Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
19. 2. 2023,
19.03

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

nordijsko svetovno prvenstvo Planica 2023 Timi Zajc Timi Zajc

Nedelja, 19. 2. 2023, 19.03

1 leto, 2 meseca

Intervju: Timi Zajc

"Nisem tisti, ki bi moral biti v središču pozornosti"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
nordijska reprezentanca Planica, Timi Zajc | Timi Zajc je eden od slovenskih adutov za medaljo na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici, čeprav na glas ne želi govoriti o tem. | Foto Nik Moder/Sportida

Timi Zajc je eden od slovenskih adutov za medaljo na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici, čeprav na glas ne želi govoriti o tem.

Foto: Nik Moder/Sportida

Za prihajajoče nordijsko svetovno prvenstvo v Planici ima Slovenija v Timiju Zajca kandidata za morebitno medaljo. Da se zna spopasti z največjimi tekmovanji, je širši javnosti pokazal v pretekli zimi, ki jo je končal s kar štirimi odličji. Čeprav navzven ne želi kazati visokoletečih ciljev za Planico, jih v sebi zagotovo nosi.

Jelko Gros
Sportal Burna prva noč in burni številni dnevi Jelka Grosa

Nekako podobno se razpleta letošnja pot Timija Zajca kot v zadnji sezoni, v kateri je preskok naredil po koncu novoletne turneje. Vsi vemo, da je nato nanizal dve olimpijski medalji – srebrno na moški ekipni in zlato na mešani ekipi tekmi – in dve na svetovnem prvenstvu v poletih. V Vikersundu je bil na posamični preizkušnji srebrn, na ekipni zlat.

Pred njim in skakalci je nov vrhunec, ki sliši na ime nordijsko svetovno prvenstvo. V Planici se bodo skakalci potegovali za odličja in Timi bo zagotovo eden od slovenskih adutov, čeprav breme pritiska polaga na našega najboljšega v sezoni Anžeta Laniška, ki je na tretjem mestu v svetovnem pokalu.


Timi, kako ste zadovoljni z vašo formo? V zadnjem obdobju ste nanizali nekaj odličnih uvrstitev, tudi drugo mesto na letalnici na Kulmu. S takšnim skakanjem boste slovensko železo v ognju za medaljo.

Zelo sem zadovoljen. Skačem kar na visoki ravni. Zdaj bi se mi moralo kaj posrečiti, ne bi pa dosti napovedoval. Vemo, da je Anže (Anže Lanišek, op. a.) naš najboljši in da se od njega pričakuje medaljo. Zase upam, da se uvrstim v ekipo.

Lani je med drugim postal srebrn na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersudnu. | Foto: Sportida Lani je med drugim postal srebrn na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersudnu. Foto: Sportida Na državnem prvenstvu pred novoletno turnejo ste še dosti zaostajali za njim, nato pa se je zgodil klik in ste začeli dobro skakati ter nizati temu primerne uvrstitve.

Letošnja sezona je bila dosti podobna lanski. Sem na visoki ravni, vendar vemo, da je težko zdržati na visoki ravni celotno zimo. Upam, da se bo poklopilo kot lani.

Sportal Nika Križnar o umiku: Vrnila sem se k temeljem in predelala stvari v glavi #video

Videti je, da raje pritisk prepustite drugemu v ekipi. Že lani ga niste imeli na olimpijskih igrah in na poletih v Vikersundu in ste nato osvojili štiri medalje. Ali vam je lažje, če ga nimate?

Vem, da skačem dobro. Nisem tisti, ki bi moral biti v središču pozornosti. Anžeta imamo, ki je letos res pravi nosilec ekipe, tretji v skupnem seštevku. Od njega se lahko pričakuje. Ostali fantje znamo skakati dobro v Planici, vendar se mora vse poklopiti, da bi lahko razmišljal o medalji.

Lake Placid, Timi Zajc | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kako se spopadate z velikimi tekmovanji?

Tekma ni navadna, ampak zna marsikdo na takšnih tekmah presenetiti. Pripravljen moraš biti. Če si tekmovalec, lahko pričakuješ, da se ti poklopi. Tega se ne ustrašiš, ampak lahko pričakuješ kaj dobrega.

Že trening bo nekakšno mesarsko klanje, čemur smo bili priča že lani na olimpijskih igrah, saj nato v kvalifikacijah dobijo mesto le štirje skakalci.

Pošteno je, da je tako. Če ne moreš priti v ekipo, veš, da ne moreš biti v igri za medaljo. Prav je, da se na treningu izkaže, kdo je v formi in se da priložnost najboljšim.

Kakšni so vaši cilji za domače prvenstvo v Planici?

Da se uvrstim v ekipo, potem bomo pa videli.

Ampak glede na zadnje skoke …

Ni mi treba na glas povedati.

kolaž kolajne nordijsko svetovno prvenstvo
Sportal Začelo se je, še preden se je Slovenija osamosvojila
Anja Mandeljc
Sportal Poskušala bo odmisliti vse breme
Žiga Jelar
Sportal Prolog Wellingerju, Jelar in Masle takoj za nemško trojico
nordijska reprezentanca Planica
Sportal Za Planico imajo visokoleteče cilje
Ne spreglejte