Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2024,
9.10

Osveženo pred

0 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,41
olimpijske igre Domen Novak Luka Mezgec Jan Tratnik Matej Mohorič Matej Mohorič Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Sobota, 3. 8. 2024, 9.10

0 minut

Pariz 2024, kolesarstvo, cestna dirka (moški)

V živo: Prednost četverice narašča, a favoritom to ne povzroča pretiranih skrbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,41
cestna dirka Pariz 2024 | Kolesarji so olimpijsko preizkušnjo začeli v neposredni bližini Eifflovega stolpa. | Foto Reuters

Kolesarji so olimpijsko preizkušnjo začeli v neposredni bližini Eifflovega stolpa.

Foto: Reuters

Na olimpijskih igrah v Parizu poteka cestna preizkušnja, na kateri zaradi prenovljenih pravil nastopa zgolj 90 kolesarjev. Na startni listi so tudi štirje Slovenci, kar je maksimalna kvota (Luka Mezgec, Matej Mohorič, Jan Tratnik in Domen Novak), ni pa niti olimpijskega prvaka iz Tokia Richarda Carapaza niti najboljšega kolesarja sveta Tadeja Pogačarja. Trasa olimpijske preizkušnje je dolga 273 kilometrov in ima 2800 višinskih metrov, kolesarji bodo vozili brez radijskih povezav, zato bo dirka (start ob 11.00) še toliko bolj nepredvidljiva.  

V ŽIVO: olimpijske igre, cestna dirka (M)

Cestna dirka profil olimpijske igre Pariz | Foto:
238 km do cilja: Maročan Ed Doghmy ima spet težave in je zaostal za ubežno skupino. Na čelu dirke je zdaj četverica, ta ima pred glavnino, ki jo vodijo danski kolesarji, že sedem minut prednosti. Kolesarji so že prevozili drugi vzpon današnje dirke Côte de Saint-Germain-en-Laye.

252 km do cilja: Maročan Ed Doghmy se je po težavah s kolesom uspel vrniti v ubežno skupino. Na čelu dirke je zdaj spet pet kolesarjev (poleg Maročana še Charles Kagimu iz Ugande, Eric Manizabayo iz Ruande, Tajvanec Thanakhan Chaiyasombat in Chrisopher Rougier-Lagane iz Mavricija), ki imajo že šest minut prednosti pred glavnino. Favoritov prednost ubežne skupine, v kateri ni vidnejših imen, ne skrbi.

Malo za šalo: Mathieu van der Poel preverja mišice Remca Evenepoela:

255 km do cilja: Na čelu dirke zdaj vztrajajo še štirje kolesarji (Maročan Ed Doghmy je po težavah s kolesom popustil), ki so pobegnili kmalu po uradnem začetku dirke. Pred glavnino imajo že skoraj šest minut prednosti. 

Domen Novak Pariz 2024 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage
268 km do cilja: Pet kolesarjev je uspelo prevoziti nekaj prednosti pred glavnino To so: Charles Kagimu (Uganda), Ed Doghmy (Maroko), Eric Manizabayo (Ruanda), Thanakhan Chaiyasombat (Tajska) in Chrisopher Rougier-Lagane (Mavricij).

272 km do cilja - Cestna dirka se je ob 11.10 tudi uradno začela! Kolesarji iz manj znanih kolesarskih držav so že krenili v akcijo. Spomnimo: na dirki je samo 90 kolesarjev, kar je bistveno manj kot v Tokiu, kjer jih je nastopilo 130. Tadej Pogačar, ki je zaradi utrujenosti po Giru in Touru nastop odpovedal, je tam osvojil bron. 

11.00 - V okrožju Trocadéro v bližini Eifflovega stolpa so se kolesarji podali na cestno dirko, ki bo dala novega olimpijskega prvaka. Olimpijskega prvaka iz Tokia Richarda Carapaza namreč ni na startu, saj je selektor edino ekvadorsko kvoto namenil Jhonatanu Narvaezu. Ob trasi se je zbralo ogromno gledalcev, saj je to eno redkih olimpijskih tekmovanj, kjer ni treba plačati vstopnice.  

Dogajanje se je začelo v okrožju Trocadéro v bližini Eifflovega stolpa. Po nevtralizaciji ob Seni bodo kolesarji zapustili Pariz. Podali se bodo jugozahodno od mesta in v dvesto kilometrih naredili deset kategoriziranih vzponov. Klanci niso strmi in dolgi, a bodo zagotovo delali selekcijo.

