Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 10. 2022,
19.30

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

Pokljuka Tadeja Brankovič Ricco Gross slovenska biatlonska reprezentanca Jakov Fak Jakov Fak

Ponedeljek, 31. 10. 2022, 19.30

1 leto, 6 mesecev

Jakov Fak

Jakov Fak sproščeno v sezono: Vsak bo moral pokazati, koliko je vreden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Jakov Fak | V slovenski biatlonski reprezentanci je s prihodom Ricca Grossa (zadaj drugi z desne) zavel nov veter, kapetan Jakov Fak pa je nadvse zadovoljen z načinom dela nemškega strokovnjaka.  | Foto Grega Valančič/Sportida

V slovenski biatlonski reprezentanci je s prihodom Ricca Grossa (zadaj drugi z desne) zavel nov veter, kapetan Jakov Fak pa je nadvse zadovoljen z načinom dela nemškega strokovnjaka.

Foto: Grega Valančič/Sportida

"Vsak bo moral pokazati, koliko je vreden in koliko je natreniral. Ne more vedno vse sloneti na posameznikih," je svoje mlajše reprezentančne kolege podražil najboljši slovenski biatlonec, kapetan izbrane vrste Jakov Fak. Pred 35-letnikom je že 15. sezona svetovnega pokala, motivacije in želje pa mu ne manjka. 

"Za zdaj gre v redu, upam, da bom dobro opravil še z zadnjim sklopom priprav in se lahko sproščeno podal v sezono," nam je na nedavni predstavitvi reprezentanc pod okriljem Smučarske zveze Slovenije v Planici razlagal najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak. On sam in vsi okoli njega si želijo predvsem, da ostane zdrav. 

Poleg tega, da je šampion, dvakratni svetovni podprvak, nosilec dveh olimpijskih kolajn (srebro iz Pjongčanga 2018 in bron iz Vancouvra 2010) ter zmagovalec osmih tekem na najvišji ravni, je žal znan tudi po tem, da "pobere čisto vsak virus", kot se je slikovito izrazila vodja biatlonskih reprezentanc Tadeja Brankovič

Tadeja Brankovič
Sportal Po dobrem desetletju sklenila krog, vmes pa nabrala za pet življenj izkušenj

"Vzdušje v reprezentanci je v redu. Zelo v redu."

A za zdaj Fak z zdravjem nima večjih težav, priprave potekajo po načrtu, vzdušje v reprezentanci, v kateri je s prihodom nemškega trenerja Ricca Grossa in menjavo vodstvenih struktur zavel nov veter, pa je odlično, pravi izkušeni hrvaški as v slovenski vrsti. Vesel je tudi dejstva, da so člansko vrsto okrepili mladi tekmovalci, Alex Cisar, Lovro Planko in Toni Vidmar. Ti se bodo ob kapetanu Faku, pa Mihi Dovžanu in Roku Tršanu borili za mesto v svetovnem pokalu. 

"Seveda, a se bo tudi od mlajših pričakovalo, da nekaj vendarle pokažejo. Ne morejo biti ves čas pod steklenim zvonom, kajne?" | Foto: Grega Valančič/Sportida "Seveda, a se bo tudi od mlajših pričakovalo, da nekaj vendarle pokažejo. Ne morejo biti ves čas pod steklenim zvonom, kajne?" Foto: Grega Valančič/Sportida

"Vzdušje v reprezentanci je v redu. Zelo v redu," poroča Fak in dodaja: "Mislim, da so vsi zelo motivirani, da se dobro dela in tudi trener je za zdaj zadovoljen, kot nam je povedal. Čaka nas še veliko dela, ampak smo vsi zelo motivirani. Če je taka atmosfera, potem ni nobenih težav. Upamo samo, da bomo tudi med sezono dovolj uspešni, da bomo lahko zadovoljni."

V reprezentanci je čutiti neko novo energijo in ta povzdiguje tudi starosto v ekipi, še priznava naš sogovornik. "O, ja, seveda. Moramo pa športniki tako ali tako imeti kratek spomin, da tiste slabe tekme čim prej pozabimo. Na primer, da imaš tri tekme zapored in je prva slaba, moraš to kar najhitreje odmisliti, da se lahko osredotočiš na naslednji dve. Enako je s sezonami. Kar je bilo, je bilo in greš naprej v novo. Seveda, če imaš motivacijo in željo. Jaz ju imam."

Anamarija Lampič
Sportal Anamarija Lampič strelja vse boljše, a ne želi prehitevati dogodkov

Mladi se bodo morali dokazati. "Ne morejo biti ves čas pod steklenim zvonom, kajne?"

Nov glavni trener, nekdaj tudi odličen nemški tekmovalec Ricco Gross gradi na olimpijskem ciklusu, mlajši slovenski tekmovalci naj bi bili v tem času morda malce razbremenjeni rezultatskega pritiska, medtem ko za veterana in nosilca reprezentance Faka to bržčas ne velja. "Seveda, a se bo tudi od mlajših pričakovalo, da nekaj vendarle pokažejo. Ne morejo biti ves čas pod steklenim zvonom, kajne? Morali se bodo dokazati, kot sem se moral tudi sam. Na tem sloni šport. Da pokažeš, koliko si vreden, ne pa da si vedno nekako zakrit. Vsak bo moral pokazati, koliko je vreden in koliko je natreniral. Ne more vedno vse sloneti na posameznikih," o tem pravi štirikratni olimpijec.

Prav on je bil v zadnjih letih ta izpostavljeni posameznik, človek, na katerem je slonela uspešnost celotne slovenske biatlonske reprezentance. Je bil to velik pritisk? "Ja, ja, bil je," priznava in pristavi: "Ampak mislim, da sem to funkcijo opravil kar dobro. Kakorkoli že, jaz grem v to sezono sproščeno, veselil se bom vsake tekme ter poskušal narediti najbolje, kar znam in zmorem."

