Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
7. 6. 2017,
16.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

OP Francije Dominic Thiem

Sreda, 7. 6. 2017, 16.41

6 let, 6 mesecev

Portret

Kdo je Avstrijec, ki se je poigral z Đokovićem in trenira tudi do 12 ur na dan #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Dominic Thiem | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V četrtfinalu OP Francije je za presenečenje poskrbel Dominic Thiem, ki mu v tenisu napovedujejo zelo svetlo prihodnost. Brez večjih težav je pod hladno prho poslal Novaka Đokovića. Teniški poznavalci znajo povedati, da mladi Avstrijec, ki je že nekaj časa spada med prvo deseterico na svetu, trenira kot nor.

Dominic Thiem je v profesionalnem tenisu že nekaj časa in se je že dobro uveljavil na turneji. V letošnjem četrtfinalu v Parizu je dosegel eno od največjih zmag v karieri, potem ko je po treh nizih z igrišča odpihnil Novaka Đokovića. Srb je bil videti povsem brez moči. Dvoboj se je končal z izidom 7:6 (5), 6:3 in 6:0.

Vedel je, da mora nekaj spremeniti, če želi premagati Đokovića. | Foto: Reuters Vedel je, da mora nekaj spremeniti, če želi premagati Đokovića. Foto: Reuters Moral je nekaj spremeniti

Morda ta zmaga za marsikoga ni bila presenečenje, vendar je Đoković pred tem dobil vseh pet dvobojev, v zadnjem medsebojnem dvoboju v Rimu pa je 23-letnemu Avstrijcu oddal vsega eno igro. Takrat se je dvoboj končal z izidom 6:1 in 6:0. Thiem je tokrat na pariškem pesku pokazal povsem drug obraz.

"V primerjavi z zadnjim dvobojem bom moral nekaj spremeniti. Govoril bom s svojim trenerjem in svojo ekipo. Verjetno bomo nekaj spremenili in upam, da bom odigral dobro partijo tenisa," je pred dvobojem z Đokovićem razlagal Thiem in očitno so se odločili za pravo taktiko.

Trenira tudi po 12 ur na dan

Poznavalci tenisa in tisti, ki so prisotni na turneji ATP, znajo povedati, da trenira kot nor. Pravzaprav še niso videli igralca, ki bi količinsko in tako zavzeto treniral. Dominic trenira od osem do devet ur na dan, v pripravljalnem obdobju pa se treningu posveti tudi do 12 ur na dan. To je pred časom potrdil nemški teniški igralec Philipp Kohlschreiber, ki je z njim treniral na Kanarskih otokih. "Že veliko sem videl v svetu tenisa, a Dominicov trening je nor. Videti je tako, kot da se Rocky pripravlja na boksarski dvoboj," je pred letošnjo sezono povedal Kohlschreiber.

 

Back on track 🎾 @ricobellotti @dennisnovi @jerzy_janowicz_official @antoniodiazcasas

A post shared by Dominic Thiem (@domithiem) on

Komaj je shodil, že je z muholovcem udarjal balone

Dominic Thiem se je rodil 3. septembra leta 1993 v Wiener Neustadtu, 30 kilometrov od Dunaja. Ne spominja se dneva, ko ne bi igral tenisa. Ko je komaj shodil, je z muholovcem že udarjal balone. Teniški lopar pa je prvič prijel v roke pri šestih letih.

Svoj velik talent je kazal že v mlajših kategorijah, potem ko se mu je na mladinski lestvici uspelo prebiti do drugega mesta. Leta 2011 je med mladinci igral v finalu OP Francije prebil do finala. Tam ga je po treh nizih premagal Američan Bjorn Fratangelo, v svoji vitrini pa ima tudi že pokal prestižnega mladinskega turnirja, Orange Bowl.

Dominic Thiem je že v mlajših kategorijah kazal svoj talent. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dominic Thiem je že v mlajših kategorijah kazal svoj talent. Foto: Guliverimage/Getty Images

Že ne prvem turnirju do četrtfinala

Leta 2013 je dobil povabilo na turnir v Kitzbühlu, kjer se je presenetljivo prebil do četrtfinala. Takrat je v drugem krogu premagal četrtega nosilca Jürgena Melzerja. Istega leta smo ga lahko še enkrat videli v četrtfinalu na turnirju Erste Bank Open. Leta 2014 je prvič zaigral v finalu, leta 2015 pa je imel v svoji vitrini že tri lovorike turnirjev serija ATP. Do danes jih je skupno zbral osem in ta številka se bo zagotovo še povečala. Od junija lani je vseskozi med prvimi desetimi igralci na svetu.

Za nejgovo igro že dolgo časa skrbi trener Günter Bresnik. | Foto: Guliverimage/Getty Images Za nejgovo igro že dolgo časa skrbi trener Günter Bresnik. Foto: Guliverimage/Getty Images

Trener mu je obrnil igro na glavo

Njegov dolgoletni trener je Günter Bresnik, ki je včasih treniral tudi Borisa Beckerja. Dominic in Günter sodelujeta že od fantovega devetega leta. Bresnik je že pred časom trdil, da ima ta fant vse, da lahko postane eden od najboljših igralcev na svetu.

"Günter je mojo igro obrnil na glavo, čeprav sem bil pri nas že najboljši v svoji starostni skupini. Takrat je bilo res težko, vendar je bil to najbolj pomemben čas v moji karieri," se spominja Thiem, ki ima danes enega od najbolj prodornih enoročnih bekendov v teniški karavani.

Ne spreglejte