Selektivno bi lahko bilo med 165. in 205. kilometrom, ko kolesarje čaka šest kategoriziranih klancev. Sledili si bodo v naslednjem vrstnem redu: Côte de Senlisse (1,3 km pri 5,3 %), Côte d'Herbouvilliers (850 m pri 5,7 %), Côte de Saint-Rémy-lès-Chevreuse (1,3 km pri 6,3 %), Côte de Châteaufort (900 m pri 5,7 %), Côte de Bièvres (1,2 km pri 6,5 %) in Côte du Pavé des Gardes (1,3 km pri 6,5 %).

Côte de la butte Montmartre priložnost za napad

Od tam dalje jih bo pot spet vozila v Pariz, zaključni del pa bo potekal v okrožju Montmartre, predelu, kjer so živeli slikarji, kot sta Pablo Picasso in Vincent van Gogh. V Parizu jih nato čaka 18,4 kilometra dolg krog, ki ga bodo kolesarji prevozili dvakrat in pol. Več rahlih vzponov bo v tem segmentu, prava priložnost za napade pa bo zagotovo Côte de la butte Montmartre. Tlakovan vzpon je dolg en kilometer in ima povprečni naklon 6,5 odstotka, medtem ko se maksimalni približa desetim odstotkom.

Ko se bodo nanj povzpeli tretjič, jih bo čakalo še 9,5 kilometra vožnje do cilja. Ta bo na mostu Pont d'Iéna v neposredni bližini Eifflovega stolpa, ki ima zgodovinsko noto. Most je namreč poimenovan po bitki pri Jeni, v kateri je leta 1806 zmagal znameniti Napoleon Bonaparte.

Matej Mohorič bi rad popravil vtis z olimpijskih iger v Riu de Janeiru. | Foto: Sportal Matej Mohorič bi rad popravil vtis z olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Foto: Sportal

90 kolesarjev, od tega štirje Slovenci, a brez najboljšega Pogačarja

Na startni listi je samo 90 kolesarjev, samo pet reprezentanc ima maksimalno kvoto, to so štirje kolesarji. Poleg Slovenije (Luka Mezgec, Matej Mohorič, Jan Tratnik in Domen Novak) še Francija, Belgija, Danska in Velika Britanija, medtem ko bodo Španci, Italijani, Nizozemci in Avstralci nastopili s po tremi, preostali z vsega dvema ali celo s samo enim kolesarjem.

Na papirju so najmočnejši Belgijci, ki imajo v svojih vrstah glavnega favorita Remca EvenepoelaWouta van Aerta (osvojila sta zlato in bronasto medaljo na olimpijskem kronometru), Jasperja Stuyvena in Tiesja Benoota. Francozi bodo stavili na Juliana AlaphilippaChristopha LaportaValentina Madousa in Kevina Vauquelina, veliko nizozemsko orožje pa bo svetovni prvak Mathieu van der Poel, ki je ob Evenepoelu prav tako osrednji favorit za zlato medaljo.

Zanimivo bo videti, kaj bi lahko pripravili Danec Mads Pedersen, olimpijski prvak v krosu Tom Pidcock, Avstralec Michael Matthews in tudi lastnik zelene majice na letošnjem Touru Biniam Girmay, ki je večkrat pokazal, da lahko drži tempo z najboljšimi tudi na razgibanem terenu.

Dirka se bo začela ob 11. uri, kolesarji pa bodo cilj dosegli okoli 17.30.

Preberite še:

Angela Carini
Sportal Italijanska boksarka se tekmici opravičuje: Če bi jo srečala, bi jo objela
Matej Mohorič
Sportal Matej Mohorič po klavrnem obdobju: Bil sem res izredno razočaran
slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, OI
Sportal Slovenci ugnali še Francoze, zdaj čakajo četrtfinalnega nasprotnika
Thierry Henry
Sportal Gostitelji ugnali Argentince, Maroko in Španija suverena
Tamara Mavsar, pariz 2024
Sportal Slovenke na najpomembnejši tekmi brez Tamare Mavsar
Pariz 2024 atletika Anita Horvat
Sportal Neža Klančar z rekordom v polfinale, konec za Anito Horvat
Pariz 2024, Slovenija - Japonska (rokomet)
Sportal Odbojkarji po drami ugnali Francoze, tudi rokometaši že v četrtfinalu

 

Ne spreglejte