Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
19. 8. 2016,
11.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Rio 2016 Jamajka Usain Bolt

Petek, 19. 8. 2016, 11.07

6 let, 6 mesecev

Usain Bolt v očeh Jamajčanov

"Ledena steza? Ne, Jamajka je Usain Bolt!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Čeprav je najhitrejši Zemljan Usain Bolt šolski primer globalnega športnega zvezdnika in navdušuje tudi temperamentne Brazilce, pa v Riu de Janeiru najbolj goreče zanj navijajo njegovi rojaki, ki ga zaradi uspešnosti, značaja in dostopnosti označujejo za največjega ambasadorja Jamajke.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Vez med Usainom Boltom in Jamajko je ostala trdna. | Foto: Reuters Vez med Usainom Boltom in Jamajko je ostala trdna. Foto: Reuters

Usain Bolt navdušuje tudi v Riu de Janieru. Po zlati kolajni v teku na 100 metrov je na osrednjem olimpijskem štadionu tekmece zlahka ugnal še na enkrat daljši razdalji. V načrtu ima še nastop z jamajško štafeto 4x100 metrov, s katero bo skušal še tretjič zapored spisati zlato olimpijsko trilogijo. Že v Pekingu leta 2008 in štiri leta pozneje v Londonu je osvojil zlate kolajne v vseh treh disciplinah. "Uspelo mu bo. On je legenda," v en glas poudarjajo jamajški navijači, razpršeni po mogočnem atletskem štadionu.

Vsi želijo biti Usain Bolt

"Na Jamajki boste zaman iskali osebo, ki ne ve, kdo je Bolt. Le malo možnosti pa boste imeli, da bi naleteli na otroka, ki ne bi želel postati Bolt. On je veliki vzornik in najbolj znan jamajški športnik vseh časov," nam je kmalu po zmagovitem teku vzneseno pripovedoval Andre in se pohvalil, da z družino živi in dela v Trelawnyju, kjer se je rodil najhitrejši šprinter vseh časov.

Andre z družino: Ponosni smo na Bolta! | Foto: Andre z družino: Ponosni smo na Bolta!

Zanj so igre v Riu prva in po vsej verjetnosti tudi zadnja priložnost, da na velikem tekmovanju v živo stiska pesti za svojega rojaka, ki je dodobra okrepil privzdignjen status atletike v tej otoški karibski državi. Vseeno pa to po njegovem mnenju ni prvi šport. "Morda smo najbolj znani po tem, a domačini imamo raje nogomet in kriket. Nekaj drugega pa je, ko lahko nekje v tujini opazuješ, kako priljubljen je Bolt, ki je tudi simbol čistega športa," je pripovedoval naš sogovornik in se zgolj nasmehnil ob omembi filma Ledena steza (Cool runnings).

Prava Jamajka?

Dobri dve desetletji star ameriški film govori o udeležbi jamajške ekipe v bobu na zimskih olimpijskih igrah leta 1988. "Film je morda zabaven, a naše države ni prikazal v pravi luči. Pri nas ni kriminala in takšne revščine," je dejal naš sogovornik v družbi očeta in hčerke.  

Maron (desno) nas vabi na Jamajko: Spoznali boste Bolta. | Foto: MaPa Maron (desno) nas vabi na Jamajko: Spoznali boste Bolta. Foto: MaPa

Vabilo na Jamajko

S svojim rojakom pa se na drugem koncu štadiona ni povsem strinjal Maron iz Clarendona. "Ker gre za ameriški film, seveda ne more biti avtentičen. A v določenih delih so ustvarjalci dobro upodobili Jamajko. Poleg tega pa je res, da smo dosežek bob ekipe sprejemali predvsem kot atrakcijo. Jamajčani na zimskih olimpijskih igrah! To je bila odmevna zgodba, ki pa se vseeno ne more meriti s tekom in Usainom Boltom. Tu so čustva večja. Poleg tega pa on zmaguje, ne le sodeluje," se je razgovoril Maron in ob vprašanju, ali je že kdaj srečal Bolta, dregnil prijatelja. Ta je iz žepa hitro potegnil mobilni telefon in nam prikazoval skupne fotografije, na katerih sta z njim pozirala Bolt in Yohan Blake.

Bolt na štadionu, Bolt v žepu | Foto: MaPa Bolt na štadionu, Bolt v žepu Foto: MaPa

"Fotografije so nastale tik pred začetkom iger. Sicer pa imamo Bolta Jamajčani radi, ker je dostopen. Pridite na Jamajko in se prepričajte. V Kingstonu ima restavracijo, kjer ga je mogoče pogosto videti. Ni vzvišen. Ni pozabil, da je Jamajčan. On je vzor za vse jamajške rodove," je dodal Maron.

"Nad Boltom so navdušeni tudi Američani," pravi Carol. | Foto: MaPa "Nad Boltom so navdušeni tudi Američani," pravi Carol. Foto: MaPa

Bob Marley ali Usain Bolt?

"Usain? Oh, nori smo nanj. A ne le na Jamajki. Živim in delam v Združenih državah Amerike. S komerkoli se pogovarjam, vsi ga obožujejo," pa je, ogrnjena v jamajško zastavo, s katero se je med pogovorom želela fotografirati skupina Brazilcev, pripovedovala Carol iz Saint Elisabetha in hitro potegnila vzporednico s še enim slovitim Jamajčanom. "Bob Marley. Težko je reči, kdo je večji. Oba sta na najvišji ravni. Oba sta večna," je dejala prijazna sogovornica in glasno pozdravila Boltovo drugo zlato kolajno. Zanimivo, proslavljal jo je prav ob zvokih Marleyjeve pesmi Ena ljubezen (One love).

Ne spreglejte