Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
10. 2. 2018,
21.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,26

2

Natisni članek

Damjan Fras Peter Prevc Peter Prevc Pjongčang 2018 dnevnik nekdanjega olimpijca

Sobota, 10. 2. 2018, 21.00

6 let, 2 meseca

Dnevnik nekdanjega olimpijca (1.)

Tega, kar je doživljal Peter Prevc, ni na svoji koži nikdar občutil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,26

2

Peter Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

"Tekma je bila zelo dolga. V drugi seriji me je presenetilo, da je na koncu zmagal Andreas Wellinger. Peter Prevc je bil v težkem položaju, ker je moral v prvi seriji toliko časa čakati na svoj nastop. Čakanje mu je načelo živce. Po domače povedano, zgoraj je ob vsem tem mrazu zmrznil. Sam v karieri nikdar nisem šel tolikokrat z rampe," je Damjan Fras, dobitnik bronaste medalje na ekipni tekmi na zimskih olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002, povzel videnje na posamični tekmi na srednji skakalnici v Pjongčangu.

Po vsakem tekmovalnem dnevu na olimpijskih igrah v Pjongčangu bomo na Sportalu objavili dnevnik nekdanjega slovenskega olimpijca, ki bo komentiral dogajanje tistega dne tekmovanja petih krogov. Prvi sodelujoči je nekdanji smučarski skakalec Damjan Fras, ki se je osredotočil predvsem na razvlečeno tekmo smučarskih skakalcev na srednji skakalnici.

Po prvi preizkušnji na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu ima največ razlogov za veselje Nemec Andreas Wellinger. Po prvi seriji je bil četrti, v drugo pa z izvrstnim skokom stopil na sam vrh. Z devetega mesta je do brona poneslo Roberta Johanssona, njegov rojak Johan Andre Forfang pa je edini, ki je iz prve serije zadržal mesto na zmagovalnem odru in se veselil srebra.

Vodilna Poljaka po prvi seriji Stefan Hula in Kamil Stoch sta v drugo padla tik pod oder za zmagovalce. Od slovenskih skakalcev je bil na 12. mestu najvišje uvrščen Peter Prevc, ki je v prvi seriji zmrzoval na skakalnici, potem ko mu je žirija tekmovanja zaradi močnega vetra kar trikrat prižgala rdečo luč. V Pjongačngu namreč vladajo hude zimske razmere, zato je naš skakalni šampion preživljal težke trenutke.

"Naj gre vsak tja gor stat v tej obleki in bo videl, kako mrzlo je"

Andreas Wellinger je Damjana Frasa presenetil. | Foto: Sportida Andreas Wellinger je Damjana Frasa presenetil. Foto: Sportida "Tekma je bila zelo dolga. V drugi seriji me je presenetilo, da je na koncu zmagal Wellinger. Mislil sem, da bosta oba Poljaka med najboljšimi tremi. Sicer pa je bila tekma zelo težka, saj je na prizorišču zelo mrzlo in še pihalo je. Peter Prevc je bil v težkem položaju, ker je moral v prvi seriji toliko časa čakati na svoj nastop. Čakanje mu je načelo živce. Po domače povedano, zgoraj je zmrznil. Telesna temperatura ob njegovem nastopu ni bila prava. Skok mu je nato ušel. Mišica ni bila tako prožna, kot bi bila sicer. Sam na svoji koži kaj takega nisem okusil. Morda sem šel dvakrat največ z rampe in spet gor," je nekdanji slovenski skakalec Damjan Fras pokomentiral dogajanje na srednji olimpijski skakalnici.

Nato se je še enkrat dotaknil zimskih razmer, ki so vladale v Pjongčangu: "Naj gre vsak stat tja gor v tej obleki in bo videl, kako mrzlo je. Povsem zmrznjen postaneš, če toliko časa čakaš in moraš še skočiti. Saj dela adrenalin, vendar pri izvedbi nisi stoodstoten."

"Upam, da bo drugi skok prenesel na večjo napravo, ki bi morala našim bolj odgovarjati"

Zato pa je bil vesel Petrovega drugega skoka, ki naznanja svetlejšo prihodnost: "V drugo ni imel česa izgubiti. Skočil je na polno in naredil odličen skok. Upam, da ga bo prenesel na večjo napravo. Vsi naši skakalci so bolj orientirani kot letalci, zato jim bo večja naprava bolj ustrezala."

V drugo ga je poneslo kar 113 metrov, druga daljava dneva, in Fras upa, da bo ta skok osnova za veliko skakalnico. | Foto: Getty Images V drugo ga je poneslo kar 113 metrov, druga daljava dneva, in Fras upa, da bo ta skok osnova za veliko skakalnico. Foto: Getty Images

Čeprav se Slovenci niso podali v pravi boj za medalje in so za njimi vidno zaostali, Fras tega ne jemlje kot razočaranje. Povlekel je vzporednice s Salt Lake Cityjem, kjer je skupaj s Primožem Peterko, Petrom Žonto in Robertom Kranjcem osvojil bronasto medaljo na ekipni preizkušnji.

"Nam se je takrat poklopilo. Danes se ni. Več stavim na ekipno tekmo."

Damjan Fras je še vedno povezan s športom. V Kranju ima fitnes, sicer pa se ukvarja z vadbo xBody. | Foto: Vid Ponikvar Damjan Fras je še vedno povezan s športom. V Kranju ima fitnes, sicer pa se ukvarja z vadbo xBody. Foto: Vid Ponikvar "Če bi bilo kaj danes, bi bil presenečen. To je tako kot pri nas, ko smo osvojili medaljo. Nihče ni pričakoval, da bomo kaj dobili. Če bi takrat prišli domov brez nje, ne bi bil nihče razočaran, tako pa smo pozitivno presenetili. Poklopilo se nam je. Danes se ni. Več stavim na ekipno tekmo. Tam se mi zdi, da so bolj močni, čeprav so tudi že na posamičnih tekmah v sezoni pokazali, da lahko skočijo do zmage. Na velikih tekmovanjih se ti mora enostavno poklopiti. Niso le dobri skoki tisti, zato nimamo biti kaj razočarani," pravi Fras, ki tudi po skakalni karieri ostaja v športu. V Kranju ima namreč fitnes klub, sicer pa se aktivno ukvarja z vadbo xBody, ki ima privržence tako med vrhunskimi športniki kot med ljudmi iz šovbiznisa.

Osvojena medalja iz Salt Lake Cityja bo vedno zapisana v njegovem srcu, a se v času, ko so olimpijske igre, ne vrača pretirano v preteklost: "Pravzaprav se ne spominjam več olimpijskih iger. Morda v tej meri, kako je bilo. Da bi podoživljal, ne. V Salt Lake Cityju je bilo zelo lepo. Živeli smo v vasi, in sicer v predelani vojašnici. To ni bila takšna, kot so bile pri nas. Tam smo imeli vse za sprostitev. A smo bili veliko časa zunaj vasi, saj smo se morali približno uro peljati do skakalnice, kjer smo bili po cele dneve. Vse skupaj je hitro potekalo, kolikor se spominjam."

Bronasto odličje nima posebnega mesta, ampak mu družbo delajo tudi druge medalje. Z razlogom, poudarja Fras, ki je skakalno pot zaključil leta 2006: "Olimpijska medalja je v družbi tistih z mladinskih svetovnih prvenstev. Vsaka medalja je bila zame v tistem obdobju najbolj pomembna."

Ne spreglejte