Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
7. 6. 2017,
18.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Samir Handanović Manuel Neuer Thibaut Courtois Keylor Navas Jasmin Handanović Vid Belec Sašo Fornezzi Gianluigi Buffon Joe Hart David de Gea Iker Casillas

Sreda, 7. 6. 2017, 18.41

6 let, 7 mesecev

Vratarji z najvišje ocenjeno vrednostjo na svetu

Podvigom Jana Oblaka ni videti konca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93
Jan Oblak | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak, ljubljenec navijačev madridskega Atletica, je po novem drugi najdražji vratar vseh časov. Njegovo znanje je ovrednoteno na 40 milijonov evrov. Z višjo vrednostjo se lahko na svetu v konkurenci vratarjev pohvali le nemški zvezdnik Manuel Neuer.

Čeprav je končal sezono brez klubske lovorike, Atletico je v španskem prvenstvu osvojil 3. mesto, v ligi prvakov in španskem pokalu pa izpadel v polfinalu, je Jan Oblak spet napredoval. Uspešno vrnitev po okrevanju zaradi operacije rame je kronal z odličnimi predstavami, priznanjem Zamora za vratarja španskega prvenstva, ki je bil najmanjkrat premagan, in dvigom vrednosti.

Že tradicionalno jo skrbno določa nemška spletna stran Transfermarkt, ki je globoko vpeta v dogajanje na nogometnem trgu. V začetku tedna je osvežila vrednosti nogometašev španskih prvoligaških klubov in dala novo priznanje Oblaku, madridskemu Atleticu in tudi vsemu slovenskemu nogometu.

Najvišje vrednosti nogometnih vratarjev vseh časov:

Vratar Klub Vrednost Kdaj je bila ocenjena vrednost
Manuel Neuer (Nem) Bayern München (Nem) 45* februar 2015
Jan Oblak (Slo) Atletico Madrid (Špa) 40* junij 2017
Thibaut Courtois (Bel) Chelsea (Ang) 40* februar 2017
David De Gea (Špa) Manchester United (Ang) 40* junij 2016
Gianluigi Buffon (Ita) Juventus (Ita) 38 januar 2005
Iker Casillas (Špa) Real Madrid (Špa) 35 avgust 2010
Petr Čech (Češ) Chelsea (Ang) 28,5 februar 2009
Marc-Andre Ter Stegen (Nem) Barcelona (Špa) 25* junij 2017
Julio Cesar (Bra) Inter Milano (Ita) 25 januar 2010
Joe Hart (Ang) Manchester City (Ang) 24 januar 2013
Samir Handanović (Slo) Inter Milano (Ita) 24 junij 2013
Hugo Lloris (Fra) Tottenham (Ang) 24* junij 2016
Pepe Reina (Špa) Liverpool (Ang) 22 avgust 2010
Salvatore Sirigu (Ita) PSG (Fra) 21,5 avgust 2014
Gianluigi Donnarumma (Ita) Milan (Ita) 20* januar 2017
Sergio Rico (Špa) Sevilla (Špa) 20* januar 2017
Keylor Navas (Kos) Real Madrid (Špa) 20 julij 2016
Rio Patricio (Por) Sporting Lizbona (Por) 20 marec 2013
Igor Akinfejev (Rus) CSKA Moskva (Rus) 20 december 2009
Victor Valdes (Špa) Barcelona (Špa) 20 avgust 2010
Sebastien Frey (Fra) Fiorentina (Ita) 20 februar 2008
* aktualna vrednost na Transfermarkt.de v milijonih evrov

Trije atleti dihajo za ovratnik Neuerju

Manuel Neuer je letos z Bayernom izpadel v četrtfinalu lige prvakov. Po hudem boju ga je izločil madridski Real. | Foto: Guliverimage/Getty Images Manuel Neuer je letos z Bayernom izpadel v četrtfinalu lige prvakov. Po hudem boju ga je izločil madridski Real. Foto: Guliverimage/Getty Images Škofjeločan je po novem vreden okroglih 40 milijonov evrov. Prejšnjo vrednost je popravil za pet milijonov, s tem pa poskrbel za nov slovenski rekord. Na lestvici vratarjev, ki se ponašajo z največjo vrednostjo na svetu, zaostaja le še za absolutnim rekorderjem Manuelom Neuerjem. Prvi vratar Bayerna in nemškega elfa je vreden 45 milijonov evrov, takoj za njim pa sta v druščini slovenskega reprezentanta še Belgijec Thibaut Courtois in Španec David De Gea.  

