Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
17. 1. 2018,
10.33

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

Natisni članek

EP Hrvaška 2018 Črna gora #zanaše #zanase Veselin Vujović

Sreda, 17. 1. 2018, 10.33

6 let, 3 mesece

Črna gora pred odločilno tekmo s Slovenijo

Najbolj čustvena tekma v karieri Veselina Vujovića

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

Veselin Vujović | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Če ne bo bojkota slovenske rokometne reprezentance, se bo v zagrebški Areni ob 20.30 začel dvoboj z izjemnim vložkom. Zadnji dvoboj skupine C med Slovenijo in Črno goro bo neposredno odločal o potniku v drugi del evropskega prvenstva. Slovenskega selektorja Veselina Vujovića po nedavnih turbulentnih dogodkih čaka najbolj čustvena tekma v karieri.

Usoda je hotela, da bo o tem, ali bo Slovenija zaigrala v drugem delu tekmovanja – če bo vodstvo zveze in reprezentance v popoldanskih urah sprejelo odločitev, da sploh odigra dvoboj s Črno goro –, odločala tekma z izbrano vrsto, ki zastopa barve Vujovićeve domovine.

"Žalosten sem, ker se bo moral nekdo posloviti. Slovenija ali Črna gora? Nekdo bo moral po tekmi domov. Škoda, ker imata obe reprezentanci kakovost za drugi del tekmovanja," je Veselin Vujović v torek zaupal radijski postaji Cetinje.

Skušal bo izločiti sorodnike

Na današnjem dvoboju bo skušal pokvariti načrte tudi sorodnikom v dresu Črne gore. | Foto: Mario Horvat/Sportida Na današnjem dvoboju bo skušal pokvariti načrte tudi sorodnikom v dresu Črne gore. Foto: Mario Horvat/Sportida Slovenski selektor, ki prihaja iz Cetinja, črnogorskega mesta, ki je bil v 19. stoletju najmanjša evropska prestolnica, se pripravlja na zelo čustven dogodek.

"Na tej tekmi preprosto ne morem izgubiti. Kdorkoli bo zmagal, ne bom poraženec. Se bom pa trudil, da bo zmagala Slovenija. Za Črno goro nastopa veliko igralcev, s katerimi sem v stalnem stiku, nekateri izmed njih so celo moji sorodniki, tako da mi na tekmi zagotovo ne bo lahko," je razkril 56-letni selektor slovenske reprezentance, ki danes v zagrebški Areni potrebuje vsaj točko, če želi nadaljevati prvenstvo v Varaždinu. S Slovenijo, kjer si služi rokometni kruh tako v reprezentanci kot tudi v koprskem klubu, namerava s prvenstva izločiti domovino.

Statistika je pred izjemno pomembno tekmo zaveznica slovenske reprezentance. Črna gora v času državne samostojnosti na evropskem prvenstvu sploh še ni zmagala. Čeprav je odigrala že 14 tekem, še vedno čaka krstno zmago. Če želi napredovati in v skupini C osvojiti tretje mesto, mora nujno prekrižati načrte Sloveniji.

Proti Sloveniji lahko ubije dve muhi na en mah

Do zdaj je na evropskih prvenstvih vknjižila remi in 13 zaporednih porazov. Črnogorci so edino točko osvojili – datumi so poskrbeli za neverjetno naključje – pred natanko desetimi leti. Prav 17. januarja 2008 so na Norveškem remizirali proti Rusiji (25:25 – s tem rezultatom se je končala tudi kontroverzna ponedeljkova tekma med Slovenijo in Nemčijo), nato pa na prvenstvu stare celine beležili le še neuspehe.

Črna gora čaka na zgodovinsko prvo zmago na evropskem prvenstvu v rokometu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Črna gora čaka na zgodovinsko prvo zmago na evropskem prvenstvu v rokometu. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V Črni gori so prepoznali pomembnost datuma. Verjamejo, da je pred levi, takšen je vzdevek njihove rokometne reprezentance, zgodovinska priložnost, da si lahko s tako želeno zmago nastope na evropskem prvenstvu podaljšajo vsaj še za tri tekme.

Dvoboj proti slovenski reprezentanci, ki je še pod vtisom spornih sodniških odločitev na ponedeljkovem srečanju z Nemčijo in ji po glavi rojijo številne misli, ki niso neposredno povezane z rokometno igro, jim lahko napravi dvojno uslugo. Če bi Črnogorci ustavili Slovenijo, bi si priigrali tudi status nosilca v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki bodo potekale junija. S tem bi se izognili neposrednemu dvoboju z rokometno velesilo in si zagotovili lažjo pot do nastopa na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta leta 2019 gostili Nemčija in Danska.

Navijači Črne gore želijo podaljšati obisk na Hrvaškem. Če bi levi danes premagali Slovenijo, bi si Črna gora zagotovila še tri dvoboje v Varaždinu.  | Foto: Mario Horvat/Sportida Navijači Črne gore želijo podaljšati obisk na Hrvaškem. Če bi levi danes premagali Slovenijo, bi si Črna gora zagotovila še tri dvoboje v Varaždinu. Foto: Mario Horvat/Sportida

Kapetan Črne gore: Slovenija je najtežji mogoči tekmec

"Slovenija je v naši skupini verjetno pokazala največ izmed vseh. Proti Makedoniji si ni zaslužila poraza, z Nemčijo pa odigrala fantastičnih 60 minut, a so na rezultat vplivali tudi drugi dejavniki. Slovenija je najtežji mogoči tekmec, proti kateremu lahko iščemo pot do drugega dela tekmovanja. Morali bomo pokazati najboljšo predstavo na prvenstvu," po poročanju črnogorskega časnika Vijesti napoveduje črnogorski kapetan Rade Mijatović.

Črnogorski selektor spoštuje Veselina Vujovića

Črnogorci so na evropskem prvenstvu na Hrvaškem namučili Makedonijo. | Foto: Mario Horvat/Sportida Črnogorci so na evropskem prvenstvu na Hrvaškem namučili Makedonijo. Foto: Mario Horvat/Sportida Selektor Dragan Đukić pojasnjuje, zakaj bodo imeli njegovi varovanci opravka z zelo zahtevnim tekmecem. "Obrambna igra Slovenije nam ne odgovarja, imajo pa tudi tri hitre krilne igralce," opozarja 55-letni srbski strateg, ki dobro pozna Slovenijo, saj je z njo kot selektor Črne gore odigral tri tekme.

"Slovenija ima izjemno ekipo, kar je dokazala s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu. Igra fantastično obrambo, ima dobre vratarje, odličnega stratega Veselina Vujovića in ogromno podporo navijačev. Ta bo še toliko večja po vsem, kar se je zgodilo v prejšnjih krogih," je selektor Črne gore opisal osrednjo slovensko moč. Zvečer, ko ga čaka tekma z velikim vložkom, bo zaradi kazni pogrešal Vuka Lazovića.

Vujović proti dvema Vujovićema

Miloš Vujović je eden izmed dveh Vujovićev v črnogorski ekipi. | Foto: Mario Horvat/Sportida Miloš Vujović je eden izmed dveh Vujovićev v črnogorski ekipi. Foto: Mario Horvat/Sportida Že od prej pogreša tudi najbolj najboljšega igralca Vuka Borozana, ki si je konec leta 2017 v prometni nesreči poškodoval mišico in ne nastopa na Hrvaškem.

Črna gora brez prvega asa je Euro na Hrvaškem začela z visokim porazom proti Nemčiji (19:32), nato pa na razburljivem srečanju namučila Makedonijo (28:29).

"Slovenci igrajo hitreje od Makedoncev, a se bomo borili po najboljših močeh. Lahko obljubim, da bomo igrali čvrsto in borbeno," je napovedal Stevan Vujović, eden izmed dveh Vujovićev, ki igrata v reprezentanci Črne gore (drugi je Miloš Vujović) in bosta skušala danes spraviti v slabo voljo "sorodnika" Veselina, slovenskega selektorja, ki danes ne more biti poraženec.

Z navijanjem za rokometaše lahko osvojite tudi Samsung Galaxy S8 - na www.telekom.si/zanase.
Ne spreglejte