Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
18. 2. 2018,
17.57

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

1

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca dnevnik nekdanjega olimpijca Mitja Kunc Jakov Fak Jakov Fak Žan Kranjec Žan Kranjec Pjongčang 2018

Nedelja, 18. 2. 2018, 17.57

6 let, 1 mesec

Dnevnik nekdanjega olimpijca (9.)

"Škoda, ta vrhunski rezultat bo čez 14 dni pozabljen"

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

1

Žan Kranjec | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Izjemna uvrstitev. Lahko mu le čestitam," je odlično četrto mesto Žana Kranjca v veleslalomu komentiral nekdanji slovenski smučar in zdaj smučarski trener Mitja Kunc, ki dodaja, da tako visoka Kranjčeva uvrstitev zanj ni nobeno presenečenje. 

Po vsakem tekmovalnem dnevu na olimpijskih igrah v Pjongčangu na Sportalu objavljamo dnevnik nekdanjega slovenskega olimpijca, ki komentira dogajanje tistega dne tekmovanja petih krogov.

"Za Žanom je res odlična sezona in fant je že toliko zrel, da sem vedel, da bo zelo konkurenčen. Tudi podlaga v Južni Koreji in teren mu zelo ležita, žal pa je medaljo izgubil v prvi vožnji, ko se na zelo naravnost postavljeni progi ni najbolje znašel in si je nabral malce prevelik zaostanek. V drugo je pokazal, kaj zna. Ob pravem pristopu mu je uspela odlična vožnja, žal pa je na koncu malce zmanjkalo. Škoda, saj vsi vemo, da na olimpijskih igrah štejejo le odličja."

Ve, kako je za las ostati brez odličja

Kunc tudi sam ve, kako je na olimpijskih igrah ostati brez odličja. V Lillehammerju leta 1994 je v slalomu le za devet stotink zaostal za tretjim mestom, ki ga je takrat zasedel njegov reprezentančni kolega Jure Košir.

Mitja Kunc je v svetovnem pokalu zmagal samo enkrat, in sicer ravno v Južni Koreji v Jong Pjongu. | Foto: Vid Ponikvar Mitja Kunc je v svetovnem pokalu zmagal samo enkrat, in sicer ravno v Južni Koreji v Jong Pjongu. Foto: Vid Ponikvar

"Četrto mesto praktično vsi čez 14 dni pozabijo in ostane le v statistiki, ki jo na vsake toliko obudijo le novinarji pri kakšnih zgodbah ali pa pri komentiranju tekme. Tako kot sem rekel, ljudje se spomnijo le odličij, zato mi je Žana malce žal. A to bo moral vzeti kot šolo za naprej. Če bo zdrav, ga čakajo vsaj še ene olimpijske igre, mogoče bo tam imel več sreče. Tako pač je. To je šport," pravi nekdanji trener slovenske reprezentance, ki je nekaj časa bdel tudi nad Kranjcem.

O njem lahko pove le pozitivne stvari in meni, da še nikakor ni rekel zadnje. "Žan raste iz sezono v sezono. Tudi mentalno je zelo napredoval in postal res tisti pravi konkurenčni prvokategornik.  Vem, da si je sam želel medaljo, v to sem prepričan. Če si na enem najtežjih veleslalomov v sezoni na stopničkah, niti ne more biti drugače."

Pri Kuncu je bilo drugače

Kunc je pred leti sodeloval pri razvoju zdaj vse bolj zrelega Žana Kranjca. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kunc je pred leti sodeloval pri razvoju zdaj vse bolj zrelega Žana Kranjca. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kunc verjame, da Žan nad četrtim mestom ne bo preveč razočaran. "Seveda malce peče, a to je šport in tega se navadiš. Spomnim se Lillehammerja, a pri meni je bila zgodba malce drugačna. Kot boljši veleslalomist sem od tiste tekme pričakoval več, a v drugem teku zaradi superveleslalomske postavite dosegel manj, kot sem pričakoval (14.). Kot peti po prvi vožnji sem imel odlično izhodišče, nato pa se na hitro postavljenem drugem teku nisem znašel. Dokaz, da je bilo res tako, je Markus Wasmeier, ki je dobil tako superveleslalom kot tudi veleslalom," se Kunc spominja razočaranja na veleslalomu, pa tudi slaloma, kjer bi se kmalu zgodila velika senzacija.