Tako so se za Nemcem zvrstili trije (nekdanji) vratarji Atletica, na petem mestu pa je legendarni kapetan Juventusa in azzurrov Gianluigi Buffon. Priljubljeni Gigi, ki je prejšnji teden še tretjič izgubil finale lige prvakov in ponovno ostal brez tako želene lovorike, je bil pred 12 leti vreden 38 milijonov evrov. Čarobno mejo 30 milijonov je na Transfermarktu presegel le še dolgoletni kapetan madridskega Reala Iker Casillas, ki je v zadnjih sezonah branil na Portugalskem.

Prvi vratar slovenske reprezentance in Atletica je vreden toliko kot hrvaški zvezdnik Luka Modrić, ki je blestel v nedavnem finalu lige prvakov v Cardiffu. | Foto: Getty Images Prvi vratar slovenske reprezentance in Atletica je vreden toliko kot hrvaški zvezdnik Luka Modrić, ki je blestel v nedavnem finalu lige prvakov v Cardiffu. Foto: Getty Images

Oblak je 13. najbolj vreden nogometaš v španskem prvenstvu, hkrati pa najdražji vratar. Z vrednostjo 40 milijonov evrov si deli položaj s slovitimi nogometaši evropskega prvaka Reala (Luka Modrić, Sergio Ramos, Isco in Alvaro Morata) oziroma soigralcema pri rdeče-belih (Saul Niguez in Yannick Carrasco).

Kateri vratar je najboljši na svetu?

  • Manuel Neuer
    9,95 %
    61 glasov
  • Thibaut Courtois
    1,47 %
    9 glasov
  • Jan Oblak
    76,51 %
    469 glasov
  • David De Gea
    2,12 %
    13 glasov
  • Gianluigi Buffon
    7,18 %
    44 glasov
  • Kdo drug.
    2,77 %
    17 glasov
Oddanih 613 glasov

Oblak s prestola zrinil Handanovića

Samir Handanović, dvakratni dobitnik nagrade za najboljšega vratarja serie A, je trenutno vreden 12,5 milijona evrov. Še vedno spada med 20 najdražjih čuvajev mreže na svetu. | Foto: Getty Images Samir Handanović, dvakratni dobitnik nagrade za najboljšega vratarja serie A, je trenutno vreden 12,5 milijona evrov. Še vedno spada med 20 najdražjih čuvajev mreže na svetu. Foto: Getty Images Slovenija je znana po dobrem delu z vratarji. Čeprav spada med manjše evropske dežele, se lahko pohvali s številnimi vratarji, ki so zablesteli v tujini. Pred Oblakom se je na naslovnicah najbolj pogosto pojavljal Samir Handanović.

Ko je Ljubljančan iz Vidma prestopil k Interju in le še utrdil status enega od najboljših vratarjev v serie A, se je njegova vrednost povzpela na 24 milijonov evrov. Toliko pred njim ni bil na Transfermakrtu ovrednoten še noben Slovenec. Vse do silovitega napredka Oblaka med vratnicama Atletica.

Škofjeločan je bil pred petimi leti, ko je zaman čakal na resnejšo priložnost pri Benfici in nabiral izkušnje v drugih portugalskih klubih, vreden dober milijon evrov, zdaj pa spada v vratarsko svetovno elito in trka na vrata absolutnega rekorda. Star je komaj 24 let, tako da je pred njim še ogromno dokazovanj. Za vratarje pa radi pravijo, da najboljše predstave ponudijo šele v svojih zrelih letih ...

Slovenski vratarji, katerih vrednost je (bila) višja od milijona evrov:

Vratar Klub Vrednost Kdaj je bila ocenjena vrednost
Jan Oblak Atletico Madrid (Špa) 40 junij 2017
Samir Handanović Inter Milano (Ita) 24 junij 2013
Vid Belec Carpi (Ita) 3 julij 2016
Sašo Fornezzi Orduspor (Tur) 2 januar 2013
Jasmin Handanović Mantova (Ita) 1,6 september 2009
Ne spreglejte