Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
11. 2. 2018,
20.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

Natisni članek

dnevnik nekdanjega olimpijca Tadeja Brankovič Pjongčang 2018

Nedelja, 11. 2. 2018, 20.00

6 let, 2 meseca

DNEVNIK NEKDANJEGA OLIMPIJCA (2.)

Ni jih mogla spremljati niti minuto

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57
Tadeja Brankovič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Za nami je drugi dan olimpijskih iger v Pjongčangu, kjer so bili nekoliko bolj v ospredju naši biatlonci. Jakovu Faku in preostalim našim se žal ni izšlo po načrtih. Po koncu drugega olimpijskega dneva smo poklicali nekdaj zelo uspešno slovensko biatlonko Tadejo Brankovič, ki je bila v svojih odgovorih zelo iskrena.

Po vsakem tekmovalnem dnevu na olimpijskih igrah v Pjongčangu bomo na Sportalu objavili dnevnik nekdanjega slovenskega olimpijca, ki bo komentiral dogajanje tistega dne tekmovanja petih krogov.

Tadeja Brankovič je bila poldrugo desetletje povezana z enim od najbolj napornim športov in je z njim živela vsak dan. Danes mineva sedem let, odkar je smuči postavila v kot. Zdaj se predvsem posveča svojima otrokoma in drugim stvarem, ki jih je prineslo življenje po karieri. Kako je ona videla nastope naših biatloncev?

"Če sem povsem iskrena, jih nisem spremljala niti minuto." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Če sem povsem iskrena, jih nisem spremljala niti minuto." Foto: Žiga Zupan/Sportida Ni imela časa, da bi se usedla pred televizor

"Če sem povsem iskrena, jih nisem spremljala niti minuto. V soboto je imela hčerka državno prvenstvo, popoldne pa sem bila v službi. V tem času so tudi maškare, tako da sem imela veliko dela, da sem našemila otroke (smeh, op. p.). V nedeljo sem bila na dogodku na Pokljuki ... Bili smo sicer vsi nestrpni in v pričakovanju, vendar žal nisem imela časa, da bi se usedla pred televizijo in gledala," je bila iskrena naša sogovornica, ki upa, da bo imela v prihodnjih dneh več časa za spremljanje olimpijskih iger v Pjongčangu, četudi so včasih ure tekmovanj nekoliko nerodne.

"Na vsak način se bom potrudila, da v miru pogledam kakšno tekmo. Ko sem sama tekmovala, so mi popoldanske ure povsem ustrezale. Zdaj ko živim povsem običajno življenje, so te ure najmanj ugodne. Takrat sem v službi, na treningu ali pa moram iti po otroke v šolo," je še dodala danes 38-letna Brankovičeva.

V svoji karieri je nastopila na štirih olimpijskih igrah in ob takšnih dogodkih se v njej še danes prižge olimpijski ogenj. "Danes to spremljam z drugačnimi občutki kot takrat, ko sem bila v vlogi tekmovalke. Včasih se vprašam, kako bi bilo, če bila v Pjongčangu ... Morda bi si želela biti tam, ampak če pomislim, koliko je vloženega truda in odpovedovanj ...  Zavedam se, da moraš biti v tem primeru osredotočen samo na eno stvar in da ne moreš izvajati dveh hkrati oziroma je zelo težko."

V svoji karieri je Tadeja Brankovič nastopila na štirih olimpijskih igrah. | Foto: Vid Ponikvar V svoji karieri je Tadeja Brankovič nastopila na štirih olimpijskih igrah. Foto: Vid Ponikvar

Javnost nikoli ni tako razočarana kot sam tekmovalec

Četudi ni mogla spremljati televizijskega prenosa naših biatloncev, je vendarle z enim očesom spremljala rezultate naših najboljših. In kako jih je ona sama ocenila? "Za Jakova (Jakov Fak, op. p.) lahko rečem, da je športnik svetovnega kova. Kaj je bilo danes narobe, vam ne znam povedati, ker nimam nobenih informacij iz našega tabora. Z  Jakovom sem govorila pred olimpijskimi igrami in zdel se mi je sproščen in motiviran. Prepričana sem, da je dobro pripravljen. Kaj je šlo tokrat narobe, ne vem. Ima pa še vseeno dobro izhodišče v zasledovalni tekmi. Zagotovo so vsi več pričakovali. Moram pa še povedati, da javnost nikoli ni tako razočarana kot tekmovalec. Treba je vse skupaj čim prej pozabiti in gledati naprej."

Jakov Fak in zastava Jakov Fak | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Pred olimpijskimi igrami je bilo precej povedanega in napisanega o Jakovu, potem ko je odstopil od kandidature za nošenje zastave na slovesnosti ob odprtju. Ta čast je pozneje doletela smučarko tekačico Vesno Fabjan. Brankovičeva meni, da to na Faka ni vplivalo, sama ga označuje kot človeka z veliko začetnico.

"Jakov zna s svojo mentaliteto ves stres obrniti v pozitivno stran, a na koncu je tudi on samo človek. Pri zastavi se je odzval tako, kot je sam čutil, da je najbolje zanj. Konec koncev smo imeli tudi Slovenca, ki je nosil kosovsko zastavo ... Ljudje imajo pravico do svojih komentarjev in na koncu je na plečih tekmovalca, kako bo vse skupaj prenesel."

"Olimpijske igre so nepredvidljive in komu se lahko tudi kaj posreči." | Foto: Guliverimage/Getty Images "Olimpijske igre so nepredvidljive in komu se lahko tudi kaj posreči." Foto: Guliverimage/Getty Images

Olimpijske igre so nepredvidljive

Čeprav v prvih dveh dneh slovenski olimpijci niso dosegli najboljših rezultatov, je Tadeja Brankovič optimistična in prepričana, da so naši športniki sposobni vrhunskega rezultata. "Jaz ne računam le na eno medaljo, ampak tudi na kakšno več. Razen Jakova nimamo nobenega, ki bi lahko izstopal. Ne nazadnje je Jakov le tretji v svetovnem pokalu. V zadnjem obdobju smo imeli kar nekaj zelo dobrih rezultatov. Olimpijske igre so nepredvidljive in lahko se komu tudi posreči. Težko je napovedati, ampak sama upam in držim pesti, da večina športnikov pride domov z rezultatom, ki so ga bili v tistem trenutku sposobni doseči, četudi to ni medalja. Naj se vsi vrnejo domov zadovoljni in srečni."

Ne spreglejte