"Na štart slaloma sem se postavil zares sproščeno. Bo, kar bo, sem si dejal in napadal, sploh na drugi progi, in prišel zelo blizu najboljšim. Ampak, kot sem rekel, kdo ve za to četrto mesto, razen vi in mogoče drugi smučarski delavci, nihče drug," se je nasmehnil 46-letni smučarski strokovnjak, ki trenutno kot trener deluje v ekipi Dvornik Transport.



Kolikor mu čas dopušča

Kunc pravi, da olimpijske igre spremlja toliko, kot mu dopušča čas. Kar mu uide, pa pogleda na spletnih straneh. Mimo njega torej ni šlo niti deseto mesto Jakova Faka na 15-kilometrski preizkušnji skupinskega štarta. "Nič ne de. Že pred dnevi sem dejal, da bo njegovo srebro edina medalja. Po vsem, kar se je dogajalo pred začetkom olimpijskih iger, si je to res zaslužil," se je spomnim tudi afere okoli nošenja slovenske zastave, a vsega skupaj ni hotel še enkrat pogrevati.

Jakov Fak je v Koreji Sloveniji priboril edino medaljo. | Foto: Stanko Gruden, STA Jakov Fak je v Koreji Sloveniji priboril edino medaljo. Foto: Stanko Gruden, STA

Je pa štirikratni olimpijec bil malce kritičen do napovedi slovenske posadke v Pjongčangu: "Če se ne motim, je delegacija napovedala šest odličij, kar se mi je že takrat zdelo zelo pretirano. Včasih tega nismo počeli. Seveda so bile tihe želje, a pri takih napovedih je treba prej nekaj narediti in pokazati. Če pa že eno leto prej napoveduješ odličje na tako specifični tekmi, se velikokrat kaj zalomi. To ni ravno po mojem okusu."

"Slovenija je res fenomen"

Kunca seveda tako kot vse navdušujejo tudi slovenski hokejisti, ki so naprej poskrbeli za čudež proti ZDA, po malce slabši predstavi proti Rusiji pa so po kazenskih strelih pokorili še Slovake.

"Moram priznati, da si tekem nisem pogledal, a lahko rečem, da je to še en čudež v vrsti slovenskih športnih uspehov. Slovenija je res fenomen in fantom le želim, da pozitiven trend nadaljujejo. So iz pravega  testa, to so že dokazali, in verjamem, da še niso rekli zadnje."

"Slovenija je športni fenomen. Hokej ni izjema." | Foto: Getty Images "Slovenija je športni fenomen. Hokej ni izjema." Foto: Getty Images

Ni optimist

Slovenija ima do zdaj Fakovo srebro, bi se lahko do konca tega velikega tekmovanje še kje zableščalo? "Težko rečem. Naše veleslalomistke so bile zrele za odličje in če bi imela katera od naših predstavnic res dober dan, bi lahko bilo marsikaj, mogoče se lahko kaj zgodi v kombinaciji, a glede na formo bo težko. Zdi se mi, da so malce padle. Kje bi še lahko? Zagotovo so tukaj Filip Flisar in ekipna tekma skakalcev. Tudi naši orli ne kažejo ravno vrhunske forme, zato ne kaže najbolje. Tako kot sem rekel, Fak nam bo priboril edino medaljo, upam, da se motim. A konec koncev tudi to ni tako slabo. Bolje kot nič."

Ne spreglejte