Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
12. 2. 2018,
15.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,13

Natisni članek

Natisni članek

Nika Križnar Nika Križnar Ema Klinec Ema Klinec Špela Rogelj Urša Bogataj Urša Bogataj skoki Pjongčang 2018

Ponedeljek, 12. 2. 2018, 15.47

6 let, 7 mesecev

Olimpijske igre, Pjongčang, ženski skoki

Vsega 17-letna Križnarjeva poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,13
Nika Križnar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Velika zmagovalka edine skakalne ženske preizkušnje na olimpijskih igrah v Pjongčangu je postala Norvežanka Maren Lundby. Od Slovenk je bila najvišje uvrščena najmlajša Nika Križnar, ki je po izvrstnem drugem skoku osvojila sedmo mesto, kar je najboljša slovenska uvrstitev na teh olimpijskih igrah. Srebra se je razveselila Nemka Katharina Althaus, brona pa Japonka Sara Takanaši.

Rezultati, srednja skakalnica (ž)

 

Slovenske barve so na srednji skakalnici zastopale štiri tekmovalke. Najbolj se je izkazala Nika Križnar, ki bo prihodnji mesec postala polnoletna. Mladinska svetovna prvakinja je bila na koncu sedma in za eno mesto zaostala za uvrstitvijo Maje Vtič iz Sočija 2014. Je pa zato poskrbela za trenutno najboljšo slovensko uvrstitev na teh igrah. Izvrstno je nastopila v drugi seriji, ko je skočila kar 104 metre in imela tretji najboljši skok finalne serije.

Ema Klinec, ki je bila od naših v poskusni seriji najboljša, je imela v obeh serijah v zraku nekoliko manj podpore. V drugo ji je veter celo zapihal v hrbet in tekmovanje je končala kot štirinajsta.

Skoka pa se nista posrečila Špeli Rogelj in Urši Bogataj. Zlasti drugi, ki je naša najboljša v svetovnem pokalu, se je tekma povsem ponesrečila in končala jo je na 30. mestu. Nekaj mest je v finalu pridobila Rogljeva, tako da se bo z olimpijskih iger vrnila s povprečnim 22. mestom.

Lundby kraljica sezone

Zlate medalje se je razveselila Norvežanka Maren Lundby. | Foto: Getty Images Zlate medalje se je razveselila Norvežanka Maren Lundby. Foto: Getty Images Osrednja junakinja je postala prva dama te sezone. Norvežanka Maren Lundby je prepričljivo pokorila konkurenco. Po prvi seriji ji je za ovratnik še dihala Nemka Katharina Althaus, a ji je Norvežanka v drugi pobegnila za kar 12 točk.

Brona se je razveselila japonska skakalna zvezdnica Sara Takanaši, ki je tako le osvojila tako želeno olimpijsko medaljo. Na zadnjih igrah v Sočiju je bila prva favoritinja, a v preveliki želji pogorela in padla tik pod oder za zmagovalke. Zdaj je le dosegla veliko zadoščenje.

Tako kot na moški tekmi je imel slovenski podjetnik Peter Slatnar tudi tokrat razlog za veselje, saj je po bronu Roberta Johanssona na njegovih smučeh do enakega odličja skočila tudi Japonka.

Na četrtem mestu je bila Rusinja Irina Vakumova, ki trenira pod taktirko slovenskega trenerja Matjaža Triplata.

Skakalke so tako zaključile z nastopi na olimpijskih igrah, saj imajo samo eno preizkušnje. Fante pa čakata še posamična in ekipna tekma na večji napravi.

Rezultati 1. serije

 

Rezultati poskusne serije

1. K. Althaus (Nem) 75,3 točke /105,5 m
2. M. Lundby (Nor) 72,7/103
3. S. Takanaši (Jap) 69,2/1104,5
4. D. Iraschko-Stolz (Avt) 64,3/101
5. J. Ito (Jap) 61,9/100
6. J. Seifriedsberger (Avt) 58,4/100,57. C. Vogt (Nem) 57,8/97
8. E. Klinec (Slo) 57,1/96

11. N. Križnar (Slo) 45/90,5
15. Š. Rogelj (Slo) 41,3/94,5
23. U. Bogataj 31/83,5

Ne spreglejte