Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
8. 6. 2017,
13.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

2

Natisni članek

Lewis Hamilton James Harden Rory Mcllroy Andrew Luck Stephen Curry Kevin Durant Roger Federer LeBron James Lionel Messi Lionel Messi Forbes Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo kbm

Četrtek, 8. 6. 2017, 13.35

6 let, 7 mesecev

Forbesova lestvica 100 najbolje plačanih športnikov

Zaslužki, da te kap

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

2

Forbes 10 Ronaldo | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

"Kolikor denarja, toliko glasbe." To je pravilo, ki v športu z redkimi izjemami že vrsto let deli boljše od slabših. Boljši ko si, več zaslužiš. V zadnjih 12 mesecih je med športniki s tega planeta najbolj obogatel Cristiano Ronaldo. Portugalec je dokazal, zakaj je v tem trenutku najbolj vroči nogometaš sveta.

Moderna era športa ima svoje zakonitosti. Šport je po novem vse prej kot le tekmovanje. Sprevrgel se je v industrijo z vrtoglavimi zaslužki. Ne prejemajo jih le najboljši športniki, ampak tudi njihovi pomočniki, številni ljudje, ki so zaslužni za nepredvidljiv ples milijonov.

Brez sprememb na vrhu

Šport je postal kompleksno polje poslovnih modelov, kako uspešno kariero svetovno priznanega športnika oplemenititi s čim večjo denarno pogačo.

Grafika Forbes 10 | Foto: Gregor Jamnik Foto: Gregor Jamnik

Najvišja mesta in lovorike že same po sebi prinašajo denarne nagrade in bonuse, športniki prejemajo vsakoletne plače, ki jim jih zagotavljajo delodajalci, za dodatno zadovoljstvo pa skrbijo prihodki od oglaševanja. Načinov, kako polniti bančne račune, ne manjka.

Revija Forbes, ki jo zelo zanimajo finančna ozadja znanih osebnosti, je pred kratkim razkrila lestvico stotih najbolje plačanih športnikov. Ponudila je pavšalno oceno, saj je vsoto zaslužkov pridobila na podlagi pogovorov s poznavalci. V njej je združila prejemke med 1. junijem 2016 in 1. junijem 2017.

Zgled vsem, ki vstopajo v profesionalni svet nogometa

Cristianu Ronaldu gre v zadnjem času vse kot po maslu. | Foto: Reuters Cristianu Ronaldu gre v zadnjem času vse kot po maslu. Foto: Reuters Na prestolu ni sprememb. Svetovni kralj zaslužkov je ostal Cristiano Ronaldo in tako ubranil vodilni položaj na Forbesovi lestvici. Če ga je poškodba v finalu EP 2016 spravila v slabo voljo, saj je moral za nekaj časa pozabiti na nogomet, je bilo nadaljevanje sezone 2016/17 izjemno.

Strelska statistika je sprva trpela, nato pa je Portugalec prestavil v višjo prestavo ter z Realom postal španski, evropski in svetovni prvak! Postal je najboljši strelec lige prvakov in prvi kandidat za osvojitev novega priznanja zlata žoga, ki ga bo v začetku leta 2018 prejel najboljši nogometaša na svetu.

Portugalec je pri 32 letih z odločnostjo, disciplino, fizično pripravljenostjo in trdim delom lahko zgled vsem, ki vstopajo v profesionalni svet nogometa. Je kos pritiskom, v polno pa je zadeval zlasti na odločilnih srečanjih, ki so odločala o naslovih. V ligi prvakov je od četrtfinala dosegel kar deset zadetkov, z zadnjimi predstavami pa dokazal, da si zasluži milijone, ki redno pritekajo na njegov račun.

So zvezdniški športniki preplačani?

  • Da.
    87,75 %
    566 glasov
  • Ne.
    12,25 %
    79 glasov
Oddanih 645 glasov

Skupaj z večnim tekmecem Lionelom Messijem, ki se je moral zadovoljiti s pokalnim naslovom Barcelone in padcem na 3. mesto na Forbesovi lestvici, že vsaj desetletje velja za sopomenko velikega nogometnega asa. Drugo leto zapored je na vrhu prejemnikov najvišjih zaslužkov, v zadnjem letu pa je povečal zaslužke za slabih pet milijonov evrov.

James se je vrnili med nogometna nesmrtnika

"Kralj" LeBron James bo letos najverjetneje ostal brez naslova v ligi NBA. | Foto: Getty Images "Kralj" LeBron James bo letos najverjetneje ostal brez naslova v ligi NBA. Foto: Getty Images Med velika tekmeca, ki se jima klanja nogometni svet (Ronaldo in Messi), se je na lestvici vrinil ameriški košarkarski zvezdnik LeBron James. Med stoterico največjih zaslužkarjev je največ košarkarjev. Na vročih parketih pod košema čez lužo si služi kruh kar 32 športnikov. Skoraj dvakrat več kot lani, ko jih je bilo v top 100 "le" 18.

Med najboljših deset so se uvrstili kar štirje košarkarji, trije z največjimi zaslužki pa še vztrajajo v boju za naslov najboljšega v ligi NBA. Jamesu s Clevelandom v boju ne kaže najbolje, saj v finalu zaostaja z 0:3, tako da ga lahko reši le še čudežni preobrat.

Bojevniki iz Oaklanda so na pragu rekordnega uspeha, saj lahko postanejo prva ekipa, ki bi v zgodovini ameriškega profesionalnega športa osvojila naslov brez poraza v končnici. Zvezdnika Golden Stata Kevin Durant in Stephen Curry ne blestita le na igrišču, ampak tudi na poslovnem področju. Jamesu na Forbesovi lestvici sicer res gledata v hrbet, na tekmovališču pa sta uspešnejša in se mu lahko maščujeta za poraz v lanskem finalu.

Roger Ronaldo oziroma Cristiano Federer bi presegel mejo 100 milijonov

Roger Federer pri 36 letih še zdaleč ni za v staro šaro. | Foto: Reuters Roger Federer pri 36 letih še zdaleč ni za v staro šaro. Foto: Reuters Nekateri prevladujejo na področju plač ali denarnih nagrad, druge razveseljujejo višji prihodki od oglaševanja. Sponzorski denar je pomemben vir zaslužka. Zelo izstopa pri legendarnem teniškem zvezdniku Rogerju Federerju, ki pri 36 letih še vedno spada v svetovni vrh. V Parizu se ne poteguje za naslov na turnirju za grand slam, a to ne zmanjšuje njegove vplivnosti v športnem svetu.

Od sponzorstev, osebnih znamk in licenčnih prihodkov je v zadnjem letu prejel skoraj 52 milijonov evrov. Največ od vseh na svetu. Če bi računal še na tako veliko plačo oziroma denarne nagrade, kot jih ima Ronaldo (51,6 milijona evrov), bi se lahko svet pohvalil s superšportnikom, ki na leto zasluži več kot čarobnih 100 milijonov evrov! Takega junaka še ni, najbližje mu je kapetan portugalske nogometne reprezentance.

Premajhne denarne nagrade? Ni težav. Tu je oglaševanje!

Sponzorski zaslužek je izjemnega pomena tudi pri slovitem velemojstru golfa Tigerju Woodsu. Zvezdnik, ki obožuje lepa dekleta, včasih pa ga premami tudi dobra kapljica, je v zadnjih 12 mesecih na turnirjih zaslužil manj kot 100 tisoč evrov. To pa ni bil razlog za skrb, saj je v enakem obdobju od oglaševanja prejel skoraj 33 milijonov evrov in ostal med najbogatejšimi športniki na svetu.

Jamajčan Usain Bolt je pričakovano najvišje uvrščeni atlet na lestvici najbolje plačanih športnikov. | Foto: Reuters Jamajčan Usain Bolt je pričakovano najvišje uvrščeni atlet na lestvici najbolje plačanih športnikov. Foto: Reuters

Podobno razmerje v prid sponzorskim nakazilom prinaša tudi vpogled v finančno bogastvo Usaina Bolta. Najhitrejši Zemljan je v zadnjem letu na atletski stezi zaslužil dva milijona evrov, z oglaševalskimi aktivnostmi pa kar 15-krat več.

Zanimivosti na lestvici:

Serena Williams rešuje čast nežnejšega spola na lestvici zaslužkarjev. | Foto: Reuters Serena Williams rešuje čast nežnejšega spola na lestvici zaslužkarjev. Foto: Reuters Najmlajši na Top 100 je 23-letni ameriški igralec golfa Jordan Spieth (21. mesto), sledijo pa mu trije rojaki, ki blestijo v košarki (Bradley Beal, Andre Drummond in Anthony Davis).

Najstarejši na lestvici je izkušen golfist Phil Mickelson. Američan, ki bo prihodnji teden praznoval 47. rojstni dan, je 12. na lestvici zaslužkarjev. Štiri leta mlajši je ameriški dirkač Dale Earnhardt Jr., pet pa ukrajinski boksar Vladimir Kličko.

Teniška zvezdnica Serena Williams, ki je v veselem pričakovanju, saj pričakuje prvega otroka, je edina dama na lestvici. Zaseda mesto na sredini (51. mesto).

Med 25 največjih zaslužkarjev na svetu je v zadnjem letu s 85. mesta poskočil UFC-borec Conor McGregor (24.). Irec je najvišje uvrščeni predstavnik borilnih športov. Od boksarjev je najvišje Saul Canelo Alvarez (43.).

Edini, ki je na Forbesovi lestvici rojen na območju nekdanje Jugoslavije, je srbski teniški as Novak Đoković. Nekdanji prvi lopar sveta, ki je v četrtfinalu OP Francije naletel na tako razigranega avstrijskega tekmeca Dominica Thiema, da v tretjem nizu ni osvojil niti ene igre, zaseda 16. mesto.

Slovenija ni zastopana na Forbesovi lestvici, a se lahko pohvali s številnimi prepoznavnimi športniki  svetovnega formata. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija ni zastopana na Forbesovi lestvici, a se lahko pohvali s številnimi prepoznavnimi športniki svetovnega formata. Foto: Vid Ponikvar

Slovenija ni zastopana na omenjeni lestvici. Čeprav ima zvezdnike v številnih športih, ki so zelo donosni in priljubljeni po vsem svetu (nogometaš Jan Oblak, hokejist Anže Kopitar, košarkar Goran Dragić ...), njihovi zaslužki še niso dovolj visoki, da bi spadali med sto najbolje plačanih športnikov na svetu.

Ne spreglejte