Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
16. 6. 2024,
9.15

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

danska nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca Rasmus Hojlund Kasper Hjulmand Benjamin Šeško Benjamin Šeško Euro 2024 Euro 2024

Nedelja, 16. 6. 2024, 9.15

1 teden, 1 dan

Selektor Dancev Kasper Hjulmand pred tekmo s Slovenijo

Besede Danca, ki bodo še dodatno motivirale Šeška!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Od našega poročevalca

Kasper Hjulmand | Kasper Hjulmand želi začeti Euro z zmago nad Slovenijo. | Foto Reuters

Kasper Hjulmand želi začeti Euro z zmago nad Slovenijo.

Foto: Reuters

Danes čaka slovensko reprezentanco največja nogometna tekma v zadnjih 14 letih. V Stuttgartu se bo pred več kot 10 tisoč slovenskimi navijači, na stadionu se obetajo veličastni prizori, ki bodo zelo spominjali na legendarno romanje v Amsterdam leta 2000, na Euru udarila s favorizirano Dansko. Njen trener Kasper Hjulmand je pred tekmo pohvalil Benjamina Šeška, a dal vedeti, da so nanj dobro pripravljeni. In da so v pripravljalni tekmi dobro ustavili Erlinga Haalanda, premagali Norveško (3:1), kar je bil tudi njihov svojevrstni preizkus, kako se spopasti s Šeškom. Kakšen bo odgovor 21-letnega vročega slovenskega zvezdnika?

Slovenija EP 2000 Karić
Sportal Legendarnega Slovenca še preganjajo nočne more, a ...

Na papirju bo favorit Danska. Lahko se pohvali z višjo vrednostjo igralcev, od Slovenije je bila boljša že lani v kvalifikacijah za Euro 2024, višje je tudi na lestvici Fifa, kjer je kar 36 mest pred Kekovo četo. Danska je 21., Slovenija pa 57. reprezentanca sveta.

"Favoriti so za to, da se jih premaga," vseeno poudarja Matjaž Kek, ki bo danes s Slovenijo napadal zgodovinsko krstno zmago na evropskem prvenstvu. Dobro pa želijo začeti Euro 2024 tudi v danskem taboru, kjer želijo navijačem prirediti več razlogov za zadovoljstvo, kot so jih na zadnjem nastopu na velikem tekmovanju, ko so v Katarju pregoreli v preveliki želji in na svetovnem prvenstvu osvojili zgolj točko.

Danci so se pripravili na Šeška

Benjamin Šeško želi na Euru 2024 dokazati, zakaj ga uvrščajo med najboljše mlade napadalce na svetu. | Foto: www.alesfevzer.com Benjamin Šeško želi na Euru 2024 dokazati, zakaj ga uvrščajo med najboljše mlade napadalce na svetu. Foto: www.alesfevzer.com Selektor Kasper Hjulmand se je takrat spopadal s številnimi kritikami, a je vendarle zadržal odgovorni položaj, z boljšimi predstavami v kvalifikacijah za Euro 2024, pa tudi zmagovitim nizom na pripravljalnih tekmah, kjer je za konec ugnal skandinavska soseda Švedsko in Norveško, pa je znova pridobil priljubljenost. V Stuttgart je prispel sproščen in samozavesten, o čemer pričajo tudi njegovi odgovori na novinarski konferenci. Niti pod razno ne podcenjuje Slovenije, a med vrsticami daje vedeti, kako se bo moralo, ko bo govora o zmagovalcu dvoboja, na zelenici vendarle največ vprašati Dansko.

Ko je prišlo do vprašanja o Benjaminu Šešku, enem najbolj vročih mladih nogometašev v Evropi, ki ga odlično pozna zlasti danski prijatelj pri rdečih bikih Yussuf Poulsen, je Hjulmand odgovoril: "Res je. Slovenija ima odličnega napadalca, a ga imamo tudi mi. To je Hojlund (Rasmus Hojlund, 21-letni napadalec Manchester Uniteda, op. p.). Zelo sta si podobna, oba odlikuje hitrost. Šeško ima odlično levo nogo. Je igralec, ki ga poznamo zelo dobro. Za Slovenijo je zelo pomemben, predstavlja zvezdo, mladega napadalca, pred katerim je čudovita prihodnost, a smo se nanj pripravili. Vesel sem, da smo dobro odigrali zadnji prijateljski tekmi. Ko smo se pomerili z Norveško (Danska je doma zmagala s 3:1, op. p.), je za njih igral Haaland (Erling Haaland, eden najboljših napadalcev na svetu in zvezdnik Manchester Cityja, op. p.), ki je napadalec podobnega tipa kot Šeško, in smo ga dobro ustavili," je pojasnil danski strateg, ki vodi rdeče-bele od leta 2020.

Rasmus Hojlund je blestel v kvalifikacijah za Euro 2024, nato pa se je njegova strelska forma za reprezentanco ohladila. | Foto: Reuters Rasmus Hojlund je blestel v kvalifikacijah za Euro 2024, nato pa se je njegova strelska forma za reprezentanco ohladila. Foto: Reuters

Njegov stanovski kolega Matjaž Kek sedi na slovenskem stolčku še dve leti več, oba pa poznata svojo ekipo zelo dobro in sta v njej ustvarila odlično vzdušje, polno ekipnega duha.

Euro 2024 Slovenija Danska
Sportal Šešku in Šporarju gol ni bil usojen, za remi zabil Janža. Poraz Srbije.

Zmaga Slovenije nad Portugalsko dala misliti Dancem

Danska spada po besedah slovenskega selektorja Matjaža Keka med deset najboljših ekip v Evropi. | Foto: Guliverimage Danska spada po besedah slovenskega selektorja Matjaža Keka med deset najboljših ekip v Evropi. Foto: Guliverimage Danskega selektorja ne skrbi malce slabša strelska učinkovitost prvega napadalca Rasmusa Hojlunda. Če je lani blestel v kvalifikacijah za Euro 2024 in v Ljubljani zatresel tudi slovensko mrežo (1:1), je nato na naslednjih osmih tekmah v državnem dresu dosegel le še en zadetek. Premalo za igralca takšnega kova?

"Zadetki prihajajo v valovih. Včasih imaš opravka z obdobjem, ko je težko doseči zadetek, a se stvari hitro spremenijo in lahko na naslednji tekmi že zadevaš kot po tekočem traku. Rasmus je motiviran. Dosegal bo zadetke. Zagotovo bodo prišli. Se bo pa treba zanje potruditi, saj ne morejo priti kar sami od sebe," bo moral mladi zvezdnik Uniteda, za katerega so rdeči vragi lani odšteli Atalanti skoraj 74 milijonov evrov, pokazati veliko svojega znanja, če bo želel prelisičiti Kekovo obrambo.

Slovenija je pred tremi meseci premagala Portugalsko v Ljubljani z 2:0. Takrat je končni rezultat postavil Timi Max Elšnik. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Slovenija je pred tremi meseci premagala Portugalsko v Ljubljani z 2:0. Takrat je končni rezultat postavil Timi Max Elšnik. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Danci verjamejo, da jim bo uspelo, če bodo zadržati sproščenost. "Le tako lahko kontroliramo potek srečanja. Takrat smo najboljši. Prva tekma na prvenstvu je vedno težka, na tej tekmi smo favoriti, a Slovenijo izjemno spoštujemo. To je odlična ekipa, kar je pokazala tudi na tekmi proti Portugalski," je spomnil na najodmevnejšo zmago Kekove čete, ko je konec marca v Stožicah moral priznati premoč sloviti Cristiano Ronaldo (0:2).

"Morali se bomo izjemno potruditi," je poudaril danski selektor, ki na velikih tekmovanjih na prvi tekmi ni še nikoli zmagal. Na Euru 2020 je ostal praznih rok na šokantni tekmi proti Finski (0:1), kjer je svet trepetal za usodo Christiana Eriksna, na SP 2022 pa je remiziral brez zadetkov proti Tuniziji (0:0).

Navijači Danske na zadnjem velikem tekmovanju (SP 2022) niso imeli pretiranih razlogov za zadovoljstvo. Kako bo letos v Nemčiji? | Foto: Reuters Navijači Danske na zadnjem velikem tekmovanju (SP 2022) niso imeli pretiranih razlogov za zadovoljstvo. Kako bo letos v Nemčiji? Foto: Reuters

"Zmaga je zelo pomemba. Naredili bomo vse, da zmagamo. Takšen bo tudi naš pristop. Zaigrali bomo hitro in odprto, upam da tudi sproščeno. V Nemčijo je prišlo 20 tisoč naših navijačev, med njimi tudi moja družina. Neverjetno bo priti na igrišče in nastopiti pred našimi navijači, se že veselim tekme," je še dodal Hjulmand, ki bo danes skušal v taktičnem obračunu premagati tekmeca Keka. Spektakel v Stuttgartu se bo začel ob 18. uri.

Verjetni začetni enajsterici:

Slovenija: Oblak, Karničnik, Janža, Bijol, Brekalo, Gnezda Čerin, Elšnik, Stojanović, Mlakar, Šporar in Šeško
Danska: Schmeichel, Andersen, Christensen, Vestergaard, Maehle, Hoejbjerg, Hjulmand, Kristiansen, Eriksen, Hoejlund in Wind

David Brekalo
Sportal Čudovita gesta šolarjev v Ljubljani odmeva tudi v Nemčiji #video
RB Leipzig Benjamin Šeško
Sportal Noro, v kakšni druščini se je znašel Šeško!
slovenska nogometna reprezentanca
Trendi Lepotice, ki jih ljubijo slovenski nogometaši
Danska Slovenija Navijači
Sportal Danski navijači: Slovenci, pripravite se, da boste drugi. Tako kot na Tour de France!
Christian Eriksen
Sportal Pred tremi leti šokiral svet, zdaj ga čaka čustvena tekma s Slovenijo
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek v Stuttgartu že presenetil Evropo
Lamine Yamal, Dani Carvajal - Španija : Hrvaška Euro
Sportal Katastrofa Hrvatov za uvod v Euro, Yamal in Bajrami nova rekorderja
Nedim Bajrami
Sportal Že v uvodnih dveh dneh so padali rekordi
 
Ne spreglejte