SiolNET. Sportal ZOI
2,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dnevnik nekdanjega olimpijca (7.)

Zadišalo je po Sarajevu 1984, ko niso mogli verjeti svojim očem

2,52

termometer

Rusija Slovenija hokej Pjongčang
Foto: Guliver/Getty Images

Visok poraz Slovenije proti Rusiji (2:8) ni presenetil nekdanjega hokejista Igorja Beribaka, ki je pred 34 leti na olimpijskih igrah v Sarajevu tudi sam občutil moč ruskih oklepnikov. "Na žalost je bilo po rezultatu res tako videti," se je odzval na opazko, da je v zraku visela ponovitev rezultata proti Sovjetski zvezi iz Sarajeva (1:9), ko člani Jugoslavije niso mogli verjeti, da so enkrat ukanili Vladislava Tretjaka. Še naprej zaupa našim fantom in jim želi, da v soboto s spočito glavo planejo po Slovakih. Ob tem čestita Jakovu Faku in upa na ugodnejši veter skakalcem.

Po vsakem tekmovalnem dnevu na olimpijskih igrah v Pjongčangu na Sportalu objavljamo dnevnik nekdanjega slovenskega olimpijca, ki komentira dogajanje tistega dne tekmovanja petih krogov.

Slovenska hokejska reprezentanca je v petek občutila moč Rusije (2:8), kar ni niti malo presenetilo nekdanjega člana slovenske in jugoslovanske hokejske reprezentance Igorja Beribaka, ki danes hokejsko znanje predaja mladim.

"Glede na to, da so prvo tekmo proti Slovakom izgubili, je bilo to, kar smo videli danes, zame kar pričakovano. Niso si mogli privoščiti še enega poraza proti kakovostno slabši reprezentanci. Mislim, da so bili po Slovaški deležni tudi kritik, tako da so morali pokazati res vse. Po mojem mnenju so igrali kar na stotih odstotkih, in to večino tekme." "Upam, da bodo fantje tekmo z Rusi čim prej pozabili, da se zavedajo, proti kakšni ekipi so igrali, in da bodo v soboto proti Slovakom prikazali igro, kot so jo ob koncu proti ZDA." "Upam, da bodo fantje tekmo z Rusi čim prej pozabili, da se zavedajo, proti kakšni ekipi so igrali, in da bodo v soboto proti Slovakom prikazali igro, kot so jo ob koncu proti ZDA." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Povedli so s 5:0, pa so še kar igrali trdo, drsali, hoteli še več zadetkov, niso se ustavljali. V preteklosti smo verjetno že igrali proti boljši ruski reprezentanci z NHL-ovci, a so ti ob visokem vodstvu vedno nekoliko stopili s plina, tokrat žal ne. Rezultat je kar realen, morda smo dobili kakšen zadetek preveč, a nimamo kaj, bili so precej boljši in so zasluženo visoko zmagali," je Rusom čestital 53-letnik, ki v zbornaji komandi kot večina vidi glavne favorite za olimpijsko zlato.

"Mislim, da bodo s tako igro kar v vrhu olimpijskih iger, da bodo igrali za prvo mesto. Je pa tako, da je na olimpijskih igrah mogoče marsikaj, kar se je pokazalo ob njihovi tekmi s Slovaki.""Upam, da se zavedajo, proti kakšni ekipi so igrali"

"V preteklosti smo verjetno že igrali proti boljši ruski reprezentanci z NHL-ovci, a so ti ob visokem vodstvu vedno nekoliko stopili s plina, tokrat žal ne." "V preteklosti smo verjetno že igrali proti boljši ruski reprezentanci z NHL-ovci, a so ti ob visokem vodstvu vedno nekoliko stopili s plina, tokrat žal ne." Foto: Guliver/Getty Images

Beribak je leta 1984 kot 19-letnik z jugoslovansko reprezentanco nastopil na domačih olimpijskih igrah v Sarajevu. Takrat je ekipa, sestavljena zgolj iz slovenskih hokejistov, prav tako igrala proti Rusom oziroma večinoma "ruski" Sovjetski zvezi, ki je brez poraza osvojila olimpijski turnir.

Jugoslavija jim je takrat priznala premoč z 1:9 in bila ena redkih, ki ji je uspelo poslati plošček za hrbet Vladislava Tretjaka. Ob zadetku je domača ekipa le stežka verjela, da je premagala legendarnega vratarja. Več o spominu na igre pred 34 leti si lahko preberete v sivem okvirju ob koncu članka.

V Pjongčangu je ob vodstvu Rusije z 8:1 zadišalo po rezultatu iz Sarajeva. "(smeh, op. a.) Na žalost je bilo po rezultatu res tako videti, a taka tekma pač pride. Upam, da jo bodo fantje čim prej pozabili, da se zavedajo, proti kakšni ekipi so igrali, in da bodo v soboto prikazali igro, kot so jo ob koncu proti ZDA," se je na opazko odzval Beribak in pogled usmeril proti soboti.

Vzeti dobro s tekme z ZDA, pustiti slabo s tekme z Rusijo

Naši hokejisti bodo v soboto ob 13.10 namreč spet v akciji. Na zadnji tekmi skupinskega dela jim bodo nasproti stali Slovaki. Čim več nabranih točk proti Slovaški bi Sloveniji prineslo boljše izhodišče za repasaž, v katerem se bo osem izbranih vrst borilo za četrtfinale.

Upa, da bodo proti Slovakom prikazali predstavo, podobno zadnji tretjini proti ZDA. Upa, da bodo proti Slovakom prikazali predstavo, podobno zadnji tretjini proti ZDA. Foto: Stanko Gruden, STA "Pomembnejša tekma nas čaka v soboto, ker če izgubimo proti Slovakom, nismo z zmago z ZDA naredili skoraj nič. No, seveda smo, to je izjemen dosežek, a na koncu bi lahko bili kljub odmevni zmagi zadnji. Lahko pa smo drugi, saj je tako izenačeno. Verjamem, da se Slovake da premagati. Če bi jih, potem bo to res nov lep dosežek."

Fantje so morali hitro pozabiti boleč poraz proti Rusom, kar včasih ni najlažje, a trener mladih selekcij Olimpije verjame, da jim je to uspelo: "To tekmo je treba čim prej pozabiti in proti Slovakom prikazati najboljše s tekme z ZDA. Pa tudi s te tekme vzeti določene stvari, sploh pa ne delati določenih napak, ki jih res ne bi smeli. Ti fantje so tako izkušeni, za seboj imajo toliko tekem, da vedo, kako naprej. Naj si spočijejo in gredo proti Slovaški z ničle. Upam, da se nam vse izide, od igre v polju do vratarja - za uspeh mora biti res vse popolno."Vsa čast Faku

"Vsa čast, da se je pobral po vsem skupaj, tudi po ne najboljših prvih dveh tekmah." "Vsa čast, da se je pobral po vsem skupaj, tudi po ne najboljših prvih dveh tekmah." Foto: Stanko Gruden, STA Kot nekdanji športnik rade volje spremlja tudi preostale Slovence v Pjongčangu, še posebej je navdušen nad izjemno vrnitvijo biatlonca Jakova Faka, ki je danes prejel zasluženo srebrno odličje.

"Danes sem malce gledal slalom druge vožnje, ko je Shiffrinova ostala brez kolajne. Zagotovo izstopa Jakov Fak. Včeraj sem spremljal mlado biatlonko (Urška Poje, op. a.), zadela je vse tarče, dosegla najboljši rezultat v karieri, lepo. Za vsakega, ki na olimpijskih igrah – te so posebno tekmovanje – doseže rezultat kariere, sezone, je to lep uspeh," pravi Beribak in čestita srebrnemu junaku Faku: "Vsa čast, da se je pobral po vsem skupaj, tudi po ne najboljših prvih dveh tekmah."

"Mislim, da naši športniki na igrah spremljajo drug drugega. Seveda je vsak osredotočen na svoj šport, a vse zmage, kolajne, vsak pozitiven rezultat vpliva tudi nate. V Sočiju so mnogi hodili na tekme hokejistov (Slovenci so končali na sedmem mestu, op. a.), ob zmagah drugega vidiš, da je marsikaj mogoče, to lahko dvigne tvojo samozavest," razmišlja nekdanji branilec.

Vprašanje regularnosti tekem

Ob tem se nadeja, da se bo po Faku odprlo tudi skakalcem (v soboto ob 13.10 bodo imeli tekmo na veliki skakalnici).

"Morda so oni malo pod svojo ravnijo, a vsak lahko preseneti ne glede na to, kaj je bilo v preteklih dneh," pravi in upa, da jim bo Eol bolj naklonjen: "Upam, da bodo imeli naši skakalci več sreče, kot so je imeli na prvi tekmi. Sploh Prevc, ki so ga tolikokrat umaknili z zaletišča. Na takšne stvari moraš biti tudi v glavi res dobro pripravljen. Ta tekma je potekala v takih pogojih, da se res lahko vprašamo, ali je bila regularna. Ne vem, če. Je pa to stvar organizatorjev. Pa tudi v nordijski kombinaciji je imel eden od naših res veliko smolo, tako da potem ni imel veliko možnosti pri teku."

Beribak upa, da bodo imeli skakalci na veliki skakalnici ugodnejši veter. Beribak upa, da bodo imeli skakalci na veliki skakalnici ugodnejši veter. Foto: Stanko Gruden, STA

In kaj napoveduje za prihodnje dni olimpijskih iger? Meni, da bo padlo še kakšno odličje? "Že pred začetkom sem rekel, da imajo skakalci in biatlonci največ možnosti Če bo še kakšna, super, sicer pa je že ena medalja lep uspeh. Upam, da še hokejisti kakšno prinesejo (smeh, op. a.)," se je ob koncu pošalil Beribak, nato pa še en enkrat pripomnil, da je vse mogoče.

Olimpijski spomin na Sarajevo 1984: Rusi kot v vojski

Ne le tekme, ampak tudi to, da je v živo lahko videl športnike, ki jih je prej videl le po televiziji, lahko občutil odprtje olimpijskih iger in preostali spremljevalni program, je pustilo lepe spomine na Sarajevo. Ne le tekme, ampak tudi to, da je v živo lahko videl športnike, ki jih je prej videl le po televiziji, lahko občutil odprtje olimpijskih iger in preostali spremljevalni program, je pustilo lepe spomine na Sarajevo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Beribak je prvi Slovenec, ki je zaigral na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu elite. V Sarajevu je na OI nastopil kot 19-letnik. Kako se spominja olimpijske izkušnje?

"Takrat je bila naša ekipa sestavljena iz samih Slovencev, igrati doma, v Jugoslaviji je bilo res lepo. Bil sem 'mulc', najmlajši. Mislim, da sva bila z Marjanom Gorencem edina najstnika. Zame je bilo to sploh nekaj novega. Za nas so bili Rusi, takrat še kot Sovjetska zveza, in Švedi kot z drugega sveta. Gledal sem jih z odprtimi usti. Ne samo hokejiste, tudi druge športnike. Spomnim se, da je bila na treningih Rusov dvorana polna. Ne le navijači, vsi trenerji in igralci so hodili gledat, kako trenirajo. Seveda nam na treningih niso vsega pokazali. To je bila res ena velika izkušnja, sploh pri teh letih.

Najbolj fascinantno mi je bilo, da sem videl športnike, ki sem jih včasih spremljali le po televiziji, saj interneta ni bilo, sploh ruske hokejiste. Imeli so pravi vojaški režim. Pred hišo v vasi, v kateri so živeli, so pričakali Tihonova, ki je bil trener, ga pozdravili, odšli skupaj na kosilo, večerjo … Pri njih je vladala huda disciplina. Saj ne da mi ne bi bili disciplinirani, imeli smo določene stvari, ki smo jih morali spoštovati, ampak zanimivo je bilo videti profesionalce, ki so bili kot v vojski. To je bilo res zelo zanimivo videti.

Zanimivi so bili tudi spremljevalni programi, pa odprtje iger, pa mnogo stvari ob športu, spomnim se, da je Daniel Popović pel Julie. Ne bom pozabil, ko smo šli gledat Jureta Franka, ki je dobil kolajno. Samo spoznanje, kako so videti olimpijske igre, je bilo še bolj zanimivo kot tekme," se dogajanja izpred 34 let spominja Beribak.

Jugoslavija je kot ena redkih premagala legendarnega vratarja Vladislava Tretjaka. Jugoslavija je kot ena redkih premagala legendarnega vratarja Vladislava Tretjaka. Foto: Reuters

In še spomin na tekmo s Sovjetsko zvezo, proti kateri so izgubili 1:9: "Proti Sovjetski zvezi smo seveda igrali s strahospoštovanjem, a tudi nekoliko bolj z užitkom, saj smo vedeli, da proti Rusom in Švedom nimamo možnosti za kakšen rezultat. Ko je Ivan Ščap premagal Vladislava Tretjaka, je bila to za nas res velika stvar. Ne vem točno, kdo, mislim, da je bil Šuvak (Zvone Šuvak, op. a.), je letel po plošček v gol. Vsi smo le gledali, ali smo res premagali Tretjaka. Nismo mogli verjeti. To je bila za nas znanstvena fantastika, da smo jim dali gol. Tako za njih kot za nas je bil ta zadetek presenečenje. Na koncu so nas sicer visoko premagali, verjetno bi nas še bolj, če bi igrali 'na polno', a zadetka smo se veselili kot zmage."

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin