Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 11. 2022,
22.30

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

13

Natisni članek

Keysher Fuller Spence Zlatko Dalić navijači nemška nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca Katar 2022 SP 2022 v nogometu

Nedelja, 27. 11. 2022, 22.30

1 leto, 4 mesece

SP 2022 V KATARJU, 8. TEKMOVALNI DAN

Nemci ostajajo med živimi, Hrvati izločili Kanado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

13

Nemčija Španija | Nemčiji je dragoceno točko, ki bi ji lahko zelo pomagala v boju za napredovanje, v 83, minuti priigral rezervist Niclas Füllkrug. | Foto Reuters

Nemčiji je dragoceno točko, ki bi ji lahko zelo pomagala v boju za napredovanje, v 83, minuti priigral rezervist Niclas Füllkrug.

Foto: Reuters

Osmi dan svetovnega prvenstva je premešal karte v skupinah E in F. Hrvaška je visoko odpravila Kanado (4:1) in se povzpela na vrh, Maroko pa je presenetil Belgijo (2:0) in spravil rdeče vrage v težave. V poslastici dneva sta se Španija in Nemčija razšli brez zmagovalca (1:1), tako da se bo o potnikih v osmino finala odločalo v zadnjem krogu. Možnosti ima tudi Kostarika, ki je po svojem edinem strelu v okvir vrat na tem SP ugnala Japonsko (1:0).

Bruselj izgredi
Sportal Po presenečenju v Katarju hudi izgredi in nasilje v Bruslju #video

SP 2022 v Katarju, 8. tekmovalni dan:

Lestvici:

Poslastica dneva med Španijo in Nemčijo, ki sta skupaj osvojila pet naslovov svetovnega prvaka, se je končala brez zmagovalca. Izbrance španskega selektorja Luisa Enriqueja je v 7. minuti od vodstva delilo le nekaj centimetrov. Dani Olmo, soigralec Kevina Kampla pri Leipzigu, je streljal z roba kazenskega prostora, Manuel Neuer pa je s skrajnimi močmi odbil žogo v prečko. Nemcem je tako na pomoč priskočila sreča.

Fotogalerija s tekme med Španijo in Nemčijo, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 17

V 40. minuti so nemški navijači skočili na noge, a je njihovo slavje v Katarju trajalo le nekaj trenutkov. Branilec madridskega Reala Antonio Rüdiger je bil najvišji v skoku in zatresel špansko mrežo, a je pregled VAR pokazal, kako se je za nekaj centimetrov nahajal v nedovoljenem položaju. Po prvem polčasu tako med nekdanjima svetovnima prvakoma ni bilo zadetkov.

Manuela Neuerja je kot edini izmed Špancev premagal Alvaro Morata. | Foto: Reuters Manuela Neuerja je kot edini izmed Špancev premagal Alvaro Morata. Foto: Reuters

Drugače je bilo v nadaljevanju. Mreža Manuela Neuerja se je zatresla v 62. minuti, ko je po podaji Jordija Albe zadel v polno Alvaro Morata. Soigralec Jana Oblaka pri Atleticu je popeljal Španijo v vodstvo, Nemci pa so se spogledovali z drugim zaporednim porazom na svetovnem prvenstvu. Če bi znova izgubili, bi bil to velik ogromen udarec za štirikratne svetovne prvake, Nemcem bi se to zgodilo prvič v zgodovini svetovnih prvenstev. Vseeno pa bi elf še vedno ohranil upanje na napredovanje, saj mu je šel na roko razplet tekme med Kostariko in Japonsko.

V 74. minuti se je Nemcem ponudila lepa priložnost za izenačenje, a je vratar Unai Simon ubranil strel mladega napadalca Jamala Musiale. Devet minut pozneje so Nemci le uresničili cilj. Musiala je po prodoru prepustil strel Niclasu Füllkrugu. Nemški rezervist je z ostrim udarcem pod prečko premagal španskega vratarja ter izenačil rezultat. Končalo se je z remijem, tako da bo v zadnjem krogu še kako zanimivo. Nemci bodo potrebovali pomoč Špancev, ki si ne bodo smeli privoščiti poraza proti Japoncem. Če bi se to zgodilo, bi elf, četudi v zadnjem krogu premaga Kostariko (z manj kot sedmimi zadetki razlike), že drugič zapored končal mundial po skupinskem delu!

Bernd Neuendorf Gianni Infantino
Sportal Nemci si kljub nezaupnici Infantinu želijo odprt dialog s Fifo

Zgodovinski zadetek Kanade, nato pa rapsodija Hrvaške

Dvoboj med Kanado in Hrvaško se je začel z ekspresnim vodstvom "javorjevih listov". V polno so zadeli že po 71 sekundah in s tem poskrbeli za zgodovinski prvi zadetek na svetovnih prvenstvih. Po strelu z glavo se je med strelce vpisal mladi as Bayerna Alphonso Davies, na katerega je v obrambi pozabil branilec Celtica Josip Juranović. Asistenco za najhitrejši zadetek na letošnjem SP je prispeval Tajon Buchanan.

Kanada je v prvem krogu nesrečno izgubila proti Belgiji (0:1), tokrat pa je odlično začela dvoboj proti Hrvaški. | Foto: Reuters Kanada je v prvem krogu nesrečno izgubila proti Belgiji (0:1), tokrat pa je odlično začela dvoboj proti Hrvaški. Foto: Reuters

V 26. minuti je Hrvaška po izjemni akciji Andreja Kramarića izenačila na 1:1, a je bil zadetek razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja podajalca Marka Livaje. Napadalcu Hajduka se je v 35. minuti ponudila lepa priložnost, a je njegov strel ubranil vratar Kanade Milan Borjan, le dve minuti pozneje pa je pritisk svetovnih podprvakov obrodil sadove. Kramarić je po podaji Ivana Perišića izenačil na 1:1.

Še pred koncem rednega dela prvega polčasa pa je Hrvaški uspel popoln preobrat. Josip Juranović je zaposlil Marka Livajo, ta pa z natančnim strelom z roba kazenskega prostora matiral kanadskega vratarja, sicer čuvaja mreže beograjske Crvene zvezde, ki je bil rojen leta 1987 v Kninu.

Andrej Kramarić, pred leti varovanec Matjaža Keka pri Rijeki, je dvakrat zatresel mrežo Kanade. | Foto: Reuters Andrej Kramarić, pred leti varovanec Matjaža Keka pri Rijeki, je dvakrat zatresel mrežo Kanade. Foto: Reuters

Ko je Andrej Kramarić v 70. minuti s svojim drugim zadetkom povišal prednost Hrvaške na 3:1, pred tem pa zapravil še eno lepo priložnost, se je Kanada znašla v hudih škripcih. Do konca srečanja je skušala znižati zaostanke in najti priključek, a je v sodnikovem podaljšku po napaki Kamala Millerja dovolila Hrvaški še en zadetek. Darilo je sprejel Mislav Oršić, lepo prodrl po levi strani in nesebično podal Lovru Majerju, kateremu ni bilo težko postaviti končni rezultat 4:1.

Fotogalerija s tekme med Hrvaško in Kanado, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 9

Hrvaška je tako ohranila tradicijo neporaženosti na drugih tekmah skupinskega dela velikih tekmovanj, Kanada pa je ostala brez možnosti za napredovanje. Slovenska soseda bo verjetno morala v zadnjem krogu ostati neporažena proti Belgiji, če si bo hotela zagotoviti preboj v osmino finala. 

Hrvaški navijači so že več ur pred tekmo navijali na souku Wakif v Dohi (foto: Reuters):

Fotogalerija
1 / 8
John Herdman
Sportal Kanadski selektor po nesrečnem porazu: Zj*bali bomo Hrvaško!

Maroko skočil na prvo mesto, Belgijci ostali brez svetovnega rekorda

Nogometaši Maroka so po Hrvaški na SP 2022 zagrenili življenje še eni evropski reprezentanci. Tokrat so šli še korak dlje. Če so proti slovenskim sosedom remizirali (0:0), pa so Belgijo, eno najboljših izbranih vrst na svetu, premagali z 2:0 in jo spravili v velike težave.

Mreža rdečih vragov se je prvič zatresla v sodnikovem podaljšku prvega polčasa, ko je žogo po nerodnem posredovanju Thibauta Courtoisa v belgijski gol spravil Hakim Ziyech. Veselje Afričanov ni trajalo dolgo, sodnik se je po ogledu posnetka odločil, da je bil zadetek dosežen ob prepovedanem položaju.

