SiolNET. Sportal ZOI
1,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dnevnik nekdanjega olimpijca (3.)

Tako so se ji zasmilile, da se je pokrila z odejo

1,36

termometer

Katja Požun
Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tretji tekmovalni dan zimskih olimpijskih iger je sklenila tekma v ženskih smučarskih skokih. Tekmo, v kateri so se za odličja potegovale tudi štiri Slovenke, je v svojem domu doživeto spremljala Katja Požun. ''Punce so zmrzovale, ti pa ne moreš ničesar narediti. Drugače je gledati tekmo s kavča. Kot gledalka sem precej bolj živčna,'' nam je priznala 24-letna Zasavka, ki je skakalni karavani dokončno pomahala v slovo pred tremi tedni in se posvetila novim izzivom.

Po vsakem tekmovalnem dnevu na olimpijskih igrah v Pjongčangu bomo na Sportalu objavili dnevnik nekdanjega slovenskega olimpijca, ki bo komentiral dogajanje tistega dne tekmovanja petih krogov.

Veter in mraz. Popravek. Hud veter in oster mraz. Ko sta v Pjongčangu zvito združila moči, sta poskrbela za številne preglavice. Tekmovalke se ju niso razveselile, še manj njihovi trenerji, ki so pred nastopi varovank stiskali pesti, da bi se jih veter usmilil. ''Punce so zmrzovale, veter se je menjal, ti pa ne moreš ničesar narediti. Bila sem še bolj živčna od njih,'' se je Katja Požun na kavču v domačem stanovanju znašla v nenavadni vlogi, na katero se še navaja.

Punce so navajene na mraz

Ko je skakala, je bila navajena na mraz. Najbolj jo je zebl v Rusiji, ko je živo srebro padlo 20 stopinj pod ničlo. Ko je skakala, je bila navajena na mraz. Najbolj jo je zebl v Rusiji, ko je živo srebro padlo 20 stopinj pod ničlo. Foto: Žiga Zupan/Sportida Tri tedne je minilo, odkar je končala kariero. Ker pa ne namerava kar tako pretrgati vezi s smučarskimi skoki, ne nazadnje je njen srčni izbranec še kako aktivni skakalec Nejc Dežman, ki trenutno skače na celinskem pokalu v ZDA, je na koledarju z debelimi črtami obkrožila 12. februar.

Takrat je nastopil trenutek za lov na olimpijske medalje. Stiskala je pesti za svoje rojakinje, s katerimi je v skakalni karavani preživela toliko lepega in zanimivega, in z njimi podoživljala ostre zimske razmere.

Spomnila se je na svojo najbolj brutalno izkušnjo, povezano z mrazom. ''Pred dvema letoma smo v Rusiji skakale pri  minus 20, a vsaj ni pihal veter. In kaj smo naredile? Poskušale smo pozabiti na to, se za silo ogreti in pripraviti na skok. Punce smo navajene na mraz. Tekme so vedno pozimi. Na vrhu nas čakajo tudi odeje, a je res težko čakati na nastop na takem vetru. Imamo zelo tanek dres, spodaj tanko spodnje perilo. Če ne migaš, te lahko hitro prezebe,'' se je 24-letna Zasavka dobro zavedala, s kako zahtevnimi okoliščinami so imele opravke skakalke v Južni Koreji.

Dekleta so se ji zasmilila: ''Ko sem gledala tekmo, sem se na kavču pokrila z odejo. Pa čeprav me ni zeblo. Podzavestno."(smeh, op. p.)

Pred Niko Križnar je svetla prihodnost

Nika Križnar je s 7. mestom postavila drugo najboljšo slovensko uvrstitev na OI v zgodovini ženskih skokov. Maja Vtič je bila leta 2014 v Sočiju mesto višje. Nika Križnar je s 7. mestom postavila drugo najboljšo slovensko uvrstitev na OI v zgodovini ženskih skokov. Maja Vtič je bila leta 2014 v Sočiju mesto višje. Foto: Reuters Z dekleti je v rednih stikih. Telefon in socialna omrežja so v teh dneh zelo prometen most med Slovenijo in Južno Korejo. Priznava, da olimpijska tekma le ni navadna. Na vrsti je le na vsake štiri leta, na njej se delijo medalje posebnega leska. Zato ji je bilo še toliko bolj žal, da se Slovenke z izjemo Nike Križnar niso resneje vmešale v boj za stopničke.

''Bila je težka tekma. Težko je pričakovati, da se ti vse sestavi ravno na ta dan. Treba je imeti tudi nekaj sreče. Sicer pa sem bila lahko večinoma zadovoljna z nastopi. Videla sem tudi dobre skoke, dogodila se je tudi kaka napaka. Težko je ostati popoln v skokih,'' je odvrnila in opozorila na močno konkurenco.

Najbolj se je razveselila sedmega mesta mladinske svetovne prvakinje Križnarjeve. ''Prvi skok je malce kiksnila, za drugega pa sem bila zelo vesela. To so njene prve olimpijske igre. Zelo je še mlada, zato je pozitivno, da odnese domov takšne izkušnje,'' se je strinjala, da bo ob podobnem sosledju dogodkov, kot ga spremljamo v tej sezoni, Križnarjeva v prihodnosti še pogosto osrečevala srca slovenskih navijačev.

Kako hladno je na skakalnici v Pjongčangu, je prenesel že prizor s treninga nordijskih smučarjev. Takrat je bil še dan ... Kako hladno je na skakalnici v Pjongčangu, je prenesel že prizor s treninga nordijskih smučarjev. Takrat je bil še dan ... Foto: Reuters

Ko je nastopila na olimpijskih igrah v Sočiju, je na srednji skakalnici osvojila 11. mesto. ''Spomin na rezultat je že nekoliko zbledel. Tako je to, saj na koncu od vsega na olimpijskih igrah štejejo le medalje. Tega se ljudje najbolj spominjajo. Je pa bila to lepa uvrstitev,'' se je nasmehnila Požunova, ki si je v življenju postavila nove cilje.

Na ZOI v Sočiju je osvojila 11. mesto. Na ZOI v Sočiju je osvojila 11. mesto. Foto: Guliver/Getty Images

Dekleta na olimpijskih igrah tekmujejo le enkrat. Nimajo popravnega izpita, kot ga imajo predstavniki močnejšega spola. ''Raje bi videla, da bi bilo drugače. Ali pa če bi imele ekipno tekmo, morda tudi mešano. Tako kot se že uvaja v svetovnem pokalu. A tudi to sledi. Morda že na prihodnjih olimpijskih igrah,'' pričakuje spremembe in se nadeja, da smučarske skakalke na prihodnjih olimpijskih igrah po prvi tekmi še ne bodo pospravljale kovčkov in zapuščale prizorišča.

Izgubila je motivacijo in se poslovila

Pred dnevi se je še enkrat predstavila v kolekciji, s katero je zastopala slovenske barve v Sočiju. Pred dnevi se je še enkrat predstavila v kolekciji, s katero je zastopala slovenske barve v Sočiju. Foto: Urban Urbanc/Sportida Zadnja leta so jo pestile težave z zdravjem. ''Nisem več našla prave forme. Nisem prišla na staro raven, nato sem izgubila še motivacijo. Pričakovano je bilo, da se bom tako odločila. To se je vleklo že nekaj časa,'' je priznala, da ji v Ljubnem ob Savinji, ko se je letos poslovila od občinstva in tekmovalk, ni bilo prav nič žal. Prepričana je, da se je odločila pravilno.

Zdaj ima na voljo čas. Podari ga študiju, od prejšnjega petka dalje pa vneto spremlja tudi dogodke na olimpijskih igrah. ''Ni ravno dovolj časa za vse, za smučarske skoke in še kakšne športe pa se vedno najde. Sploh za tiste, v katerih smo si blizu s športniki in športnicami. S smučarskimi teki, predvsem zaradi Planice, pa biatlonom in alpskim smučanjem. Zgodaj zjutraj sem nameravala pogledati drugi tek ženskega veleslaloma, a ga je veter prestavil,'' je poudarila, kako je neznosen veter za zdaj v njenih mislih prva asociacija na igre v Pjongčangu.

Biatlon spremljala med kuhanjem kosila

Komaj čaka, da se iz ZDA vrne njen srčni izbranec Nejc Dežman. Fotografski objektiv ju je tako ujel na nogometni tekmi med Slovenijo in Anglijo (2016). Komaj čaka, da se iz ZDA vrne njen srčni izbranec Nejc Dežman. Fotografski objektiv ju je tako ujel na nogometni tekmi med Slovenijo in Anglijo (2016). Foto: Vid Ponikvar ''Če sem doma in so olimpijske igre, vedno prižgem televizor. Vsaj zaradi tega, da v drugo sobo slišim prenos, če jih že ne morem gledati. Tako sem na primer današnji tekmi v biatlonu spremljala med pripravljanjem kosila,'' je na tekočem z dogajanjem v Pjongčangu. Vprašanje, kdo bi lahko prebil led in kot prvi na teh olimpijskih igrah osvojil medaljo za Slovenijo, je označila za zelo zahtevno.

Računala sem na naša dekleta in pa Jakova Faka, dobre obete imajo tudi deskarji, na zadnjih tekmah pa so zelo dobre predstave pokazale tudi naše alpske smučarke. Je pa olimpijska tekma le ena. Treba je imeti nekaj sreče. Imeti moraš dober dan in se zjutraj zbuditi res pravi, ne pa z levo nogo.'' Morda pa dočaka prvo odličje že jutri, kdo ve. Šport je poln presenečenj, tega se zaveda tudi novopečena skakalna upokojenka Katja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 42
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin