Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
23.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tiger Woods intervju Time golf

Petek, 4. 12. 2015, 23.42

6 let, 6 mesecev

Tiger Woods v ekskluzivnem intervjuju tudi o razmerju z Lindsey Vonn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tiger Woods, nekdaj nesporna številka ena v svetu golfa, od septembrske operacije hrbta dneve preživlja na kavču ali v postelji. O notranjih bojih je ekskluzivno spregovoril za ameriško revijo Time.

Nekdaj eden najuspešnejših golfistov na svetu Tiger Woods je v ekskluzivnem intervjuju za ameriško revijo Time, spregovoril o trenutnem zdravstvenem stanju, ljubezni do svojih otrok in tesnem prijateljstvu z nekdanjo ženo Elin Nordegren, s katero sta se razšla leta 2010, ko so v javnost pricurljale podrobnosti Woodsove ljubezenske afere.

Ameriški golfist, ki bo 30. decembra dopolnil 40 let, je v pogovoru z dolgoletnim športnim novinarjem, specializiranim za golf, Lorneom Rubensteinom, razkril razloge za razpad partnerske zveze z alpsko smučarko Lindsey Vonn in razčistil s splošnim prepričanjem o življenjskih ciljih, ki da so bili interpretirani napačno.

Intervju – novinar ga je naslovil z naslovom Notranji boji Tigerja Woodsa –, je potekal v restavraciji Jupiter na Floridi, ki je last slovitega golfista. Ta si je med intervjujem z vrečko ledu hladil hrbet, ki po operaciji septembra letos še vedno ni nared za nikakršne napore.

Boleč padec iz prve stoterice na svetu

Američan že vse od leta 2008 ni osvojil nobenega večjega prvenstva in ostaja pri skupnem številu 14 osvojenih golfskih turnirjev najvišje kakovostne ravni major (to mu je uspelo do 32. leta). To je ogromno, a je še vedno štiri turnirje manj, kot jih je v svoji karieri osvojil danes 75-letni Jack Nicklaus, ki je lastnik rekorda, ki si ga Woods že od nekdaj želi podreti.

Letošnje leto za to ni najboljše. Je namreč tudi leto, v katerem je sloviti golfist prvič po letu 1996, ko je pri 20 letih prestopil med poklicne igralce golfa, izpadel iz prve stoterice najboljših igralcev golfa na svetu.

Večino dneva preživi na kavču ali postelji

V prvem delu pogovora sta se sogovornika dotaknila zdravstvenih tem. Eden najbolj dominantnih športnikov naše dobe je po septembrski operaciji hrbta, že drugi v tem letu, na rehabilitaciji, ki pa ne poteka tako, kot bi si želel.

Kot je povedal, vse od operacije, ki je hkrati pomenila tudi predčasni konec sezone, večino dneva preživi na kavču ali v postelji, zmore pa le deset minut sprehoda. Običajno po obali.

Golfa ne spremlja

Golfa ne spremlja oziroma se mu poskuša izogniti. Televizor na golf turnirje naravna izjemoma. Samo takrat, kadar ima kateri od njegovih prijateljev priložnost za zmago, a še takrat zraven počne kaj drugega in ne pozabi izklopiti glasnosti.

Medijev ne spremlja, vseh informacij o sebi se izogiba v velikem loku. Kot je dejal, je vse, kar se piše, le plod številnih špekulacij. Intervju za Time je edini, ki je izšel v tako obsežni različici in je bil izveden zgolj na štiri oči.

Cilj je, da ne počne ničesar

Priznal je, da se tokratna poškodba povsem razlikuje od preostalih. Da zaradi poškodbe živca niti ne ve, na kateri točki je njegovo okrevanje in si potemtakem ne more zastavljati nobenih vmesnih ciljev, kar je povsem v neskladju z njegovim značajem.

"Vedno sem si zastavljal cilje. Tak sem. Zdaj pa sem v glavi moral stvari zastaviti drugače in se vprašati, kakšen je moj današnji cilj? To, da ne bom počel ničesar.

Vem le to, da si ne želim ponovne operacije in da si želim kakovostno preživljati čas z otrokoma. Tudi če to pomeni, da ne bom nikoli več igral golfa," je zatrdil športnik, ki je golf palico v roki držal, še preden je shodil. "Otroka mi pomenita največ na svetu. Brez kančka dvoma," je zatrdil.

Spomnil se je tudi trenutka, ko si je poškodoval hrbet. Obležal je za hišo, bil je brez telefona in je lahko le nemočno čakal na pomoč. K sreči ga je našla njegova osemletna hči Samin poklicala pomoč.

Z nekdanjo ženo sta v odličnih odnosih

Odkrito se je lotil tudi pogovora o propadlem zakonu s Švedinjo Elin Nordegren, s katero sta razšla leta 2010, potem ko je izvedela, da jo mož že nekaj let vara z drugimi.

Če bi lahko čas zavrtel nazaj, bi več vlagal v iskren odnos, je priznal, tako bi lahko razčistila stvari, ki so ju motile. Odnos, kakršnega gojita zdaj, je naravnost odličen, je pohvalil obojestranski vložek v njun partnerski odnos.

"Elin danes štejem za eno svojih najboljših prijateljic. Ne mine dan, da se ne bi slišala po telefonu. Oba se zavedava, da sta otroka v najinih življenjih najpomembnejša. Škoda, da se tega nisem zavedal že prej."

Krivdo za ločitev prevzel na svoja pleča

Kot je razkril v intervjuju, je otrokoma razložil, da je vzrok za to, da oči in mami ne živita več pod skupno streho, ta, da je oči zagrešil nekaj napak.

"Želel sem, da to slišita od mene in ne na internetu. Vsi smo ljudje, vsi delamo napake."

Sebičnost je del vrhunskega športa

Na vprašanje, ali sebičnost prihaja v paketu z željo postati najboljši na svetu, je odgovoril pritrdilno.

"Mislim, da je vsak šampion na nek način sebičen. Več moraš vložiti v vse, kar počneš, dvigniti moraš več uteži kot drugi, več preteči, več časa nameniti treningu udarcev, več počitku. Zakaj vse to počnemo? Zato, ker želimo biti najboljši na svetu. To je edini način, ki te pripelje do točke, ko lahko rečeš, da si res najboljši na svetu," je dejal Woods.

A vse to ima svojo ceno, je opozoril. Tudi v odnosih.

Javnost ga je narobe razumela

Woods je spregovoril tudi o 18 turnirskih trofejah Jacka Nicklausa, ki jih je ta dosegel med letoma 1962 in 1986 in ki naj bi jih Woods želel preseči že kot otrok. Kot je opozoril v intervjuju, ga je javnost v zvezi s tem narobe razumela. Da ne gre za to, da bi si želel toliko zmag na točno določenih turnirjih, ampak zato, da bi jih dosegel pri enaki starosti kot Nicklaus, znan tudi pod vzdevkom Zlati medved.

"Ta človek je najboljši golfist vseh časov. Če ga lahko premagam v starosti, pri kateri je dosegal določene mejnike, potem imam možnost, da sam postanem najboljši," je namignil Tiger Woods, ki pa je prepričan, da športnikov, ki so živeli v različnih obdobjih, tako ali tako nima smisla primerjati med seboj.

Ne spreglejte