Fotogalerija s tekme med Belgijo in Marokom, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 9

Če je bil zadetek Maroka ob koncu prvega dela razveljavljen, pa so navijači iz Severne Afrke znova skakali od sreče v 73. minuti. Takrat je zadetek Abdelhamida Sabirija obveljal, Maroko je presenetljivo povedel proti favoritom. Vratar madridskega Reala Thibaut Courtois si je privoščil novo napako in v nasprotju s slovesom enega najboljših čuvajev mreže na svetu prejel zadetek s prostega strela. Premagal ga je nogometaš Sampdorie, ki je vstopil v igro pet minut pred tem, belgijsko mrežo pa zatresel z zahtevnega prostega strela, skoraj z mrtvega kota.

Belgijci so skušali izenačiti, a jim je Maroko povzročal prevelike težave. V sodnikovem podaljšku je Zakaria Aboukhlal, še en rezervist odpravil vse dvome o zmagovalcu. Z neposredne bližine je spretno zabil žogo pod prečko Belgijcev, ki so tako doživeli prvi poraz na SP 2022, prvo mesto v skupini F pa prepustili Maroku. Rdeči vragi so prvič v zgodovini SP izgubila proti tekmecu iz Afrike.

Navijači Maroka so prišli v nedeljo v Katarju na svoj račun. | Foto: Reuters Navijači Maroka so prišli v nedeljo v Katarju na svoj račun. Foto: Reuters

Zasedba Roberta Martineza je zapravila priložnost, da bi dosegla nov svetovni rekord. Če bi premagala Maroko, bi postavila najdaljši niz zmag v skupinskem delu SP. Pred tem je v skupinskem delu SP nazadnje izgubila leta 1994 proti Savdski Arabiji, nato pa nanizala osem zaporednih zmag. S tem dosežkom se lahko pohvali le še Brazilija, ki je dvakrat v zgodovini nanizala niz osmih zmag v prvem delu prvenstev.

Valter Birsa
Sportal Velikan slovenskega nogometa, ki po karieri ne potrebuje veliko denarja

Sploh prvi strel na mundialu in z zmago je šokirala še Kostarika  Keysher Fuller Spence je sprožil sploh prvi strel Kostarike na tem prvenstvu in zadel. | Foto: Reuters Keysher Fuller Spence je sprožil sploh prvi strel Kostarike na tem prvenstvu in zadel. Foto: Reuters

Japonci so na tekmi prvega kroga z 2:1 presenetili štirikratno svetovno prvakinjo Nemčijo. Veliko manj prijeten izkupiček pa so odnesli nogometaši Kostarike, ki so s kar 0:7 klonili proti Španiji. To sta bili zelo zanimivi tekmi. Povsem drugače kot tokratni prvi polčas, morda celo najbolj dolgočasen na svetovnem prvenstvu v Katarju do zdaj. Brez enega strela v okvir vrat ali omembe vredne priložnosti enih in drugih in po 45 minutah je bilo tako na semaforju 0:0.

Japonski navijači na tribunah so navijali vse glasneje in njihovi ljubljenci so po glavnem odmoru le zaigrali bolj odločno. Hidemasa Morita je v 46. minuti po samostojni akciji dobro streljal, a je bila obramba Keylorja Navasa še boljša. 

Kostarika vse do 81. minute ni imela strela v okvir vrat. Tudi na prvi tekmi prvenstva niti enega! Nato pa izgubljena žoga Japoncev in Kostaričani so izkoristili precej prostora na robu kazenskega prostora. Za vodstvo z 1:0 je zadel Keysher Fuller Spence, ki je v zadnjih štirih letih za svoj klub iz kostariške lige Herediano dal en sam gol. Japonci so imeli pred koncem tekme še eno izvrstno priložnost, a je tudi strel Daichija Kamade branil Navas in začelo se je veliko slavje kostariških nogometašev in navijačev.

SP Argentina navijači
Sportal Messi: Srečni, pomirjeni. Spet je vse v naših rokah. #video

Preberite še:

Tomi Jagarinec
Sportal Življenje Slovenca v Katarju: Zgodba se lahko hitro zaključi
SP Anglija ZDA
Sportal "Najboljši igralec, ki je preprečil gol Pulisica. Slavimo prečko!"
Lionel Messi Argentina Katar 2022
Sportal Argentina na krilih Lionela Messija ostala med živimi
Ne spreglejte