"Veliko bo še izzivov do konca sezone in upam, da bo celotna reprezentanca na koncu zadovoljna z doseženim." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Veliko bo še izzivov do konca sezone in upam, da bo celotna reprezentanca na koncu zadovoljna z doseženim." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Miha Dovžan, Anton Vidmar, Polona Klemenčič, Lena Repinc in Lovro Planko
Sportal Prednost je osvojitev točk svetovnega pokala. "Vem, da jih bom, le še vprašanje časa je."

Delo je drugačno, dinamika priprav je drugačna ...

Z novim glavnim trenerjem so prišle tudi drugačne metode dela, a za zdaj Faku nov režim povsem ustreza. "Delo je seveda drugačno, dinamika priprav je drugačna, veliko časa smo na Pokljuki, kar meni zelo ustreza, da sem bližje domu. Mislim, da te stvari dobro potekajo. Ricco je poudaril, da je zadovoljen z delom, zdaj nas čaka samo še en segment, ki ga moramo dobro oddelati, in nato na prvih tekmah videti, kako dobro smo delali. Kot vselej se bo črta potegnila pod sezono in se bo ocenjevalo po koncu sezone. Takrat se bo tudi ugotovilo, kaj smo delali dobro, kje pa bi lahko kaj naredili bolje. Veliko bo še izzivov do konca sezone in upam, da bo celotna reprezentanca na koncu zadovoljna z doseženim, da bomo lahko rekli, dobro je, potrebujemo le še manjše korekcije," pravi.

Lena Repinc
Sportal Je veliki up slovenskega biatlona, a ji je za zdaj "fletno" med mladinkami

Glede opreme nič novega. "Glede tega si pač ne moremo zatiskati oči."

V boju z biatlonskimi velesilami pa bo pomembna tudi oprema. V tem pogledu slovenska vrsta zaostaja za večjimi in veliko bogatejšim reprezentancami. Za kako velik zaostanek gre? "Zdi se mi, da tukaj obstaja ena velika finančna luknja. Ob tem je treba poudariti, da je zelo težko dobiti nove kadre na vseh področjih. Nekako je težko verjeti, da tiste ekipe, ki vlagajo veliko več v določene segmente, ne bi imele nobene prednosti. Če je ne bi imele, zagotovo ne bi vlagale toliko denarja. Glede tega si pač ne moremo zatiskati oči. Vem pa, da prav vsi, ki so v naši ekipi, delajo najboljše, kar lahko. Kot tudi mi. In tako se podajamo na tekme. Enostavno, brezkompromisno, z željo biti čim boljši."

Alex Cisar
Sportal Lani nemotiviran in na robu depresije, vrača se prerojen. "Prerojen? To se sliši precej dramatično, toda …"

Le na Pokljuki nekaj dodatnega pritiska

Svetovno prvenstvo bo v tej zimi gostil Oberhof v Nemčiji (od 6. do 19. februarja 2023), v koledar svetovnega pokala pa se je vrnila tudi Pokljuka (od 2. do 8. januarja 2023), a Fak se po svoji stari navadi ne obremenjuje pretirano s hierarhijo tekem. Ubral bo svoj klasični pristop, pravi: "Šel bom iz tekme v tekmo, morda je manjša izjema le domača tekma na Pokljuki, kjer bo pritisk malce večji. Če bodo dobri rezultati na prvih dveh postajah svetovnega pokala, potem bodo tudi na Pokljuki pričakovanja višja. Želja je seveda na domači tekmi pred domačimi navijači nastopati čim boljše, a kot sem že dejal, počakajmo prve tekme, pa bomo videli, kje smo."

In kakšni dosežki na prvih dveh postajah svetovnega pokala bodo podlaga za optimizem? "Treba se je uvrščati čim višje. Veliko je močnih ekip, predvsem Norveška, Francija in Nemčija, pa tudi Švedska, s kopico odličnih tekmovalcev, in jasno je, da bo treba svojo priložnost iskati med temi. Se pravi čim bližje vrhu. Če bodo uvrstitve med najboljših 10, 15, bo to že kar dober signal. Ob konstantnosti seveda. Bomo videli," odgovarja as iz Mrkopalja.

Pa bi utegnil nastopiti tudi v Planici?

Kot odličen tekač bi Fak utegnil v tej zimi postati tudi nekakšna športna dvoživka. Mika ga namreč tudi nastop na svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici. Kako resna pa je možnost, da začasno prestopi med smučarske tekače? "Nekaj je bilo pogovorov oziroma razmišljanj v tej smeri, ampak ni nič dokončnega," nam je nedavno povedala Tadeja Brankovič. Za resnejše pogovore o tej temi bo še čas, dodaja: "Vsi bolj čakamo na to, kako se bo začela sezona. Ima pa Jaka to težavo, da nima nobene točke Fis in bi moral najprej odteči kakšno tekaško tekmo svetovnega pokala, da bi sploh lahko šel v Planico. Načrta ni, sproti se bomo odločali, kako bo."

Preberite še:

Tomas Globočnik
Sportal Policist, ki nikoli ni napisal kazni, zdaj spet v vojaškem športu
Jakov Fak
Sportal "Odpadla mi je koža na prstih, zato me je med sezono še bolj zeblo"
Ricco Gross
Sportal Kakšen trener je Ricco Gross? "Delati je treba trdo, zato pa potrebuješ strogega trenerja."
Anamarija Lampič in Jakov Fak
Sportal Anamarija Lampič že poprijela za puško, a to je le ena od biatlonskih novosti

 

Ne spreglejte