Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 6. 2020,
20.40

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

NK Nafta Lendava NK Radomlje pokal Slovenije NK Aluminij NK Mura

Sreda, 10. 6. 2020, 20.40

3 leta, 10 mesecev

Pokal Slovenije, polfinale

Epski podvig Nafte za zgodovinski finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Nafta - slavje | Nafta se je razveselila zgodovinske uvrstitve v finale pokala Slovenije. Tam se bo spopadla z Muro. | Foto Grega Valančič/Sportida

Nafta se je razveselila zgodovinske uvrstitve v finale pokala Slovenije. Tam se bo spopadla z Muro.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kakšna drama na Brdu pri Kranju! V finalu pokalnega tekmovanja se bosta 24. junija pomerili prekmurski sosedi Mura in Nafta. Lendavčani so v napetem polfinalnem dvoboju kljub dvema igralcema manj od 58. minute zdržali do konca in po kazenskih strelih v sredo izločili Radomlje. Junak srečanja je postal vratar Nafte Florijan Raduha, ki je ubranil dva strela z bele točke.

Sportal Kakšna smola! Kapetan Nafte presrečen po podvigu, nato je sledil šok.

Pokal Slovenije, polfinale:

Sreda, 10. junij:
Kalcer Radomlje : Nafta 3:5 po 11-m (1:1, 1:1, 1:1, 0:1)
Cerar 51./11-m; Novinič 11.; R.K.: Vinko 27./Nafta, Bizjak 58./Nafta

Izvajanje 11-metrovk:
Radomlje: Štromajer – NE (Raduha brani), Nuhanović – DA, Jakovljević – NE (Raduha brani), Cerar – DA
Nafta: Novinič – DA, R. Pirtovšek – DA, Živko – DA, Paku – DA

Torek, 9. junij:
Aluminij : Mura 0:4 (0:1)
Šušnjara 15., Bobičanec 55., 83./11-m, Maroša 64.

Finale bo 24. junija na Brdu pri Kranju.

Drugi finalist je lendavska Nafta, ki se je prvič v zgodovini samostojne Slovenije prebila v veliki finale. Za lovoriko naj bi se 24. junija na Brdu pri Kranju udarila z Muro pred bolj ali manj praznimi tribunami, čeprav predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović ne izključuje možnosti, če bi NIJZ 15. junija sprejel odločitev o drugačnih ukrepih, da bi se finale vseeno še lahko igral pred določenim številom gledalcev.

Več kot uro igrali le z devetimi

Nafta je v napetem drugoligaškem obračunu Radomljam prekrižala načrte. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nafta je v napetem drugoligaškem obračunu Radomljam prekrižala načrte. Foto: Grega Valančič/Sportida Junak sredinega dvoboja, ki bo romal v zgodovino pokalnih podvigov kot eden (naj)bolj nenavadnih, je postal vratar Florijan Raduha. Ubranil je dva kazenska udarca, pred tem ustavil številne nevarne strele Radomelj in poskrbel za nepozabno slavje Nafte, ki je več kot uro igrala z dvema igralcema manj.

Trener Dejan Dončić se je v zgodovino zapisal kot prvi strateg, ki je Nafto popeljal v finale, njegov stanovski kolega Oskar Drobne pa bo še dolgo sanjal zapravljeno priložnost.

Veselje v vrstah Lendavčanov je nekoliko zmanjšalo spoznanje, da bodo zaradi kazni v sklepnem dejanju pokala pogrešali tri igralce. Oba, ki sta proti Radomljam prejela rdeča kartona (Vedran Vinko in Jaka Bizjak), pa tudi strelec prekrasnega zadetka v rednem delu, kapetan Mitja Novinič, ki bo finale izpustil zaradi kazni rumenih kartonov.

Fotogalerija s tekme na Brdu pri Kranju, fotograf Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 53

Sprva je na drugi polfinalni tekmi pokala Slovenije bolje kazalo Nafti. Njen kapetan Mitja Novinič je z izjemnim polvolejem, streljal je izven kazenskega prostora, zatresel mrežo nemočnega Lenarta Cerarja. Novinič je nekdanji up italijanskega velikana AC Milan. Na San Siro se je odpravil pred 13 leti, a med člani ni nikoli dočakal resnejše priložnosti.

Jalov pritisk Radomelj, Nafta se je rešila

Radomlje so sezono 2019/20 končale z bolečim porazom v polfinalu pokala. | Foto: Grega Valančič/Sportida Radomlje so sezono 2019/20 končale z bolečim porazom v polfinalu pokala. Foto: Grega Valančič/Sportida Kmalu po zadetku, igrala se je 27. minuta, so se stvari za Nafto zapletle. Vedran Vinko je v pičlih dveh minutah prejel dva rumena kartona in je moral predčasno z igrišča. Zelo oster je bil zlasti prekršek za drugi rumeni karton. Radomlje so izenačile v 51. minuti, ko je z bele točke zadel kapetan Luka Cerar.

Ko je moral kmalu za tem zaradi drugega rumenega kartona z igrišča še Jaka Bizjak, Nafta pa je v 58. minuti ostala na igrišču le z devetimi igralci, se je Radomljam nasmihala nepričakovana lažja pot do preobrata, kot so si lahko predstavljali po prvem polčasu.

Čeprav so pritiskali, pa si niso priigrali izrazitejše priložnosti. Redni del se je končal z 1:1, Nafta pa je z junaško predstavo mrežo zadržala nedotaknjeno tudi v podaljšku, vmes pa nekajkrat celo ogrozila vrata tekmeca. Zmagovalca so tako odločili streli z bele točke, kjer je Florijan Raduha ubranil dva strela in postal prvi junak srečanja. 

Ante Šimundža po preboju Mure v finale:

Poker Mure za prvi finale po 25 letih

Nogometaši Mure so v torek napolnili mrežo Aluminiju in mu še drugič v nekaj dneh zadali boleč poraz. Črno-beli so se z zmago s 4:0 približali velikemu cilju, pokalnemu naslovu in preboju v Evropo. Uspeh izbrancev Anteja Šimundže zagotovo odmeva v Murski Soboti, kjer so za "tekmo duhov" proti Taboru prodali že več kot sedem tisoč vstopnic. Trener gostov Slobodan Grubor je bil po tekmi zelo nezadovoljen nad igro svojih varovancev v obrambi, v taboru Kidričanov pa so bili nasploh mnenja, da je končni rezultat previsok glede na tisto, kar se je dogajalo na igrišču.

Fotogalerija s tekme na Brdu pri Kranju, fotograf Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 48

Kidričani so zapravili kar nekaj zrelih priložnosti, Prekmurci pa so večino svojih pretopili v zadetke. Dvakrat je v polno zadel Luka Bobičanec. Hrvaški legionar je prispeval tudi podajo, med strelce sta se vpisala še Luka Šušnjara in Amadej Maroša.

V 42. minuti je z ostrim prekrškom nad Mihaelom Čermakom (udarec s komolcem) za jezo med simpatizerji Aluminija poskrbel Nino Kouter. Sodnik Dejan Balažič mu je pokazal rumeni karton, Kidričani pa so bili prepričani, da bi lahko prejel še strožjo kazen.

Mura Aluminij
Sportal Šimundža se čudi navijačem, Grubor pa hudim napakam

Mura bo zaigrala v velikem finalu tretjič in prvič po letu 1995, ko je tudi osvojila pokalno lovoriko. Takrat je v finalu načrte prekrižala Celju, tokrat pa jo bo 24. junija na Gorenjskem čakal drugoligaški tekmec.

Pred torkovim srečanjem so se nogometaši in gledalci, na tribuni ob osrednjem igrišču NNC Brdo se jih je zbralo vsaj 50, med njimi so bili tudi predsednik NZS Radenko Mijatović, častni predsednik NZS Rudi Zavrl, članski selektor Matjaž Kek, športni direktor reprezentanc Miran Pavlin in nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, ki stiska pesti za Muro, z minuto molka poklonili pred kratkim umrlemu legendarnemu slovenskemu nogometašu Marku Elsnerju (1960–2020). Slava mu.  | Foto: Grega Valančič / Sportida Pred torkovim srečanjem so se nogometaši in gledalci, na tribuni ob osrednjem igrišču NNC Brdo se jih je zbralo vsaj 50, med njimi so bili tudi predsednik NZS Radenko Mijatović, častni predsednik NZS Rudi Zavrl, članski selektor Matjaž Kek, športni direktor reprezentanc Miran Pavlin in nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, ki stiska pesti za Muro, z minuto molka poklonili pred kratkim umrlemu legendarnemu slovenskemu nogometašu Marku Elsnerju (1960–2020). Slava mu.  Foto: Grega Valančič / Sportida

Le še Mura in Nafta

Ko sta že v osmini finala pokalnega tekmovanja izpadla Olimpija (branilec pokalnega naslova) in Maribor (branilec državnega naslova), po mnenju številnih največja favorita za osvojitev pokala, je zadišalo po tem, da bi se lahko na seznamu zmagovalcev pojavilo ime katerega izmed novincev.

Sportal Kai Cipot: sin legende, ki opozarja #video

Koper in velenjski Rudar, krvnika večnih tekmecev iz Ljubljane in Maribora, sta nato končala pot v pokalu v četrtfinalu, kjer je spodrsnilo tudi Celjanom, črno-beli iz Murske Sobote pa so po pravcati drami izločili Domžalčane, s tem se je seznam nekdanjih zmagovalcev, ki bi ostali v igri za naslov tudi v tej sezoni, močno skrčil. V polfinalu sta nato izpadla še prvoligaš Aluminij in drugoligaš Radomlje.

"Prekmurski" finale bo na glavnem igrišču Nacionalnega nogometnega centra Brdo na sporedu 24. junija. Tudi takrat se bo dvoboj, igrišče nima umetne razsvetljave, podobno kot v polfinalu začel ob 17.30.

Sportal Noro, kaj počnejo navijači Mure! #video
NNC Brdo
Sportal Aluminij in Mura pred tekmo leta v en glas: Siva pot, vodi me ...
Sportal Velika smola Aluminija, ki je ostal brez najboljšega #video
Domžale Maribor Sergej Jakirović
Sportal Noro, kakšen preobrat Maribora! #video
Olimpija Stefan Savić
Sportal Škoda, Olimpija si ni zaslužila takšnega madeža
Miran Srebrnič Koper
Sportal Koper boljši od Gorice #video
Ne spreglejte