Trendi Kulinarika
3,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Krtina d'Ampezzo: vino in vrtnice pri italijanskem šarmerju

3,83

termometer

 | Foto: Miha First
Foto: Miha First

Nekaj naših lokalov se je začelo razvijati v prijazne gostilne, kjer je mogoče samo nekaj spiti in poklepetati ali pa konkretno jesti in piti. Med njimi je tudi oštarija z duhovitim imenom v moravških hribih.

Italijanska restavracija, ki na hitro spomni na turistično kmetijo ali celo kak planinski dom, je prijazna hiška na hribu, ki je v zadnjih letih po skromnih začetkih začela privabljati množice ljubiteljev hrane, vina in predvsem ob koncih tedna tudi tiste, ki si želijo malo zabave.


Krtina d'Ampezzo

Imenje 21, 1251 Moravče

Telefon: 051 630 631


Italijanski kuhar je v moravških hribih našel idealno razmerje zelo klasične italijanske kuhinje in slovenskih vzorcev uživanja.

Uvodna modrost: Kdor gre v posteljo brez večerje, bo slabo spal. | Foto: Miha First Uvodna modrost: Kdor gre v posteljo brez večerje, bo slabo spal. Foto: Miha First

In čeprav je šef doma iz Piemonta, so jedi v Krtini tudi iz drugih italijanskih pokrajin, pa tudi vina so, odkar je razširil vinsko ponudbo, iz številnih delov naše zahodne sosede. Za začetek je na primer prosecco Soligo, ob številnih ne predragih kapljicah pa se nismo mogli upreti in smo naročili amarone Campagnola, eno od dražjih kapljic, ki so na sporedu. Rdeča vina so iz Apulije, Toskane in Piemonta, pri belih jih je več iz Piemonta, v glavni vlogi je gavi, od naših se najde kak cviček, za privržence nepreteresljivih šampanjcev je na hladnem Moet.

Ocena gostilne: Krtina d'Ampezzo | Foto: Miha First Foto: Miha First

Na prvem mestu ponujajo ribji meni za 36 evrov po glavi, naše omizje pa se je v hribih nedaleč od avtocestne povezave med Ljubljano in Mariborom raje odločilo za kombinacijo mesne in ribje scene. Pozdravne bruskete so bile obložene z namazom iz tuna in artičok oziroma s paradižnikom s tržaško omako.

Pozdrav iz kuhinje: bruskete s tunom oziroma paradižnikom | Foto: Miha First Pozdrav iz kuhinje: bruskete s tunom oziroma paradižnikom Foto: Miha First

Kot prvi predjedi sta sledila konkreten, nasiten, kar močno začinjen tatarski biftek in bagna cauda, klasična italijanska omaka iz inčunov, oljčnega olja, česna, masla, v katero lahko namakamo zelenjavo vseh vrst, krompir in celo kruh. V Sloveniji je drugje nismo opazili, jo pa res priporočamo, pa ne samo zato, ker je to najljubša jed aktualnega papeža.

Tatarski biftek s hruško
 | Foto: Miha First Tatarski biftek s hruško Foto: Miha First

Zdi se, da je italijanski gostinec v zadnjem obdobju v pripravi jedi še napredoval, čeprav je na jedilnem listu mogoče opaziti tudi ribjo ploščo. Bolj so nas zanimali kalamari v pikantni paradižnikovi omaki s kaprami, kot jih menda radi jedo v Livornu. Izvrstna jed, ki jo ponujajo kot predjed ali kot konkretnejšo finalno dobroto.

Kalamari v pikantni paradižnikovi omaki s kaprami | Foto: Miha First Kalamari v pikantni paradižnikovi omaki s kaprami Foto: Miha First

"Pašta fižol" | Foto: Miha First "Pašta fižol" Foto: Miha First

Med juhami smo si izbrali hišno verzijo pasta e fagioli oziroma pašta fižola, spet eno od tistih jedi, ki jih pri nas težko dobite, res pa je, da je gosta krema v Krtini precej drugačna od klasike. Verjetno največja izbira je medtem pri testeninah. Kakopak. Aglio e olio (česen in olje). Arrabiata. Trofie s pestom. Orecchiette z baziliko. Njoki s štirimi siri. Ali pa s slanino in bučkami. Rezanci s hašejem, po naše bolonjeze, ali pa z morskimi sadeži oziroma s prekajenim lososom, tudi s tunom in kaprami jih je mogoče dobiti.

Rigatoni all'amatriciana | Foto: Miha First Rigatoni all'amatriciana Foto: Miha First

Pri Krtini imajo tudi raviole, rižote in lazanje, mi pa smo se tistega, resnici na ljubo, kislega popoldneva lotili peresnikov all'amatriciana s slanino, sirom in paradižnikom. Tradicionalna, rahlo pikantna jed kot večina v Krtini, kjer se brez večjih fuzij lotevajo tudi glavnih jedi. Nekaj je piščančjih, z italijanskim vinom pripravljajo omake za zrezke in pečenke, pa tudi florentinca imajo za 4,5 evra na kilogram. Podobno poceni je dobro pripravljen biftek, ki vas bo stal kakšnih 20 evrov.

Biftek, ki pomoči rukole ne bi potreboval | Foto: Miha First Biftek, ki pomoči rukole ne bi potreboval Foto: Miha First

Jasno, za glavno jed si lahko privoščite tudi brancina, orado, škampe, školjke in omenjeno ploščo, za nas pa so že igrale sladice – imajo ves italijanski spekter, celo sladko vino santo z mandljevim piškotom in seveda tiramisu. Šokirali so nas s panakoto s črnimi tartufi in akacijevim medom, poskusili smo še limonov sorbet.

Ocena gostilne: Krtina d'Ampezzo | Foto: Miha First Foto: Miha First

Če bi bilo več časa in manj ovir na poti v Ljubljano, bi se spoprijeli z grapo ali kakšnim drugim težkim alkoholom, tako pa smo se zadovoljili z rumenimi vrtnicami, ki jih italijanski šarmer podari vsaki obiskovalki gostilne. Mimogrede, cena treh jedi in sladice je kakšnih 35 evrov na osebo.

Povzetek

Gostilna italijanskega kuharja in italijanskih specialitet s pridihom slovenskega podeželja. Kombinacija dobro pripravljenih tradicionalnih italijanskih predjedi, testenin, mesnih in ribjih jedi, pa naj gre za recepte iz Piemonta, Toskane, Lacija ali Sicilije.

Vinska karta je vse boljša, v prvi vrsti so vina iz Piemonta, imajo pa tudi toskance, vina iz Veneta, tudi kakšno slovensko buteljko je mogoče najti.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

delitve: 140
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin