Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
18. 2. 2018,
12.14

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

2

Natisni članek

Pjongčang 2018 Jakov Fak Jakov Fak #zanase zanaše Klemen Bauer

Nedelja, 18. 2. 2018, 12.14

6 let, 2 meseca

ZOI, Pjongčang, biatlon, skupinski štart (moški)

Jakov Fak bo tolažbo poiskal ob pogledu na kolajno

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

2

Zmagovalec 15-kilometrske preizkušnje s skupinskim štartom je Martin Fourcade, ki je četrto olimpijsko zlato, drugo v Pjongčangu, osvojil po fotofinišu. Z istim časom je tekmovanje končal Nemec Simon Schempp. Jakov Fak je dosegel novo odlično uvrstitev, z enim zgrešenim strelom je bil na desetem mestu, Klemen Bauer je bil 20.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto: Najboljša trojica - Simon Schempp (2.), Martin Fourcade (1.) in Emil Hegle Svendsen (3.). | Foto: Reuters Najboljša trojica - Simon Schempp (2.), Martin Fourcade (1.) in Emil Hegle Svendsen (3.). Foto: Reuters  

Medtem ko je vodstvo tekmovanja po ogledu fotofiniš posnetka za zmagovalca zadnje posamične preizkušnje v Pjongčangu razglasilo Martina Fourcada, ki je bil pri sprožanju noge čez ciljno črto spretnejši od Nemca Simona Schemppa in ga ugnal za las, je bil najboljši slovenski biatlonski reprezentant Jakov Fak še na progi. Od najboljših ga je oddaljil zgrešeni 15. strel, po katerem je izgubil stik z vodilno skupino. V cilj je pritekel deseti, 36 sekund za zmagovalcem in dobrih 20 sekund za drugo skupino, iz katere se je do brona izstrelil Norvežan Emil Hegle Svendesen.

"Iztisnil vse …"

"Moška tekma. Žal nisem bil povsem v ospredju, a iz sebe sem skušal iztisniti vse. To sem sicer na koncu tudi plačal. Že pogled proti vrhu hriba je bil boleč, kaj šele vzpon," je po četrti tekmi na teh olimpijskih igrah dejal Fak, ki je bil na prvih dveh strelskih postankih brezhiben. Zalomilo pa se mu je ob tretjem streljanju, ko ga je pred zadnjo tarčo zmotila solza, zato je ponovil protokol, a zgrešil. V tekaškem delu tokrat 30-letni olimpijski podprvak ni bil med najhitrejšimi. Napad na drugo kolajno na teh igrah se zato ni končal po njegovih željah. "Ni veliko manjkalo, da bi bil strelsko stoodstoten. V teku pa iz tega telesa pač nisem mogel spraviti več," zagotavlja.

Jakov Fak je bil do tretjega streljanja tik za najboljšimi. | Foto: Reuters Jakov Fak je bil do tretjega streljanja tik za najboljšimi. Foto: Reuters

Po kolajno

Razočaranje? Slaba volja? "Odpravil se bom v svojo sobo in iz predala vzel kolajno. Takoj bom boljše volje," je z nasmehom odvrnil Jakov in se vnovič spomnil tudi zdravstvenih težav, ki so ga pestile v zadnjih dveh sezonah. "Če zavrtim čas za eno leto nazaj … Lahko sem zgolj ležal v postelji, spal in jedel. Zato je seveda velik uspeh, da sem lahko danes med najboljšo deseterico. Če pa dodam še to, da sem ta teden osvojil olimpijsko kolajno, lahko vse skupaj označim za eno veliko zmago," pravi Fak, na vprašanje, ali je bila osvojena kolajna tokrat prednost, pa odgovarja: "Danes je bila kolajna res prednost. A čustveno so me dogodki po velikem uspehu izpraznili, za nameček pa nisem mogel spati. Čustev je bilo preveč. Danes sem se vseeno trudil na vso moč."

Klemen Bauer je bil 20. | Foto: Getty Images Klemen Bauer je bil 20. Foto: Getty Images Bauer je meril med najboljše

V senci Fakovega nastopa pa se je v odkrit lov na vrhunski rezultat podal tudi Klemen Bauer. Začutil je namreč, da je tekaška forma na visoki ravni, kar je sprva tudi unovčil. Tekel je skorajda povsem na čelu kolone in poskušal nadzorovati potek dogodkov, a po štirih zgrešenih strelih je bil njegov končni domet 20. mesto. "Zadovoljen sem s svojim pristopom, s končnim razpletom pač ne. Ker sem napadal vrhunski rezultat, sem tvegal. Prvo strelsko napako sem še nadoknadil, nato ni šlo več. Ni se povsem izšlo. Naredila se je luknja, ki je ni bilo več mogoče zakrpati. Osmi ali 20.? Za medije je to vseeno," je po koncu nastopa dejal Bauer, ki bo, tako kot tudi Fak, nastopil še v obeh štafetnih preizkušnjah.

Takole sta se Fourcade in Simon Schempp vrgla v cilj, ki sta ga prečkala z istim časom, a je zmaga pripadla Francozu.  | Foto: Getty Images Takole sta se Fourcade in Simon Schempp vrgla v cilj, ki sta ga prečkala z istim časom, a je zmaga pripadla Francozu. Foto: Getty Images

 

 

 
Ne spreglejte