Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2023,
19.20

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

nordijsko svetovno prvenstvo smučarski skakalec Planica 2023 Ema Klinec Ema Klinec

Ponedeljek, 20. 2. 2023, 19.20

1 leto, 2 meseca

24-letnica brani naslov svetovne prvakinje

Ema Klinec: Morda se bomo šele po karierah zavedali, kaj doživljamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Ema Klinec | Ema Klinec bo na srednji skakalnici branila naslov svetovne prvakinje iz Oberstdorfa. | Foto Sportida

Ema Klinec bo na srednji skakalnici branila naslov svetovne prvakinje iz Oberstdorfa.

Foto: Sportida

Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec bo na srednji skakalnici na domačem svetovnem prvenstvu v Planici v vlogi branilke naslova svetovne prvakinje izpred dveh let iz Oberstdorfa. 24-letnica se s konkurenco ne želi pretirano obremenjevati, kot pravi, je raje osredotočena nase. "Če prikažem svoje najboljše predstave, sem lahko visoko," pred začetkom vrhunca sezone razmišlja četrta skakalka zime, ki je v tej šestkrat skočila na drugo mesto.

Sportal Nika Križnar o umiku: Vrnila sem se k temeljem in predelala stvari v glavi #video

Svetovno nordijsko prvenstvo v Planici je tik pred vrati. Kot ene od prvih bodo v akciji smučarske skakalke, ki jih še pred torkovim  slavnostnim odprtjem čaka trening na srednji skakalnici, v sredo sledijo kvalifikacije, v četrtek pa boj za snežinke na manjši napravi.

Naslov svetovne prvakinje na tej bo branila Ema Klinec, ki je v tekoči sezoni rezultatsko najmočnejše slovensko orožje. 24-letnica stopnjuje formo, v svetovnem pokalu je šestkrat stala na odru za zmagovalke, vselej je bila druga, njen točkovni izplen zadostuje za četrto mesto v skupni razvrstitvi.

Domen Prevc
Sportal Domen Prevc je pomirjen

"Veseli me to, da sem konstantna, in upam, da mi bo vse skupaj na svetovnem prvenstvu uspelo še nadgraditi." | Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Veseli me to, da sem konstantna, in upam, da mi bo vse skupaj na svetovnem prvenstvu uspelo še nadgraditi." Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Pripravljenost je super, samozavest in konstanta sta tu"

"Že pred sezono sem na treningih dobro skakala, vprašanje časa je bilo, kdaj se bo to začelo kazati na tekmah. Zelo sem vesela, da se je dobra forma začela odražati tudi v rezultatih. O teh niti ne razmišljam, bolj razmišljam o skokih. Sem pa vesela, kje sem v svetovnem pokalu. Pripravljenost je super in s tem sem zadovoljna, samozavest je tu, dodaten cilj pa je domače svetovno prvenstvo. Veseli me to, da sem konstantna, in upam, da mi bo vse skupaj na svetovnem prvenstvu uspelo še nadgraditi," o svoji pripravljenosti pravi slovenska skakalka.

Pričakuje, da ji bodo izkušnje pomagale pri mirnosti

Koliko pritiska čuti ob dejstvu, da brani zlato, in to na domačih tleh? "Moj cilj je, da to odmislim in se na tekmo pripravim tako kot na vsako tekmo posebej. Tisti dan moraš dati vse od sebe, vse se ti mora poklopiti. Če ne tvegaš, ne dobiš. Domače prvenstvo je zame velika čast. Morda se bomo šele po koncu kariere zavedali, kaj doživljamo, kaj smo dočakali. To bo zame tretje prvenstvo, tako da sem že navajena tega ritma. Pričakujem tudi, da mi bodo izkušnje pomagale, da bom ostala mirna. Je pa na svetovnih prvenstvih veliko odvisno od dnevne forme."

Na svetovno prvenstvo se odpravlja kot četrta skakalka zime, šestkrat je to sezono stala na stopničkah, vselej je bila druga. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na svetovno prvenstvo se odpravlja kot četrta skakalka zime, šestkrat je to sezono stala na stopničkah, vselej je bila druga. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Jelko Gros
Sportal Burna prva noč in burni številni dnevi Jelka Grosa

Pozna ju dobro, a tudi druge ju

Obe planiški skakalnici dobro pozna, kako dobro se je spoprijateljila z njima? "Obe imata novodoben način naleta, ki je bolj položen. Kar nekaj treningov smo opravili tukaj, tako da ju dobro poznamo, a dobro ju poznajo tudi tujci, tako da bistvenih razlik. Je pa tako, da če skačeš dobro, skačeš dobro na vsaki skakalnici. Na obeh ciljam najvišje," pravi četrta skakalka svetovnega pokala, zadovoljna, da je v natrpani sezoni našla dober način za regeneracijo. "Letos mi uspeva, da se dobro regeneriram. Morda me bolj pokonci držijo tudi dobri rezultati. K vsemu sem tudi pristopila malo drugače. Znam varčevati energijo in jo poskušam izkoristiti v pravem trenutku. Malo taktike, malo izkušenj. Ne čutim neke utrujenosti. Tudi trener redno skrbi, da imamo proste dneve, kar nam omogoča, da lahko zdržimo sezono na visoki ravni."

nordijska reprezentanca Planica, Timi Zajc
Sportal "Nisem tisti, ki bi moral biti v središču pozornosti"

"Težko bi izbrala, a po mojem mnenju je Althausova najbolj zanesljiva, sploh če pogledamo pretekla leta, pa tudi letos je v izjemni formi," o nemški moči pravi 24-letnica. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Težko bi izbrala, a po mojem mnenju je Althausova najbolj zanesljiva, sploh če pogledamo pretekla leta, pa tudi letos je v izjemni formi," o nemški moči pravi 24-letnica. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Althausova najbolj zanesljiva

Klinčeva je na zadnjem prvenstvu v Oberstdorfu na srednji napravi na zmagovalnem odru stala v družbi Maren Lundby in Sare Takanaši. V kateri skakalki pa tokrat vidi največjo konkurenco? Pred njo so v svetovnem pokalu Avstrijka Eva Pinkelnig, Nemka Katharina Althaus in Norvežanka Anna Odine Stroem. 

"Težko bi izbrala, a po mojem mnenju je Althausova najbolj zanesljiva, sploh če pogledamo pretekla leta, pa tudi letos je v izjemni formi, tudi Pinkelnigova je med favoritinjami. Načeloma pa še vedno raje gledam nase kot na konkurenco. Če pokažem svoje najboljše predstave, sem lahko visoko."

Skakalke se bodo v Planici potegovale za štiri komplete odličij: na individualni tekmi na srednji napravi, na veliki napravi, na ekipni tekmi (srednja skakalnica) in mešani ekipni tekmi.

Frida Westman
Sportal Bitka s časom se ni izšla: Skandinavka brez Planice

Smučarski skoki na nordijskem prvenstvu v Planici (ženske)

Sreda, 22. februar
16.30 kvalifikacije, srednja skakalnica (HS102)

Četrtek, 23. februar
17.00 Individualna tekma, srednja skakalnica (HS 102)

Sobota, 25. februar
12.15 Ekipna tekma, srednja skakalnica (HS 102)

Nedelja, 26. februar
17.00 Mešana ekipna tekma, srednja skakalnica (HS 102)

Torek, 28. februar
18.30 kvalifikacije, velika skakalnica (HS 138)

Sreda, 1. marec
17.30 Individualna tekma, velika skakalnica (HS 138)

Preberite še:

Ema Klinec
Sportal V kaotični tekmi je zmagala Strömova, Ema Klinec se je načakala
Anja Mandeljc
Sportal Poskušala bo odmisliti vse breme
kolaž kolajne nordijsko svetovno prvenstvo
Sportal Začelo se je, še preden se je Slovenija osamosvojila
Sportal Peter Prevc kot astronavt, ker mu skoki zadnje čase ne grejo, je poskusil s poleti
Ola Vigen Hattestad
Sportal Kakšen je nasvet olimpijskega prvaka našim tekmovalcem?
Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Lovro Kos, prvaki, Planica 2023
Sportal Slovencem kaj takega še ni uspelo
Ne spreglejte